HIRDETÉS BEZÁRÁS

Többnejűség és háremek: milyen az arab nők élete és szokásai?

Nem egészen olyan, mint a sztereotípiák sugallják.

  Nehéz bármit is általánosítani, ha az arab világról beszélünk, különösen, ha a kultúráról an szó. Egyes országok egyre nyitottabbak, míg mások egyre jobban bezárkóznak a nyugati kultúra elől. Az Egyesült Arab Emírségek például egy olyan ország, ahol számos nyugati szokást elfogadnak, míg Jemen például egy zárt ország, ahol jóval szigorúbb szabályok érvényesülnek.

  HIRDETÉS

  Többnejűség és háremek, az oktatás és a jogok hiánya, a gyémántok ragyogása, és paranja vagy burka. A muszlim feleségek élete sok sztereotípiát hordoz a külföldiek körében, és bár sokuk természetesen csak mítosz, vannak, amik igazak – legalábbis bizonyos országokban. Most ennek járunk utána és pontokba szedve megmutatjuk, hogy milyen is a gyönyörű és misztikus keleti nők valódi élete.

  Előre elrendezett házasság

  © SM Samee / wikimedia
  • Az igazág az, hogy sok arab országban a házasságok fele még mindig előre elrendezett, azaz a szülők akaratából történik. A legtöbben úgy hiszik, a nő véleményét meg sem kérdezik. Valójában azonban, ha a jövendőbeli arának nem tetszik a kiszemelt vőlegény, visszautasíthatja az eljegyzést.
  • A házassági szerződést feltétlenül alá kell írni. A világ legtöbb részével ellentétben az arab országokban ezt a szabályt szigorúan betartják.
  • Az arab nők ritkán házasodnak más vallású férfival, mivel egy ilyen házasságért ki is utasíthatják őket az országukból. A férfiak ezen a téren több joggal rendelkeznek, számukra engedélyezett a keresztény vagy zsidó nőkkel való házasság. Ám ebben az esetben a nő nem kap állampolgárságot, a válás után pedig a gyerekek az apával maradnak.
  • A legtöbb arab országban a házasodásnak van alsó korhatára. Ez férfiaknál és nőknél is 18 év. Pl. egy tunéziai állampolgár a jog szerint 18 évesen házasodhat, de a menyasszonyok átlagos életkora 25, a vőlegényeké pedig 30 év. Azonban néhány fejlődő országban még mindig népszerű a korai házasság. Szaúd-Arábiában és Jemenben a legtöbb lány 18 éves kora előtt férjhez megy.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hogyan ünneplik az esküvőket

  ©  
  gold.people/instagram

  A hagyományok nagyon különbözőek az egyes országokban, de az arab menyasszonyok és vőlegények külön ünneplik az esküvőt.

  • A férfiak esküvői ünnepségét általában külön napon tartják, mint a menyasszonyét. A szabály nagyon egyszerű: a teázás, kávézás és a vacsora összesen nem tarthat tovább 4 óránál. A menyasszony esküvői ünnepsége ennél nagyobb szabású, általában hatalmas termekben, pincérekkel, artistákkal történik.
  • A nők esküvői ünnepsége az az alkalom, ahol felvonultatják a gyémántokat, a divattervezők által készített ruhákat és cipőket, amiket máskor a hidzsáb (vagy abaya) és a fátyol eltakar. Ez az oka annak, hogy kizárólag nők hivatalosak erre az eseményre. Férfiaknak szigorúan tilos a belépés. A személyzet is csak nőkből állhat, beleértve a fotóst, az énekest, a DJ-t is. Ha egy híres énekest hívnak meg az ünnepségre, az nem láthatja sem a menyasszonyt, sem a vendégeket, csak egy elkülönített teremben vagy egy kivetítő mögött léphet fel, ahonnan az előadását közvetítik abba a terembe, ahol az ünnepség zajlik.
  • A férj látogatását az ünnepségen előre bejelentik, hogy minden vendég el tudja takarni magát. Ha a férj a bátyjával vagy az apjával érkezik, a menyasszonynak is el kell takarnia magát a hidzsábbal, mert még a férj rokonai sem láthatják fedetlen arcát.
  • Az arab kultúrában tilos alkoholt vagy alkoholhoz fűződő tárgyat ajándékba adni, pl. boros vagy pezsgős poharat sem ajándékozhatnak. A nászajándék általában kézzel készült berendezési tárgy, ami majd az ifjú pár otthonát fogja díszíteni. Férfiaknak nem ajándékozhatnak selymet és arany ékszert sem.

  Többnejűség

  © mozabintnasser / instagram
  • A legtöbb házasság monogám. Nem minden arab férfi engedheti meg magának, hogy több felesége legyen. Az iszlám 4 feleséget is engedélyez, de minden feleségnek saját házat, havonta egyforma értékben ajándékot, ékszert és figyelmet kell biztosítani. A több feleség a sejkek és a rendkívül gazdagok kiváltsága.
  • Az első házasság a legfontosabb. Nem számít, hány felesége van egy férfinak, az első számít a legfőbbnek, a feleségek között az első lesz a rangidős.
  • Ha a férfi talál egy új feleséget, a többi feleségnek ezt el kell fogadnia. A férjük akaratát kell követniük, és nem szabad kinyilvánítani az érzelmeiket. Szabály, hogy minden asszony külön házban él, és nem találkoznak túl gyakran.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Válás

  • A hagyomány szerint a férfinak úgy kell kinyilvánítania a válási szándékát, hogy háromszor el kell ismételnie: “Menj el”. Ezt követően a nőnek az adott pillanatban viselt dolgaival együtt el kell hagynia a házat, ezért a nők mindig minden ékszerüket magukon viselik. Valójában azonban ritkán történnek férfiak által kezdeményezett válások. Válás esetén ilyenkor a gyerekek az apjukkal maradnak.
  • A nő akkor kérheti a házasság felbontását, ha a férje nem tartja jól. A bíróságok nagyon odafigyelnek ezekre a kijelentésekre, és gyakran elfogadják azokat. Az arab világban a férfiak nem virággal, hanem aranyakkal és ékszerekkel fejezik ki szerelmüket. Például, a férfinak étterembe kell vinnie a feleségét, drága ajándékokat és ruhákat kell vennie neki. Ha több felesége van, egyenlő arányban kell ajándékokkal és figyelemmel elhalmoznia őket.
  • Más esetekben viszont nagyon nehéz a nő helyzete ha válni akar, mivel a bíróságok általában a férj javára ítélnek.

  Női jogok

  © arabian__girl / Instagram

  A sztereotípiákkal ellentétben az arab nőket a férfiak nagy tiszteletben tartják. Nem szabad, hogy a nők hiányt szenvedjenek bármiből is.

  • Az arab nők az elsők között voltak, akiknek jogukban állt saját akaratuk szerint házasodni, válást kezdeményezni és saját tulajdont birtokolni. Ez a 7. században történt, mikor más országokban a nők még nem rendelkeztek ilyen jogokkal. Az iszlám törvények úgy tekintenek a férfi és nő közötti házasságra, mint egy szerződésre, ami csak mindkét fél beleegyezésével jöhet létre. Már ebben az időben bevezették azt is, hogy a nőknek joguk lehet saját tulajdonra és azoknak a vagyon tárgyaknak a használatához, amiket ő hozott a családba vagy ő szerzett meg.
  • Hetente egy nap a nőké. Minden héten egy nap az Egyesült Arab Emírségekben a strandok, az aquaparkok, a szépségszalonok kizárólag nők számára tartanak nyitva. Ezekre a helyekre ezeken a napokon férfiak nem léphetnek be.
  • Egy muszlim feleség mindent csak férje beleegyezésével tehet. Ha el akar menni valahova, először szólnia kell a férjének, és meg kell kapnia tőle az engedélyt.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Öltözködés

  ©  
  arabian__girl/instagram 
  ©  
  sabrinemaghnie/instagram
  • A nőknek bő ruhák alá kell elrejteniük a testüket. Ezek alatt a bő ruhák alatt azonban bármit viselhetnek, miniszoknyát, farmert, rövidnadrágot is. Világszerte sok divatimádó nő irigyli az arab szépségek öltözködését. De amikor elmennek valahova, talpig bő ruhába kell bújniuk, az arcukat pedig fátyollal kell eltakarniuk. Ennek oka, hogy szépségükben csakis a férjük gyönyörködhet, más férfi nem láthatja. Ez alól kivételek a nők ünnepségei, melyeken férfiak nincsenek jelen. Itt a nők bemutathatják luxus holmijaikat. Ezt a szokást nem követik mindenütt, de szinte valamennyi arab országban a nőknek el kell takarniuk az arcukat.
  • Kuvait az egyetlen arab ország, ahol a nők szabadon viselhetnek európai ruhákat, nem csak bő ruhák alatt elrejtve. Ugyanakkor visszafogottnak és tartózkodónak kell lenniük az öltözködésben.
  • Kuvaittal ellentétben azonban vannak olyan országok, pl. Jemen és Szudán, ahol még mindig az ősi tradíciók vannak érvényben. A nők itt fekete köpenyt viselnek, ami teljesen eltakarja őket a fejüktől a talpukig.

  Oktatás és munka

  ©  
  songriverflow/imgur
  • Ha egy nő iskolába szeretne járni, nincs megtiltva neki. Sok nő külföldi iskolákban tanul. Jordániában például a nőknek csupán 14%-a írástudatlan. Az Egyesült Arab Emírségekben a nők 77%-a jár főiskolára, és az Al Ain Egyetem tanulóinak 75%-át nők teszik ki.
  • A háztartási munka teljes mértékben a nők feladata. De a gazdag országokban szobalányok végzik ezt a munkát, a nőknek pedig csak a gyerekszüléssel és a neveléssel kell foglalkozik.
  • Karrier az arab nőknél is létezik. Az Egyesült Arab Emírségekben az igazgatók 2%-a nő, az adminisztratív munkahelyek 20%-át nők töltik be, és az ország munkaerejének 35%-át nők adják. Abu Dhabi tőzsdéjén a befektetők 43%-a nő. Ezenkívül az Egyesült Arab Emírségekben a nők betölthetik a bírói pozíciót, dolgozhatnak a kormányzatban, pl. a rendőrségnél is. Tunéziában a parlamenti helyek több mint 26%-át nők foglalják el. Az egyetlen felmerülő akadály az, hogy sok arab országban ezt a nők csak a férje vagy a gondviselője engedélyével teheti meg.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.