HIRDETÉS BEZÁRÁS

Leonardo Da Vinci festményeinek 5 titka, amiket elrejtett a világ elől

Szólj hozzá

  Leonardo da Vinci a valaha élt egyik legnagyobb művész a világon, aki műveiben számos titkot rejtett el, melyek közül sokat a mai napig is csak találgatnak a szakemberek. Néhányat ezek közül azért sikerült megfejteni.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál nagyon szeretjük a művészetet, da Vinci pedig a személyes kedvencünk, úgyhogy engedd meg, hogy mutassunk néhány érdekességet a művész által létrehozott csodálatos világból.

  1 „Hiba” a Salvator Mundi (A világ megmentője) című festményen

  Leonardo da Vinci

  da Vinci titkai

  Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

  Ha közelebbről megnézed a képet, láthatod, hogy Jézus egy átlátszó üveggömböt tart a kezében. Valami azonban nincs rendben: az üveggömbön keresztül látott kéznek nagyobbnak kellene lennie, de mégsem látszik rajta fénytörés, ahogy tükröződés sem.

  Egészen sokáig ezt da Vinci egyik legnagyobb hibájának tartották, míg a Kaliforniai Egyetem tudósai létre nem hozták a festmény háromdimenziós változatát, amiből kiderült, hogy valóban jól ábrázolta ezt da Vinci, aki modern technológia nélkül is képes volt erre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2 Meglepő tény az Utolsó vacsoráról

  Leonardo da Vinci

  da Vinci titkai

  Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

  Mi a közös Jézusban és Júdásban ezen a festményen? Van egy legenda, ami szerint mindkettőjükhöz ugyanaz a férfi állt modellt, és ennek köszönhető a sok hasonlóság. Sajnos arról még napjainkban sincs információ, hogy ki lehetett ez a férfi.

  A legenda szerint da Vinci egy templomi kórusban találta meg a Jézushoz modellt álló férfit. Később, amikor a freskó már majdnem készen állt, a művész senkit sem talált Júdás szerepére. Leonardo ekkor észrevett egy árokban fekvő, nagyon részeg embert, akinek a zűrös élete szinte az arcára volt írva. Amikor da Vinci elkezdte őt festeni, mint Júdást, a férfi bevallotta, hogy ismeri ezt a képet, és 3 évvel ezelőtt már pózolt hozzá Jézusként.

  3 Egy újabb csodálatos tény az Utolsó vacsoráról

  Leonardo da Vinci

  da Vinci titkai

  Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

  Ennek a freskónak van egy másik érdekessége is. Júdás mellett egy felborult sószóró látható. Érdekes módon ez a tény egyértelmű példája annak a népszerű babonának, miszerint a kiömlött só a rossz ómen jele. Végül is, a festmény épp azt a pillanatot ábrázolja, amikor Jézus közli, hogy az összegyűltek egyike elárulta.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4 Vajon Leonardo da Vinci készítette ezt a festményt?

  Leonardo da Vinci

  da Vinci titkai

  Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

  Nemrég előkerült egy „Isabella D’Este portréja” című kép, melyen a tudósok szerint a tehetséges művész ecsetvonásai láthatók. A vizsgálatok szerint a képen található pigmentek és a hozzá használt alapozó megegyezik a da Vinci többi festményéhez használt anyagokkal, valamint ha jobban megnézzük, a nő imázsa hihetetlenül hasonlít a Mona Lisa-hoz, különösen a mosolya.

  5 Hölgy a hermelinnel?

  Leonardo da Vinci

  da Vinci titkai

  Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

  A „Hölgy hermelinnel” című festményt nemrég egy új szkennelési technológiával vizsgálták, ami után nagy meglepetésként érte a tudósokat, hogy a képen látható hermelin valószínűleg nem mindig volt hermelin. A szkennelés kimutatta, hogy legalább kétszer festették újra ugyanezen a vásznon, mielőtt elnyerte volna a ma ismert alakját. A tudósok két elképzelést tartanak valószínűnek: vagy először állat nélkül készült a kép a nőről, vagy valamilyen más állat volt a képen, amit da Vinci aztán utólag festett át hermelinné.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Milyen jó, hogy a modern technologia már ott tart, hogy le tudjuk medellezni milyen egy üveggömböt tartani a kezünkben. Bárcsak lenne valami egyszerűbb módja drága számitógépek nélkül!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.