Az egyik fő oka annak, hogy nehéz otthon rendben tartani a dolgokat, a lustaság. Ha hazaérünk a bevásárlásból, és nincs hatékony módszerünk a rendszerezésre, akkor úgyis automatikusan mindent a polcokra dobálunk, abban a hitben, hogy ez csak átmeneti, és majd később rendet rakunk. De végül úgy hagyjuk a dolgokat, ahogy vannak, és a konyha egy nagy rendetlenséggé válik.
A Liked.hu-nál utánanéztünk kicsit azoknak a trükköknek és megoldásoknak, amiknek a segítségével hatékonyabban optimalizálhatjuk a konyhai teret, és mindent a megfelelő helyen tárolhatunk.
15 Rendezd a tárgyakat a pulton egy forgótálcára, hogy könnyebben elérhetők legyenek.
Valószínűleg már többször hallottad azt a tanácsot, hogy hagyd szabadon a munkalapokat és az étkezőasztalt. A gyakorlatban azonban ez nem mindig lehetséges vagy kényelmes. A só- és cukorszórónak mindig kéznél kell lennie, ahogy az alapvető fűszereknek, az olívaolajnak és a gyakran használt szószoknak is. Ezek rendszerezésére használhatunk egy tálcát vagy egy dekoratív tányért, amely egy helyen tartja ezeket a termékeket. A konyha így szervezettebbé és funkcionálisabbá válik.
14 Adj hozzá extra polcokat a szekrényhez, hogy kihasználd a teljes magasságát.
Néha a magas szekrények további polcok nélkül arra kényszerítenek minket, hogy tányérokat és dobozokat halmozzunk egymásra, de ez rendkívül kényelmetlen, amikor ki kell vennünk valamit, ráadásul rendetlenség benyomását kelti. A poharakat és tálakat például nem kell a tányérokon hagynunk, hanem állítható lábú polcokon is tárolhatjuk őket.
13 Használj falra szerelhető fűszertartókat.
Nagyon fontos, hogy kihasználjuk a függőleges felületek előnyeit, hogy funkcionális teret hozzunk létre. Például a szekrény belsejének tetején elhelyezhetsz egy fűszertartót, így könnyebben hozzáférhetsz az alján lévő nagyobb tárgyakhoz.
12 Tárolj alufóliát, zsírpapírt, zacskókat stb. egy dokumentumtartóban.
Ezek a tárgyak általában elég hosszúak, ami megnehezíti a tárolásukat. Állandóan használjuk ezeket a termékeket, így még ha gondosan rendezzük is a csomagolást, nem marad sokáig úgy. De ha egy irattartó tálcában tároljuk őket, könnyen hozzáférhetők, és a munkalapon tiszta és rendezett lesz a hely.
11 Használj további tárolórekeszeket a hűtőszekrényben az élelmiszerek tökéletes rendszerezéséhez.
A hűtőszekrény jobb rendszerezése érdekében helyezz el további tárolóedényeket az azonos típusú termékeknek (például dobozos gyümölcslevek, üdítők vagy gyümölcsök), így mindennek meg lesz a saját, egyértelműen kijelölt helye.
10 Használj forgó fűszertartókat.
Ez egy nagyszerű megoldás, ha szeretünk sok fűszert használni főzés közben. Kényelmetlen egymás mögött tárolni őket, mivel megnehezíti a címkék áttekintését, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. Ráadásul mindig fennáll a veszélye annak, hogy amikor megpróbálod felvenni az alul lévőt, felborítod az elöl lévőket. Ezzel a tartóval minden, amire szüksége van, mindig szem előtt és kéznél van.
9 A tálcákat, deszkákat és sütőlapokat függőlegesen, és ne túl magasan tárold.
Az a szokás, hogy a lapos edényeket egymásra rakosgatjuk, sok kellemetlenségeket tud okozni. Ezt például akkor érezzük, amikor megpróbálunk elérni egy olyan edényt, amelyet hat nehezebb alá helyeztünk. Egy függőleges állvány, amely lehetővé teszi, hogy minden egyes tárgyat könnyen elérjünk, egyszer s mindenkorra megszabadít ettől a fejfájástól.
8 Használj speciális serpenyőtartót.
A trükk itt is hasonló az előbb említetthez. Ahelyett, hogy egymásra helyeznénk a serpenyőket, ami a jövőbeni problémákat okozna és megkarcolná a bevonatukat, használhatunk egy állványt. A serpenyőket akadályok nélkül tárolhatjuk rajta, így könnyebben hozzáférhetünk hozzájuk. Ráadásul, ha az állvány alá egy törölközőt helyezünk, az egyfajta edénylefolyóként is funkcionál.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK
7 Helyezd a dobozokat egy speciális rendszerezőbe.
A konzervdobozok egymáson való tárolása sem kényelmes, mivel megnehezíti, hogy megtaláljuk, amire szükségünk van. Ráadásul, ha egy konzervdoboz „a sor végén van”, mindig fennáll a veszélye, hogy a termék lejár, mielőtt eszünkbe jutna. A legjobb megoldás erre a problémára egy speciális szervező vagy irattartó tálcák használata – igen, ezek az irattartó tálcák konzervdobozok tárolására is alkalmasak.
6 Használj kampókat a konyhai eszközök felakasztásához.
A villákkal és kanalakkal ellentétben a nagyobb konyhai eszközök, például a merőkanalak nem férnek el jól a fiókokban, még akkor sem, ha külön tálcán tárolják őket. Ezek a nagyobb tárgyak jobban rendszerezhetők, ha például a konyhabútor teteje alá akasztják őket. A kampókkal ellátott rudak más dolgok, például edények vagy csészék tárolására is használhatók.
5 Helyezd a fedeleket a szekrényajtó belső oldalán lévő állványra.
Az edényfedelek tárolása gyakran a második legnagyobb fejfájást okozza a „konyhai szervezés” során, a második legnagyobb fejfájást maguk után az edények után. A jó hír az, hogy már számukra is készültek tartók, melyeket a szekrényajtók belső oldalára lehet rögzíteni. Egy másik lehetőség a törölközőtartók vagy akár kampók felszerelése az ajtóra. Bele kell azonban kalkulálni, hogy ezzel a megoldással egy kis helyet veszítesz, mivel a fedelek az ajtó teljes felületét elfoglalják.
4 A burgonyát és a hagymát függőleges tárolóban tárold.
Aki kis mennyiségben vásárol hagymát és burgonyát, az tudja, milyen nehéz úgy tárolni őket, hogy ne rontsák el a konyha látványát, ugyanakkor könnyen elérhető helyen tartsák őket. A trükk itt is a korábbiakhoz hasonló: a fémből készült irattartó tálcák segíthetnek. Függőleges formájuknak köszönhetően bármilyen szekrényben elférnek.
3 Részesítsd előnyben a négyzet alakú (vagy derékszögű) tartályokat.
Egy tárolódoboz segít elkerülni a szekrénykáoszt, mivel megszabadít a csomagok és csomagolások hegyeitől. A szögletes edényeket könnyebb szortírozni és rendszerezni, mint a kerekeket. De ne felejts el átlátszókat választani. Ellenkező esetben matricákat kell rájuk ragasztanod és egyenként elolvasni őket, hogy azonosítani tudd, mi van bennük.
2 Válassz átlátszó tartályt a teatasakokhoz és kávéfőző kapszulákhoz.
Az eredeti teafilter csomagolása sok helyet foglal, különösen, ha félig üres. Hogy helyet takaríts meg, és ami a legfontosabb, hogy ne halmozd fel az összes ilyen típusú csomagolást, dobd ki őket, és tárold a zacskókat egy átlátszó edényben. Ugyanezt megteheted a kávéfőző kapszulákkal is.
1 Az ételhordókat szétszerelve tárold.
Nagyon kellemetlen, hogy minden alkalommal egy halom műanyag edény között kell a szekrényben válogatni. Hogy ennek véget vess, egyszerűen kezdd el őket szétszedve tárolni, és méret szerint is válogasd szét őket. Így minden sokkal kompaktabb és kényelmesebb lesz.
Neked vannak hasonló praktikáid a konyhai holmik rendszerezéséhez? Meséld el őket hozzászólásban!
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK