HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

14 termék, amire fölöslegesen költenek sok pénzt az emberek

Gyakran túlfizetjük a boltban vásárolt termékeket anélkül, hogy ezt észrevennénk. Ezzel persze semmi baj sem lenne, ha a minőség indokolná az áremelést, de sajnos nem mindig van így. Épp ellenkezőleg, a leggyakrabban vásárolt termékeket valójában könnyen helyettesíthetjük olyanokkal, amik miatt nemcsak a pénztárcánk, de az egészségünk is hálás lesz.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál megvizsgáltunk néhány terméket, és megállapítottuk, hogy sok olyan van, ami nem éri meg a pénzét, különösen akkor, ha próbálunk spórolni és csökkenteni a fölösleges kiadásokat.

  1. 1 Ropogós kenyér

   Kenyervasarlas

   Manapság a piacon nagyon népszerűek a különféle, például teljes kiőrlésű ropogós kenyerek, amik azon túl, hogy ízletesek, még az alakunkat sem nagyon roncsolják. A kenyérpirítóban készült vagy a sütőben sütött kenyér azonban nem rosszabb, mint a boltban vásárolt, előrecsomagolt ropogós kenyér. A kalóriatartalma szinte egyforma, az általunk ropogósra sütött kenyérrel mégis sokat spórolhatunk.

  2. 2 Pulykahús

   Pulykahus

   A pulykahús nemcsak diétás, de hasznosabb is, mint a csirke, ezért többe kerül. Kalóriát tekintve azonban nincs nagy különbség: a pulykában 115 kcal, a csirkehúsban pedig 113 kcal található, míg a fehérje és egyéb tartalmakban szinte elenyésző a különbség.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Márkás kakaóitalok

   Olcso kakaopor

   A márkás kakaóitalok ára nem feltétlenül a minőségük miatt olyan hatalmas, sokkal inkább a termékek népszerűsége miatt engedhetik meg maguknak ezeket a gyártók. Ezenkívül a gyermekeket gyakran különféle ízserkentők segítségével szoktatják rá az italra, amik rengeteg cukrot és olyan gyors szénhidrátokat tartalmaznak, amik nem túl praktikusak az egészségre nézve.

  4. 4 Friss pékáruk

   Kenyervasarlas draga gazdasagos

   A frissen sült kenyér illata bárkit képes megbolondítani, és nincs is azzal baj, ha néha kísértésbe esünk. A folyamatosan frissen vásárolt kenyér azonban nem biztos, hogy túl jó választást, a pékségekben vásárolt friss kenyerek ára ugyanis akár 100%-kal is többe kerülhet, mint a szupermarketekben kapható, előre csomagolt kenyerek. Hasonlóan praktikus lehet a nap vége felé betérni a pékségekbe, amikor már nyomott áron kaphatók az egyébként friss pékáruk.

  5. 5 Olívaolaj

   Olivaolaj

   Önmagában az olívaolaj magas árával semmi probléma sincsen, a gondot inkább a gátlástalan gyártók okozzák, akik az olívaolaj címke alatt gyakran egyéb zöldség- vagy lenmagolajjal keverik a terméküket csak azért, hogy olcsóbban állíthassák elő.

   Létezik egy módszer, amivel leellenőrizhetjük, hogy valóban extraszűz olívaolajat vettünk, ezt azonban már csak otthon tudjuk kipróbálni: az extraszűz olívaolaj ugyanis pár óra alatt megfagy a hűtőszekrényben, míg a hamis vagy finomított nem.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Szeletelt sonkák

   Szeletelt sonkak

   A szeletelt sonkák és szalámik nagyon kényelmesek lehetnek, ha céges rendezvényekre vagy otthoni ünnepségre kell gyorsan és minél kevesebb fejfájással ételt tennünk az asztalra. Hosszútávon azonban ezek a szeletelt és előrecsomagolt húsok nem túl jövedelmezők. Tudni kell ugyanis, hogy a vevő mindig komolyan megfizeti, ha a gyártó extra mozgást végez, például a termékeket felszeleteli és/vagy külön-külön csomagolja azokat, mielőtt a boltok polcaira kerül.

  7. 7 Szeletelt gyümölcsök

   Gyumolcskeverek

   Ugyanez vonatkozik az előmosott, megpucolt és szeletelt gyümölcsökre is. Természetesen nagyon kényelmes tud lenni, amikor ezeket megvéve azonnal fogyaszthatjuk a gyümölcsöket, de egy ilyen csomagért akár 40-60%-kal is többet fizethetünk, mintha külön-külön vásároltuk volna meg a gyümölcsöket és magunk vágtuk volna őket fel.

  8. 8 Fahéj

   Fahej vs Ceyloni fahej

   A legtöbben gyakran összetévesztik a fahéjat a ceyloni fahéjjal. A boltokban kapható fahéj tulajdonképpen a ceyloni fahéj egy olcsóbb fajtája. Ennek megfelelően természetesen az ízükben is nagy különbség van, nem beszélve a kinézetükről, ami alapján könnyen megkülönböztethetjük, hogy valódi ceyloni fahéjat vásárolunk vagy csak sima bolti fahéjat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Alacsony vízfogyasztású WC

   Alacsony vizfogyasztasu WC

   A marketingesek elhitették velünk, hogy a WC-k kiválasztásakor nagyon fontos szempont lett, hogy melyik termék mennyi vizet használ fel az öblítéshez. A víztakarékos WC-k értelemszerűen drágábbak, mint a hagyományosak, de ez hosszútávon úgyis visszahozza a pénzt – gondolhatnánk legalábbis. A valóságban azonban nem feltétlenül van így, a víztakarékos vécéket ugyanis pont ezért a tulajdonságuk miatt, gyakran kétszer háromszor is le kell húzni, hogy mindent rendesen leöblítsen, így pedig mindjárt nem is annyira takarékosak, sőt, összességében bizonyos esetekben még talán több vizet is használnak, mint a hagyományos WC-k.

  10. 10 Mártás és szósz alapok

   Szoszpor

   A szószokhoz vagy húsokhoz használt alapok és fűszerkeverékek nagyon kényelmesek, de ezt a kényelmet sajnos az áruk is kamatostul tartalmazza. A kakaóhoz hasonlóan ráadásul itt sem mindig a termékek minőségét fizetjük meg a drágább termékek esetén, sokkal inkább azok népszerűségét.

   Ha gyorsan és könnyen akarunk sütni-főzni valamit, akkor persze elengedhetetlen a használatuk, ellenkező esetben azonban érdemes lehet saját magunknak kikeverni az ételhez szükséges fűszereket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Dobozos szendvicsek

   Elogyartott szendvicsek

   Egy újabb kényelmes termék, amiért borsos árat kérnek tőlünk a boltokban. Az előre készített szendvicsek mindig nagyon étvágygerjesztőnek tűnnek a szupermarketek polcain, és praktikusak is tudnak lenni, ha gyorsan kell magunkkal vinni valami harapnivalót a munkába, de bárki, aki valaha is evett már ilyen szendvicset, az tudja, hogy nem érik meg az árukat. Kétségkívül ajánlott inkább 5 perccel korábban kelni és rendes szendvicset készíteni otthon, mint ezeket a boltban kapható dobozos szendvicseket vásárolni.

  12. 12 Különleges teafilterek

   Gazdasagos tea

   A piramis formájú teafilterek érdekesnek és különlegesnek tűnhetnek, de nincs közük a hatékonysághoz, gazdaságossági szempontból nézve pedig valóságos rémálmok. Gyakran 30%-kal is többet kérnek ugyanis a piramis alakú filterekben kapható teákért, mint a sima, hagyományos teákért, ami például egy nagy család esetében nem túl jövedelmező.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 13 Márkás borotvapengék

   Borotvapengek

   A szupermarketek pénztárainál mindig a leghíresebb márkák borotvapengéivel találkozhatunk, és ha hihetünk a tévéreklámoknak, akkor ezek a pengék évről-évre egyre fejlettebbek. Akár így van, akár nem, van egy hatalmas nagy hátrányuk - ez pedig az áruk. Az áruk akár 10-20-szor is nagyobb lehet, mint a sima, márkátlan pengéknek, ami nem mindegy pénztárcánknak, különösen akkor, ha éppen nagyon szeretnénk spórolni. Azt pedig, hogy kinek melyik éri meg jobban, már mindenkinek magának kell eldöntenie.

  14. 14 Előrecsomagolt darálthús

   Daralthus gazdasagos

   Butaság lenne tagadni, hogy az előrecsomagolt darálthúsok nagyon kényelmesek, ráadásul azokban a kisboltokban, ahol nincsen külön húspult, nem is igen van más választásunk. Ennél a terméknél azonban nem is feltétlenül a megtakarítás, sokkal inkább a termék minősége, ami aggasztó, végtére is nem titok, hogy az előrecsomagolt darálthúsokhoz gyakran adnak zsírt és egyéb maradékokat, amikkel nemcsak rontják az ízét, de valamilyen szinten a pénztárcánkból is fölöslegesen veszik ki a pénzt.

   Minden más hústermékhez hasonlóan, ezt sem érdemes tehát csomagolt formában vásárolni, sokkal jobban megéri inkább húspultnál vagy saját magunk által darálni a húst, majd lefagyasztani azokat, hogy a jövőben bármikor felhasználhatók legyenek, amikor csak szükségünk van rájuk.

   Szerinted mik azok a termékek manapság a boltokban, amik a legkevésbé érik meg a pénzüket?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.