14 óriási szobor a világból, amihez képest a Szabadság-szobor csak egy apróság

2019-ben egy akkor mindössze 21 éves lány bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mivel ő lett a legfiatalabb utazó, aki a világ összes szabad országában megfordult. Irigylésre méltó, nem? A legtöbben azt hinnénk, hogy egy élet is kevés lenne a világ összes országának bejárásához, erre van, akinek már 21 éves korára sikerül. Szerencsére az internetnek köszönhetően ma már a saját fotelünkből is könnyedén körülnézhetünk a nagyvilágban: mai virtuális túránkon például a világ legnagyobb szobraihoz kalauzolunk el titeket.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál tudjuk jól, hogy a dolgok néha sokkal nagyobbak, mint gondolnánk, és különösen igaz ez a világ legmagasabb szobraira, amiknek élőben néha szó szerint lélegzetelállító a látványuk. Cikkünkben most a 14 legnagyobb szobrot gyűjtöttük össze, néhány velük kapcsolatos érdekességgel.

 1. 14 Ling Shan-i Nagy Buddha, Kína


  Ez egy 88 méteres építmény (ha hozzáadjuk a 9 méteres alapot), vagyis a disneylandi Hamupipőke-várnak nagyjából a másfélszeres, súlya pedig több mint 700 tonna. Kína távol-keleti részén, Csiangszu-tartományban található, építése 1996-ban fejeződött be.

 2. 13 Sendai Daikannon, Japán


  A szobor tervezése 1975-ben kezdődött, építése pedig 1989-ben fejeződött be. 88 méteres magasságával ez volt a világ legnagyobb szobra, amikor megnyitották, a rekordot pedig 1991-ig tartotta. A japán Hokkaido-szigeten található, és Guanyin-t ábrázolja, a buddhista kultúra egyik fontos alakját.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 12 Hív a szülőföld, Oroszország


  A szobrot a Mamayev Kurgan dombon állították fel, Volgográdban. Amellett, hogy a szülőföld megtestesítését jelképezi, a győzelem görög istennőjének, Niké modernkori változatának is tekintik.

  Építése 1959 májusában kezdődött és 1967 októberében fejeződött be. A világ legmagasabb szobra volt, amikor megnyitották.

 4. 11 Thaiföldi Nagy Buddha

  fc9b4c5672bd9421df15ac71a1

  Az Ang Thong tartományban található Wat Muang kolostor területén épült szobrot adományokból finanszírozták. Az építése 1990-ben kezdődött, és 2008-ra fejeződött be. A szobor hivatalos nevét elég nehéz kimondani, mivel így néz ki: Phra Phuttha Mahanawamintra Sakayamunee Sri Visejchaicharn.

 5. 10 Nagy Péter szobra, Oroszország


  Moszkvában található ez a közel 100 méteres műemlék, mely Nagy Péter cárt ábrázolja, azt az embert, aki Oroszország haditengerészetét alapította. 1997-ben épült, súlya körülbelül 1000 tonna, é főként rozsdamentes acélból, bronzból és rézből épült.

  Meglepő érdekesség, hogy 1991-ben egy nagyon hasonló szobrot kezdtek el építeni Kolumbusz Kristóf tiszteletére Amerikában, (a listán ezt is megtaláljátok majd) de a moszkvai szobor alkotója tagadja, hogy lopta volna az ötletet, szerinte ez csak véletlen egybeesés.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 9 Guishan Guanyin, Kína

  Ezer kez es Big Ben

  Ahogy egy korábban már említett szobor, úgy ez is a buddhista vallásban fontos személyt, Guanyin-t ábrázolja. 2009-ben fejeződött be az építése, amit Ningshan-tartomány kormánya, valamint vallási csoportok fizettek. Csak néhány méterrel magasabb a híres londoni Big Bennél, ami valamivel több, mint 96 méter magas.

 7. 8 Awaji Kannon, Japán


  Az Awaji Kannon tulajdonképpen egy múzeum, templom és szobor egyben. Építése 1977-ben kezdődött, és csak az építmény alapja 20 méteres, vagyis nagyjából akkora, mint egy 5 emeletes panelház.

  Mivel a szobor tulajdonosai már nem élnek, így teljesen elhagyatott. Folyamatos omladozása miatt veszélyt jelent a lakosságra, ezért a japán kormány 2022-ben le akarja bontani.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
17
13 hozzászólás, 17 pont

Szólj hozzá!

13 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • hol a tobbi szobor????? 14 rol beszeltek de csak hatot mutattok abbol is tobbnel a mereteit nem irjatok..de szanalmas like vadaszok vagytok. 😂😂jaa es becsapjatok az erdeklodoket. no javuljatok ratok fer
  • fújd ki az orrod kisfiam és töröld meg a szádat, mert folyik ki rajta a nyál!
  • Lapozz a következő oldalra. A cikk alatti narancssárga sáv lehetőséget ad rá, hogy a többit is megnézhesd.
  • 8,733
   Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
   ne szidjátok, a diliházban csak 6-ig engedi megnézni
 • 8,733
  Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
  van még egypár https://www.erdekesvilag.hu/a-vilag-7-legnagyobb-szobra/
 • 8,733
  Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
  A világ eddigi legnagyobb, 12,5 méter magas huszárszobra a Miskahuszár Pákozdnál:https://www.erdekesvilag.hu/felavattak-magyarorszag-legnagyobb-szabadteri-szobrat-pakozdon/
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!