HIRDETÉS BEZÁRÁS

Nagy alkoholisták: 12 géniusz, akik alkoholfüggőségben szenvedtek

A művészek gyakran nyúlnak alkohol után.

  Sokan úgy gondolják, hogy csak a gyenge jellemű emberek válnak alkoholistává. Azonban számos kutatás alátámasztja, hogy a híres, tehetséges és zseniális egyének gyakrabban küzdenek a mértéktelen alkoholfogyasztással.

  HIRDETÉS

  Íme néhány kiemelkedő személyiség, akik jelentős mértékben járultak hozzá a történelemhez, művészethez és kultúrához, de ugyanakkor meg volt az a rossz szokásuk, hogy nem tudtak alkohol nélkül élni.

  A válogatásban szereplő személyiségek mindannyian véleményvezérek és koruk legnagyobb elméi közé tartoztak. A statisztikák szerint az alábbiak a leginkább alkoholizmus sújtotta szakmák:

  • 36%: Híres költők és írók
  • 24%: Zseniális zeneszerzők és zenészek
  • 18%: Képzőművészek
  • 16%: Ismert politikusok és államférfiak
  • 12%: Feltalálók és híres sakkozók

  12. Nagy Sándor

  Alkoholista hírességek 021

  A valaha élt leghíresebb hadvezér, aki egyben a történelem egyik legnagyobb birodalmának megalapítója is volt, egyben alkoholista és pszichopata is volt. Legendásak voltak bőkezű lakomái, melyek során rengeteg italt fogyasztottak. Minden hadjáratot fényűző lakomákkal ünnepeltek, amiket bőven elláttak mindenféle italokkal. Ezek a mulatságok akár egy hétig is eltarthattak, vagy ameddig a király csak kívánta. Gyakran versenyezett a katonáival, hogy ki bír többet inni, majd a részegség hevében akár meg is ölte az ivócimboráját. Korai halálát (33 évesen hunyt el) is az alkoholnak tulajdonítják. A feltételezések szerint gyomorfekély vagy akut hasnyálmirigy-gyulladás okozta a halálát.

  Plutarkhosz feljegyzései szerint: „Nagy Sándor erős szomjat érzett, és sok bort ivott, majd lázas delíriumba esett, és a hónap tizenharmadik napján meghalt.”

  11. William Shakespeare

  Alkoholista hírességek 020

  Az egész életét rejtélyek és legendák övező zseniális író élete során folyamatosan ivott, és 52. születésnapján két kollégájával folytatott ivóverseny után lázban hunyt el. A híres drámaíró életrajzírója megjegyzi, hogy ez közvetlenül a születésnapján történt. Ezt a verziót azonban sok tudós vitatja. Abban az időben a tífusz, melyet „új láznak” hívtak, pusztított, így lehetséges, hogy Shakespeare nem az ivás miatt, hanem agyvérzés következtében halt meg.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10. Ernest Hemingway

  Alkoholista hírességek 019

  Az ismert amerikai prózaíró a mértéktelen alkoholfogyasztásáról volt híres, de sosem vallotta magát alkoholistának. Állítólag ő találta fel a híres „Bloody Mary” koktélt, amit negyedik feleségéről nevezett el. A vodkát paradicsomlével és fűszerekkel kevert italt máig árulják a párizsi Ritz Carlton Hotel legendás bárjában, és világszerte óriási népszerűségnek örvend. A reggelt a író általában mojitoval vagy jeges Martinivel kezdte, ebédre egy üveg jó Chiantit fogyasztott, a napot pedig egy Daiquirivel zárta dupla rummal, de cukor nélkül.

  A „Halál délután” koktélt maga az író találta fel, és a róla elnevezett könyvéről kapta a nevét. A koktél pezsgőből, abszintból és jégből készült, és nagyon lassan kellett meginni. A Nobel-díjas író, aki olyan ismert művek szerzője, mint a „Búcsú a fegyverektől” és „Az öreg halász és a tenger”, vad természetéről és depressziós állapotairól is híres volt, amelyek az alkoholfüggőséggel együtt végül öngyilkosságához vezettek.

  9. Vincent van Gogh

  Alkoholista hírességek 018

  Van Gogh a művészettörténetbe őrült és zseniális alkoholistaként vonult be. A híres festő imádta az abszintot – a leghíresebb italt, ami abban az időben hallucinációkat okozhatott. Van Gogh étrendje főleg kávéból, cigarettából és italból állt. A tujontartalmú abszint dopingszerűen fokozta a munkaképességét, de a folyamatos ürömfű fogyasztás a színek torzulásához vezetett – másnap minden sárgásnak tűnt. Így ez az ital a „Napraforgók” és az arles-i korszak egyéb remekműveinek sajátos sárgaságáért is felelős.

  Sok abszintgyártó ma már Van Goghot használja reklámcélokra, és ezzel hatalmas pénzt keres. A festőművész fokozatosan elveszítette a kapcsolatát a valósággal, alkoholos mámorában egyszer levágta a fülét, többször is megkísérelte barátja, Gauguin életét kioltani, és végül önkezével vetett véget az életének.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8. Ady Endre

  Alkoholista hírességek 017

  Ady Endre már fiatalkorától kezdve küzdött az alkohollal. Kezdetben csak a társasági élet részeként fogyasztott, de hamarosan egyre inkább a feszültségoldás és a fájdalom elnyomása eszközévé vált számára. Betegségei (neuraszténia, szifilisz) és zaklatott magánélete miatt egyre jobban belecsúszott az alkoholizmusba.

  Az ivás gyakran erőszakos kitörésekhez és depressziós rohamokhoz vezetett. Barátai és családja aggódva figyelték állapotát, de tehetetlenek voltak. Ady maga írt róla, hogy általában napi 4 doboz cigarettát szívott és 4-5 liter bort ivott. Néha ásványvizet is.

  7. Lord Byron

  Alkoholista hírességek 016

  George Gordon Byron a valaha élt egyik legnagyobb költő volt, a 17-18. századi romantika egyik vezető alakja. Lord Byron hírhedt volt az alkoholizmusáról. A híres alkoholista nem riadt vissza a nőkkel és férfiakkal való kapcsolattól sem. A 20. században publikált naplóiban nyíltan vallott biszexuális életmódjáról. Érdekes adalék, hogy előszeretettel ivott erős italokat az emberi koponyából készült kedvenc poharából.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.