HIRDETÉS
ÉrdekességekMűvészet

14 óriási szobor a világból, amihez képest a Szabadság-szobor csak egy apróság

2019-ben egy akkor mindössze 21 éves lány bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mivel ő lett a legfiatalabb utazó, aki a világ összes szabad országában megfordult. Irigylésre méltó, nem? A legtöbben azt hinnénk, hogy egy élet is kevés lenne a világ összes országának bejárásához, erre van, akinek már 21 éves korára sikerül. Szerencsére az internetnek köszönhetően ma már a saját fotelünkből is könnyedén körülnézhetünk a nagyvilágban: mai virtuális túránkon például a világ legnagyobb szobraihoz kalauzolunk el titeket.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál tudjuk jól, hogy a dolgok néha sokkal nagyobbak, mint gondolnánk, és különösen igaz ez a világ legmagasabb szobraira, amiknek élőben néha szó szerint lélegzetelállító a látványuk. Cikkünkben most a 14 legnagyobb szobrot gyűjtöttük össze, néhány velük kapcsolatos érdekességgel.

  1. 14 Ling Shan-i Nagy Buddha, Kína


   Ez egy 88 méteres építmény (ha hozzáadjuk a 9 méteres alapot), vagyis a disneylandi Hamupipőke-várnak nagyjából a másfélszeres, súlya pedig több mint 700 tonna. Kína távol-keleti részén, Csiangszu-tartományban található, építése 1996-ban fejeződött be.

  2. 13 Sendai Daikannon, Japán


   A szobor tervezése 1975-ben kezdődött, építése pedig 1989-ben fejeződött be. 88 méteres magasságával ez volt a világ legnagyobb szobra, amikor megnyitották, a rekordot pedig 1991-ig tartotta. A japán Hokkaido-szigeten található, és Guanyin-t ábrázolja, a buddhista kultúra egyik fontos alakját.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 12 Hív a szülőföld, Oroszország


   A szobrot a Mamayev Kurgan dombon állították fel, Volgográdban. Amellett, hogy a szülőföld megtestesítését jelképezi, a győzelem görög istennőjének, Niké modernkori változatának is tekintik.

   Építése 1959 májusában kezdődött és 1967 októberében fejeződött be. A világ legmagasabb szobra volt, amikor megnyitották.

  4. 11 Thaiföldi Nagy Buddha

   fc9b4c5672bd9421df15ac71a1

   Az Ang Thong tartományban található Wat Muang kolostor területén épült szobrot adományokból finanszírozták. Az építése 1990-ben kezdődött, és 2008-ra fejeződött be. A szobor hivatalos nevét elég nehéz kimondani, mivel így néz ki: Phra Phuttha Mahanawamintra Sakayamunee Sri Visejchaicharn.

  5. 10 Nagy Péter szobra, Oroszország


   Moszkvában található ez a közel 100 méteres műemlék, mely Nagy Péter cárt ábrázolja, azt az embert, aki Oroszország haditengerészetét alapította. 1997-ben épült, súlya körülbelül 1000 tonna, é főként rozsdamentes acélból, bronzból és rézből épült.

   Meglepő érdekesség, hogy 1991-ben egy nagyon hasonló szobrot kezdtek el építeni Kolumbusz Kristóf tiszteletére Amerikában, (a listán ezt is megtaláljátok majd) de a moszkvai szobor alkotója tagadja, hogy lopta volna az ötletet, szerinte ez csak véletlen egybeesés.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 9 Guishan Guanyin, Kína

   Ezer kez es Big Ben

   Ahogy egy korábban már említett szobor, úgy ez is a buddhista vallásban fontos személyt, Guanyin-t ábrázolja. 2009-ben fejeződött be az építése, amit Ningshan-tartomány kormánya, valamint vallási csoportok fizettek. Csak néhány méterrel magasabb a híres londoni Big Bennél, ami valamivel több, mint 96 méter magas.

  7. 8 Awaji Kannon, Japán


   Az Awaji Kannon tulajdonképpen egy múzeum, templom és szobor egyben. Építése 1977-ben kezdődött, és csak az építmény alapja 20 méteres, vagyis nagyjából akkora, mint egy 5 emeletes panelház.

   Mivel a szobor tulajdonosai már nem élnek, így teljesen elhagyatott. Folyamatos omladozása miatt veszélyt jelent a lakosságra, ezért a japán kormány 2022-ben le akarja bontani.

  8. 7 Sendai Daikannon, Japán

   29a74756bf99928cae7ac90752

   Szendaiban, a Miyagi-prefektúrában található ez az 1991-ben befejezett 100 méteres szobor, mely szintén Guanyin-t ábrázolja. A szobor belsejében felvonó is található, ami tetején pedig egy kilátó van, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező városra.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 6 Guanyin, Kína

   Guanyin szobor

   Ez a szobor Sanyában, Kína déli partjánál található. Szintén Guanyin-t ábrázolja, és ha hozzászámoljuk a nagyjából 30 méteres alapját, akkor a szobor teljes magassága 108 méter, vagyis majdnem akkora, mint egy amerikai focipálya. 6 évre és több tízezer emberre volt hozzá szükség, hogy 2005. április 24-én megnyithasson a látogatók előtt.

  10. 5 Új világ születése, Puerto Rico


   Ez lenne a már korábban említett Kolumbusz Kristóf első amerikai útjának 500. évfordulójára épített szobor, melyről sokak szerint az orosz Nagy Péter cár szobrát mintázták. A szobor 110 méter magas és Arecibo-ban található.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 4 Ushiku Buddha, Japán


   Ez a 120 méteres szobor a japán Ushiku-ban található, és Amitābha-t ábrázolja, aki a Tiszta Föld buddhizmus fő buddhája. A méretét tekintve nagyjából akkora, mint 3 Szabadság-szobor, bronzos bevonatú acélkerete miatt pedig a súlya körülbelül 30-szor nagyobb.

  12. 3 Laykyun Sekkya, Burma


   Ezt a 130 méteres monumentális szobrot 1996-ban kezdték el építeni és 2008-ban fejezték be. Khatakan Taung faluban található, Burmában. A szobor belsejében 27 emelet, és egy lift is található. A körülötte lévő kertben körülbelül 9000 növény található.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 2 Tavaszi Buddha templom, Kína


   A szobor Vairócsana-t ábrázolja, akit gyakorta értelmeznek a történelmi Buddha boldogság testeként. A kínai-japán buddhizmusban úgy tekintenek rá, mint az üresség buddhista koncepciójának megtestesítőjére. Honan-tartományban található, és 153 méter magas. Az építése 1997-ben kezdődött, és 2008-ban fejeződött be. Egészen 2018-ig a világ legmagasabb szobra volt. Alapja lótuszvirág alakú, teljes súlyát pedig körülbelül 1000 tonnára becsülik.

   Csak a viszonyítás végett: olyan hatalmas, mint 4 Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobor (38,1 méter) egymás fölé rakva.

  14. 1 Az egység szobra, India


   A világ legnagyobb szobra 240 méter magas, és az indiai Gujarat államban található. Vallabhbhai Patel-t ábrátolja, aki India első független miniszterelnök-helyettese, és belügyminisztere volt. A szobor építése 2013-ban kezdődött, és 2018. október 31-én ért véget, Patel születésének 143. évfordulójának napján. Ez a szobor olyan hatalmas, mint 3 Szabadság-szobor, talapzattal együtt.

   A megnyitását követő 11 napban mintegy 128 ezer turista látogatta meg, és 2019 novemberében is napi több mint 15 ezer turista látogatta meg, ezzel jócskán meghaladva a New York-i Szabadság-szobrot, ami nagyjából 10 ezer látogatót vonz naponta.


   Bónusz: Szabadság-szobor, Egyesült Államok

   A New York-i Szabadság-szobrot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen számtalan filmben, reklámban, és könyvben láthattuk már korábban. Sokan úgy hiszik, hogy ez a világ egyik vagy talán legmagasabb szobra, de ez nem igaz: több mint 40 olyan szobor található a világon, ami magasabb nála. A New York-i Szabadság-szobor 93 méter magas, de csak akkor, ha a 47 méteres talapzatát is hozzá vesszük.

   Érdekesség, hogy ez a szobor egy ajándék volt, amit Franciaország adott az Egyesült Államoknak, két okból: a függetlenségi nyilatkozat századik évfordulójának alkalmából, és a két ország közötti barátság szimbólumaként.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

13 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • hol a tobbi szobor????? 14 rol beszeltek de csak hatot mutattok abbol is tobbnel a mereteit nem irjatok..de szanalmas like vadaszok vagytok. 😂😂jaa es becsapjatok az erdeklodoket. no javuljatok ratok fer
  • fújd ki az orrod kisfiam és töröld meg a szádat, mert folyik ki rajta a nyál!
  • Lapozz a következő oldalra. A cikk alatti narancssárga sáv lehetőséget ad rá, hogy a többit is megnézhesd.
  • 8,733
   Beszélgetésindító
   ne szidjátok, a diliházban csak 6-ig engedi megnézni
 • 8,733
  Beszélgetésindító
  van még egypár https://www.erdekesvilag.hu/a-vilag-7-legnagyobb-szobra/
 • 8,733
  Beszélgetésindító
  A világ eddigi legnagyobb, 12,5 méter magas huszárszobra a Miskahuszár Pákozdnál:https://www.erdekesvilag.hu/felavattak-magyarorszag-legnagyobb-szabadteri-szobrat-pakozdon/

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.