HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekFilmek és TV

A filmforgatások 10+ titka, amit a színészek és rendezők elhallgattak előlünk

  Minden film mögött egy hosszú és fájdalmas folyamat rejlik, melynek árnyalatait sokszor még a legnagyobb mozirajongók sem ismerik. Például, gondolkoztál már azon, hogy miért spoilerezik el sokszor a film végkifejletét a trailerekben? A filmkészítők vajon szándékosan árulják ezt el jóval a premier előtt?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál bepillantottunk a hollywoodi színfalak mögé, hogy összegyűjtsünk néhány olyan érdekességet a filmkészítés világáról, amiről egy átlagos néző legtöbbször sosem hallott.

  • A szereplők ruháiból mindig többet készítenek, arra az esetre, ha elszakadnának vagy összekoszolódnának. Hasonló a helyzet az alsóneműkkel is. Egyébként, ezeket a ruhákat sokszor maguk a színészek fizetik, attól függetlenül, hogy elsőfilmes úttörők vagy világhírű színészek. Például „A nagy Lebowski” című filmben látható legtöbb ruha Jeff Bridges saját ruhája volt.

  Nagy lebowski

  • Az amputált jelenetek forgatásához a színészek zöld harisnyát húznak, és utólag, számítógép segítségével tüntetik el az adott végtagot a jelenetből.
  • A zenés jeleneteket általában csendben veszik fel, és a hang a szerkesztés után kerül rá a filmre. Ennek oka, hogy forgatás közben rengeteg kamerát használnak, és egyszerűen lehetetlen lenne úgy megvágni a jelenetet, hogy a hang tökéletesen passzoljon – különösen, ha közben extra zaj vagy párbeszéd is zajlik.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Pulp fiction

  • Az időjárás-előrejelzésekre támaszkodva a forgatás túl lassú és költséges lenne, ezért a filmekben mesterséges időjárási körülményeket hoznak létre. Vannak olyan hollywoodi vállalatok, amik direkt arra szakosodtak, hogy minél élethűbben hozzák létre például a filmekben látott esőt, szelet vagy hóvihart, stb.
  • Az élethű eső hatás eléréséhez tűzcsapokra csatlakoztatott tömlőkből permetezik a vizet, nagyon-nagyon magasról.
  • A hó általában nem más, mint aprított papír vagy műanyag. Néha a nagyobb hitelesség kedvéért speciális hóágyúk segítségével az eredetihez megszólalásig hasonló műhavat állítanak elő.
  • A köd szimuláláshoz glikol, nitrogén, és szén-dioxid keverékét használják.

  Forgatási titkok

  • Tilos kamerát vagy telefont hozni a forgatásokra. Ennek célja, hogy semmilyen kép, hanganyag vagy videó se szivároghasson ki a forgatásokról a film megjelenése előtt. Ha valaki megsérti ezt a szabályt, akkor fekete listára kerül, ami után nem valószínű, hogy valaha is szerepet fog még kapni Hollywoodban.
  • Észrevetted már, hogy a filmekben a színészek néha sokkal vonzóbbak, mint a valóságban? Erre a válasz az úgynevezett digitális szerkesztésben rejlik. Ez a technológia nem olcsó, a segítségével a szakemberek utólag törli a ráncokat és pattanásokat a színészek arcáról. Képesek vele változtatni az orruk méretén, de akár a lábaikat is hosszabbá tudják tenni. Ennek a technológiának volt köszönhető a 2019-es „Az ír” című film, amiben Al Pacino és Robert De Niro folyamatos retusálása több millió dollárba került.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hollywood titkok

  • A színészeknek nem kell több tíz kilót fogyniuk egy szerepért vagy hónapokon át az edzőterembe járni előtte. Természetesen vannak olyan hírességek, akik ennek a régimódi módszernek a hívei, de a számítógépes technika segítségével ma már a színészek arcát bármilyen testre képesek rátenni úgy, hogy abból a néző semmit sem vesz észre.
  • A mozirajongókat elvarázsolták Margit Robbie hosszú lábai a Wall Street farkasa című filmben. Sokan úgy vélik, hogy a színésznő lábai természetellenesen hosszúra sikeredtek a testéhez képest, de sem ő, sem a film producerei nem adtak választ arra, hogy retusálták-e utólag a lábait vagy sem.

  Margot robbie lába

  • A háttér szereplőknek több napig ugyanazt a ruhát kell viselniük, és minden jelenet előtt külön felveszik őket. Erre azért van szükség, hogy elkerüljék az élő forgatás közben történő hibákat, amikre sokszor csak akkor derül fény, amikor a jeleneteket már nem lehet újraforgatni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  • A forgatás során a színészeknek folyamatosan javítani kell a sminkjét. A sminkesek nem mindig vannak jelen a színészek mellett, ezért a színészeknek sokszor saját maguknak kell megigazítaniuk a sminkjüket.

  Mozifilmes titkok

  • A színészek magasságának növelése érdekében forgatás közben speciális magas talpú cipőt hordanak. Ilyet hordott például Robert De Niro „Az ír” című film forgatásán, Robert Downey Jr. a „Sherlock” forgatásán, vagy Daniel Craig a „Quantum csendje” forgatásán, hogy a magassága passzoljon Gemma Arterton magasságához.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Magas talpú cipők

  • A forgatás közben felszolgált ételek és italok minősége a film költségvetésétől függ. Nemcsak a leghíresebb sztárokat etetik-itatják, a háttérszereplők és a stábtagok is jól elvannak látva. Néha még együtt is ebédelnek vagy vacsoráznak a világhírű sztárokkal. Johnny Depp és Jennifer Lawrence például rendszeresen a stábtagokkal együtt eszik.

  Hollywood érdekességek

  • A kaszkadőröknek nem feltétlenül kell úgy kinézniük, mint a színészeknek. A veszélyes jeleneteknél általában direkt olyan szögből veszik őket, hogy ne látszódjon az arcuk, ezért észre sem lehet venni, hogy nem a színész végzi a mutatványt. Érdekesség: a Titanic című film ikonikus jeleneténél, amikor Jack lerajzolja Rose-t, valójában nem DiCaprio keze látható a jelenetben, hanem a rendező, James Cameron keze, aki többek között tehetséges művész is egyben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  James Cameron keze Titanic

  • Mint már írtuk korábban, a reklámügynökségek rendszerint előzeteseket gyártanak a hamarosan mozikba kerülő filmekhez. Egy ilyen 2-3 perces előzetes létrehozása akár 18 hónapot is igénybe vehet, ennyi ideig tart, hogy minden a lehető leglátványosabb legyen a videóban. Néha ezek a trailerek már a filmek forgatásának befejezése előtt elkészülnek, ennek köszönhető például az a tény, hogy sokszor olyan jeleneteket is tartalmaznak, amik aztán a film végső változatában nem szerepelnek. Az előzetesek megjelenése előtt külön erre alkalmazott fókuszcsoportokon tesztelik, ahol különböző korosztályú nézőkön tesztelhetik, hogy kinél-milyen eredményt vált ki, és szükség esetén még javítanak rajta.
  • Egyébként a filmkészítőknek régen körülbelül 2 perc állt a rendelkezésükre, hogy a mozifilmek előzeteseivel felkeltsék a nézők figyelmét, ám ez mára, tekintettel a felgyorsult világra és az internet fejlődésére, már csak összesen 5 másodpercük van arra, hogy felkeltsék egy ember figyelmét. Ez az oka annak, hogy a legizgalmasabb jelenetek ma már közvetlenül a trailer videók elején láthatók. Ha ez nem kelti fel a nézők figyelmét, akkor egyszerűen tovább lépnek, vagy bezárják a videót.
  • Sokan feltették már a kérdést: hogyan lehet az, hogy az előzetesekben néha elspoilerezik a filmek legérdekesebb cselekményeit? Nincs olyan ember, aki figyel erre? Természetesen van, és a filmek előzeteseiben látható spoilerek sokkal inkább azzal magyarázhatók, hogy a marketingért felelős szakemberek elkerülhetetlen lépésnek tartják ezt, hogy minél izgalmasabbá tegyék az előzetest. A másik ok, hogy az új nézők nem mindig tudják, hogy miről fog szólni a történet, ezért muszáj beavatni őket néhány érdekességbe a film cselekményével kapcsolatban, máskülönben sosem mennének el a moziba, hogy megnézzék a filmet. Ez az oka annak, hogy sokszor már az előzetesben ellövik a filmek legérdekesebb és legviccesebb jeleneteit, vagy annak végkifejletét.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

8 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Azért van benne pár hülyeség... - A színészek soha nem fizetik a filmes ruhájukat, ezeknek beszerzése az öltöztető dolga.-  A táncos zenés jeleneteket soha sem csendben veszik fel, szól a zene, különben hogy tudnának ritmusra táncolni....? Csak nem fogják használni a helyszínen vett hangot.- Műhóhoz hófáklyát is szoktak használni.- A forgatások alatt csak a statiszták nem készíthetnek felvételeket, a színészeknek, stábtagoknak lehet, de csak akkor, ha a történet szempontjából nem derül ki belőle lényeges információ.Bár lehet, hogy van olyan produkció, ahol nem lehet, de ezért nem fognak egy hollywoodi sztárt fekete listára tenni.- A statisztákat pedig nem veszik fel minden jelenet előtt, csak lefotózzák őket az öltöztetők.
  • Én forgattam több olyan zenés filmben ahol bizony nem volt hang. Zenekar is játszott. Felvették 2-3x zenével majd belénk kellett rögzülni úgy táncolni a semmire mintha szólna a zene a dobos a zongorista az énekes is úgy játszott, hogy semmi nem nyikkant meg. Báli jelentekben sokszor fülesen ment a zene de kintről síri csend volt csak a szereplők párbeszéde volt hallható  ;) 
 • 33 éve dolgozok filmekben, a cikk írója szerintem egyszer sem volt forgatáson.
 • Hányszáz olyan kép van a neten, ahol a színészek a forgatás közben a telefonjukat nyomkodva ütik el az időt. Amúgy mostanában az is reklám, ha a forgatás közben egy egy képet posztolnak a sztárok (mondjuk azt valószínűleg leellenőrzik, mielőtt kitehetnék, hogy semmi spoiler ne legyen látható a képen).A táncos jelenetkenél pedig szoktak zenét berakni, már csak azért is, hogy a színészek szinkronban tudjanak mozogni, csak legfeljebb halkabban szól, ha pl. az eredeti hangot akarják a párbeszédekből használni és nem akarják útószinkronizálni.Néhány trailer tényleg annyira bemutat minden lényeges részletet és a komplett sztorit, hogy már felesleges is megnézni a filmet. :D

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.