HIRDETÉS

Az internetezők észrevették, hogy a filmekben a rossz fiúk gyakran almát esznek, és most elmondjuk, miért

A Reddit felhasználók lettek figyelmesek arra a jelenségre, miszerint a filmekben a negatív karakterek valamiért sokszor egy almával (vagy valamilyen gyümölccsel) a kezükben tűnnek fel a képernyőn. Az internetezők azonnal találgatni kezdtek, hogy vajon mi lehet az oka ennek a furcsa jelenségnek, így mi is utánanéztünk kicsit, hogy vajon milyen pszichológiai és/vagy művészeti szimbolizmus lehet a magyarázat erre, melynek kapcsán meglepő következtetésekre jutottunk.

Mivel a jelenségre nem létezik hivatalos magyarázat, ezért fontos megjegyezni, hogy az általunk gyűjtött magyarázatok is inkább csak következtetések, nem állíthatjuk 100%-ig biztosan, hogy tényleg így van.


 1. 1 Szimbolizmus


  Az irodalomban és a festészetben az alma a tiltott gyümölcs szimbólumává vált – gondoljunk csak például a Bibliából ismert Éva esetére. (noha a biblia nem említi szó szerint, hogy az adott gyümölcs alma volt) Az almaevés ezért az irodalomban és a művészetben szépen lassan az önkényesség szimbólumává vált. Ennek tükrében pedig máris érthető, hogy miért látjuk olyan sokszor almával a kezükben a negatív karaktereket a filmekben.

 2. 2 Pszichológia


  A karakterek pszichológiai felfogásának szempontjából az alma nagyon is fontos szerepet játszik. Például, amikor a szereplő beszélgetés közben úgy dönt, hogy beleharap a gyümölcsbe, az egyértelmű jele annak, hogy semmibe veszi a partnerét, akivel a bárbeszédet folytatja. Az alma ropogása gyakran teljesen elnyomja a másik fél szavait, ami egyértelművé teszi, hogy az negatív karaktert mennyire nem érdekli annak mondanivalója.

 3. 3 Temperamentum

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az, ahogyan a karakter eszik, nagyon sokat elárul a temperamentumáról. A ,,Zöld könyv - Útmutató az élethez” című filmben például Don Shirley (hátul) óvatosan söprögeti a ruhájáról a morzsákat, míg Tony Lip (sofőr) egyszerűen a padlóra köpi a csirkebőrt. Ez rendkívül sokat elárul a két személy temperamentuma közötti különbségről.

  Előző példánkban ugyan a szereplők csirkét ettek éppen, de az alma még inkább olyan étel, amit egyszerűen nem lehet közömbösen fogyasztani: kicsit össze kell ráncolnod a homlokod, meg kell döntened a fejed és ki kell mutatnod a fogad fehérjét, ha bele akarsz harapni egy nagyot egy ilyen gyümölcsbe.

  Tehát az almaevés a legegyszerűbb módja annak, hogy a rendezők szavak nélkül is látványos módon szemléltessék egy negatív karakter önelégült és másokat lenéző temperamentumát.

  Ennek tükrében pedig egyáltalán nem meglepő, hogy a filmekben sokszor almával a kezükben láthatjuk a rossz fiúkat, noha biztosan vannak olyan filmek is, amikor a pozitív karakterek kezében tűnik fel ez a gyümölcs.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.