HIRDETÉS BEZÁRÁS

5 színész, akinek ezer arca van és 5, aki mindig ugyanazt a szerepet játssza

Egyesek bármilyen szerepet el tudnak játszani, míg mások folyton ugyanazt alakítják.

  A színészeket két csoportra lehet osztani: akik könnyedén átalakulnak különböző karakterekké, és akik úgy tűnik, mintha mindig ugyanazt a szerepet játszanák. Az előbbiek mindenféle díjat, elismerést kapnak a kollégáiktól és a filmrajongóktól. Félreértés ne essék, az utóbbiakat is sok néző szereti, de nem véletlenül sokan gondolják, hogy beragadtak egyetlen karakterbe.

  HIRDETÉS

  Íme 5-5 példa mindkét típusra: akik mindig más szerepet játszanak minden filmben, és akik szinte mindig ugyanazt.

  Kaméleon színész: Leonardo DiCaprio

  Tehetseges szineszek010

  DiCaprio már a „Rómeó és Júlia” és a „Titanic” forgatása előtt is lenyűgözte a filmek szerelmeseit. Az „Ez a fiúk sorsa”, a „Gilbert Grape” és néhány más komolyabb projekt után a kritikusok már tudták, hogy Leo sokkal több, mint egy csinos pofi.

  Aztán a nagyközönség is megértette, amikor látta, hogy DiCaprio milyen könnyedén alakul át virtuóz csalóvá („Kapj el, ha tudsz”), beépített rendőrré („Tégla”), pszichopata rabszolgatartóvá („Django elszabadul”), szerelmes milliomossá („A nagy Gatsby”), vagy erkölcstelen brókeré („A Wall Street farkasa”).

  Egykarakteres színész: Tom Cruise

  Tehetseges szineszek009

  Tom Cruise hihetetlenül menő, 61 éves kora ellenére is veszélyes trükköket hajt végre és új csúcsokat hódít meg a kaszkadőrmutatványok terén. Ugyanakkor kétségkívül beragadt a sebezhetetlen keménycsávó karakterébe, akinek mindig minden sikerül.

  Ha kicseréljük a Top Gun filmek Maverick-jét mondjuk Ethan Huntra, Jack Reacherre vagy William Cage-re a „Holnap határa” című filmből, valójában semmi sem változik. Ugyanazok a nevetségesen egymásra hasonlító idealizált karakterek és ugyanazok a színészi technikák, már ami a megformálásukat illeti.

  Minden karaktere hipermaszkulin lesz, és mindig ő lesz az első a maga területén – a legjobb barista, biliárdjátékos, kém, vadászpilóta, versenyző… Tom Cruise már 35 éve Tom Cruise-t alakítja szinte minden projektjében. És úgy tűnik, ez sem neki, sem a nézőknek nem unalmas.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kaméleon színész: Joaquin Phoenix

  Tehetseges szineszek008

  Joaquin Phoenix már kisgyerekkora óta filmez – először nyolcévesen tűnt fel a képernyőn a „Seven Brides for Seven Brothers” című sorozatban. A fiatal színész rengeteg tévéshow-ban és filmben játszott, de a tehetsége igazán a „Majd megdöglik érte” című fekete komédiában bontakozott ki. Azóta Phoenix folyamatosan olyan projekteket választ, amelyek bővítik a színészi lehetőségeit.

  Phoenix zseniálisan alakul át minden karakterévé, legyen szó a hataloméhes római császárról, Commodusról („Gladiátor”), a country legenda Johnny Cash-ről („A Johnny Cash-sztori”), a szektába keveredett, elveszett alkoholistáról, Freddie-ről („The Master”), vagy a magányos, érzékeny íróról, Theodore-ról („Her”). Még Jézust is eljátszotta, majd a mentálisan kiegyensúlyozatlan stand-up komikust, Arthurt, aki a Joker becenévre hallgató szupergonosszá válik!

  Egykarakteres színész: Jason Statham

  Tehetseges szineszek007

  Még egy keménycsávó színész – nem olyan tökéletes, mint Tom Cruise, de ugyanolyan egyhangú a problémamegoldó fickó szerepében. Mintha mindig ugyanazt az embert játszaná. Hangsúlyozottan brit, általában sötét vagy szürke ruhában, keveset beszélő, nulla mimikával, nagyon komoly, de néha száraz angol humorral, aki előbb üt és aztán kérdez – ez a tipikus karaktere.

  Még akkor is, ha Jason Statham gonosztevőket alakít, akkor is nagyon hasonlít az általa megformált „pozitív” hősökhöz.

  Kaméleon színész: Philip Seymour Hoffman

  Tehetseges szineszek006

  Philip Seymour Hoffman nem tipikusan filmsztár külsejét a határtalan tehetsége kompenzálta. Minden jelenetben ellopta a show-t. A „Parfüm: Egy gyilkos története” és a „Senki bolondja” című filmekben való kis szerepléseitől a „Capote”, a „Kis-nagy világ”, a „Kétely”, a „The Master” című filmekben nyújtott óriási alakításáig Hoffman mindenhol kiemelkedő színésznek bizonyult.

  Szerepei mindig érdekesek, excentrikusak, gyakran tragikusak voltak. Mindenben megjelent, a romantikus vígjátékoktól, mint a „Derült égből Polly”, a pszichológiai thrillerekig, mint a „Vörös sárkány”. Philip Seymour Hoffman kétségtelenül a történelem egyik legnagyszerűbb színésze volt és marad.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Egykarakteres színész: Dwayne „The Rock” Johnson

  Tehetseges szineszek005

  Dwayne Johnson valóban egy sziklaember. Körülötte akár forró sivatagok („A skorpiókirály”), végtelen óceán („Moana”), veszélyekkel teli dzsungelek („Jumanji”, „Jungle Cruise”), hatalmas állatok („Rampage”), ősi Görögország („Herkules”), pusztuló Kalifornia („San Andreas”), égő felhőkarcoló („Felhőkarcoló”), vagány utcai versenyzők („Halálos iramban”), rengeteg bikiniben lévő bombázó („Baywatch”) vagy furcsa idegen gyerekek („Boszorkány-hegy”) is lehetnek…

  De őt ez nem érdekli. Megingathatatlan marad, és ugyanazzal az arckifejezéssel és ugyanazzal a néhány színészi trükkel megy át egyik szerepről a másikra. Csak a helyszínek és a hős neve változik, de „The Rock” egyébként mindig bátor, vállalkozó kedvű és gondoskodó vezetőt alakít, aki makacsul halad a célja felé. Bátorságában, elszántságában és kitartásában Johnson karaktere egy nagyszerű ember. Még akkor is, ha ugyanaz az ember újra és újra.

  Kaméleon színész: Gary Oldman

  Tehetseges szineszek004

  Karrierje elején Gary Oldmannak, mint sok más brit színésznek Hollywoodban, gyakran kellett gonosztevőket vagy legalábbis ellentmondásos karaktereket alakítania („Drakula”, „True Romance”, „Léon: a profi”, „Az ötödik elem”, „Air Force One”, „Lost in Space”, stb.). Játékával mindig elhomályosította a főszereplőket és magára vonta a nézők teljes figyelmét. A pozitív karakterek szerepében is legalább ennyire ragyogó és emlékezetes volt, a legkülönfélébb műfajokban megmutatva tehetségét.

  Gyorsan kiderült, hogy Oldman bármiből képes érdekes és mély karaktert alkotni, és szó szerint a lábával és a tarkójával is tud játszani, mint a „Suszter, szabó, baka, kém”-ben. Játéka egyaránt kiemelkedő a független projektekben („Route 60”) és nagy franchise-okban („Harry Potter”, „Batman”). A fenomenális és mindig nagyon változatos játékát nem zavarja még egy gyenge forgatókönyv („Piroska és a farkas”), vagy a tonnányi smink („A legsötétebb óra”, amelyért Gary megkapta a régóta várt Oscar-díjat) sem.

  Egykarakteres színész: Channing Tatum

  Tehetseges szineszek003

  Channing Tatum különböző műfajú projekteket választ. A „Step Up” táncfilmes franchise-nak köszönhetően vált híressé, főszerepet játszott a „G.I. Joe: A kobra árnyéka” című fantasztikus akciófilmben, a „Kedves John” romantikus melodrámában, a „Jump Street” című rendőrkomédiában és a „Fehér Ház ostroma” című thrillerben. Kipróbálta magát a drámában („Foxcatcher”) és a westernben („Aljas nyolcas”) is.

  Összességében Tatum valóban igyekszik, és a karakterei elméletben nagyon különbözőnek tűnnek. A probléma az, hogy szerény színészi tehetsége miatt Channing mindegyiket körülbelül ugyanúgy játssza. Ezért tűnik úgy, hogy mindig ugyanazt a szerepet alakítja. Szerencsére megmenti őt (mint egyébként Dwayne Johnsont is) a humorérzéke és az öniróniája. Csak kár, hogy nem minden filmben tudja ezt hasznosítani.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kaméleon színész: Anthony Hopkins

  Tehetseges szineszek002

  Sir Anthony Hopkins bármit el tud játszani – akár egy jószívű viktoriánus sebészt („Az elefántember”), akár egy ravasz kannibál gyilkost („A bárányok hallgatnak”, „Hannibal”, „Vörös sárkány”), akár egy bátor vámpírvadászt („Drakula”), akár egy visszafogott és hűséges angol komornyikot („Napok romjai”), akár az USA elnökét („Nixon”), akár egy zseniális rendezőt („Hitchcock”), akár magát Odin istent („Thor”).

  Sir Anthony képes hosszú monológban, egyetlen mondatban, szemöldökfelvonással vagy egyetlen pillantással átadni hőse belső állapotát. Ő tényleg mindent tud!

  Egy szerepes színész: Adam Sandler

  Tehetseges szineszek001

  Kell egy színész, aki eljátszik egy szerethető, vicces és kedves srácot, aki a legszebb nőknek is bejön? Hívd Adam Sandlert! Ez jellemez ugyanis szinte minden karaktert, akit ez a színész alakít.

  Lehet jószívű lúzer, aki valami különlegeset tesz („Billy Madison”, „Happy, a flúgos golfos”), béna, aki váratlanul sikeres lesz („Vizesnyolcas”, „A kismenő”), gondtalan nőcsábász, aki hirtelen rátalál az igaz szerelemre („50 első randi”, „Kellékfeleség”), gondoskodó apa („Esti mesék”, „Hotel Transylvania”), sőt, akár még a saját ikertestvérét is képes eljátszani („Jack és Jill”).

  Hiába ez a sok film, valójában mindegyik szerepben ugyanazt az Adam Sandlert látjuk, aki csak ritkán tér el a szűk színészi skálájától.

  Ismersz még olyan színészeket, akik beleragadtak egy-egy szerepbe? Esetleg olyat, aki minden szerepben kiváló?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.