HIRDETÉS

Egy orosz tervező újratervezte a legendás UAZ-469-es terepjárót

Az UAZ–469 az Uljanovszki Autógyár (UAZ) terepjáró gépjárműve. A Szovjet Hadsereg és a Varsói Szerződés tagállamai részére lett kifejlesztve, illetve az ejtőernyős deszantcsapatok igényeit is figyelembe vették a tervezés során. Egyszerű szerkezete és kis karbantartási igénye miatt széleskörűen elterjedt mind katonai, mind a polgári piacokon, népszerű járműtípus napjainkban is.


© Andrey Fandyukhin / Cardesign.ru

Az embereket általában megosztja az UAZ-469 látványa, egyesek időtlen klasszikusnak, mások elavult ócskaságnak tartják. Valószínűleg részben mindkét tábornak igaza van, hiszen tény és való, hogy a terepjáró formatervezése semmit sem változott az elmúlt 47 év során. Valószínűleg ez a tény mozgatta meg az orosz autóipari tervező, Andrei Fandyukhin fantáziáját, aki úgy döntött, hogy elkészíti az UAZ-469 modern változatát.

Projektjében a legendás SUV összes fő tervezési jellemzőjét megtartotta: kerek fényszórók, vízszintes hűtőrács, jellegzetes kerékívek és az autó orrától-faráig két oldalt végigfutó idom. Kétségtelen, hogy a végeredmény kissé őrültre sikerült, de legalább ennyire látványos is egyben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
 1. 1 Andrei mindennél fontosabbnak tartotta, hogy miközben az autó külsejét a modern igényekhez alakítja, addig a közel fél évszázada érintetlen dizájn legfőbb jellegzetességeit is megőrizze.


 2. 2 Ez kétségtelenül sikerült is neki.

  © Andrey Fandyukhin / Cardesign.ru
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 3. 3 A tervező elmondása szerint az inspirálta a modell modern változatának megalkotására, mert a külföldi terepjárók sikerét elnézve félt, hogy a növekvő népszerűségük esetleg az ikonikus orosz terepjáró rovására megy majd.


 4. 4 ,,Ezt nem hagyhatjuk." - mondta.


 5. 5 Így hát megszületett a "BOR" névre keresztelt tervezési projekt.


 6. 6 Bár az orosz autós közösséget nagyon lenyűgözte Andrei modernizált UAZ modellje, az autó külseje a közeljövőben egészen biztosan nem fog változni.


 7. 7 Az oroszországi székhelyű Uljanovszki Autógyár ugyanis újabb 3 évvel meghosszabbította a kezdetek óta érintetlen dizájnnal gyártott 469-es modell gyártását.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.