HIRDETÉS BEZÁRÁS

20 izgalmas tény, ami teljesen új oldalról mutatja be a Titanic című filmet

  Nincs ember a földön, aki ne látta volna James Cameron 1998-ban bemutatott kasszasikerét, a Titanic című filmet. Bármilyen hihetetlen is, a film megjelenése óta immár több, mint 20 év telt el, ám még ennyi idő múltán is képes meglepetéseket okozni ez a film.

  HIRDETÉS

  Példának okáért most 20 olyan izgalmas tényt és kulisszatitkot gyűjtöttünk össze, melyek valószínűleg még a legnagyobb Titanic-rajongók számára is tartogatnak meglepetéseket.

  1. Jack Dawson szerepére olyan színészeket is meghallgattak, mint például Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Bale, Macaulay Culkin, vagy Matthew McConaughey. Utóbbinak még Kate Winslettel is volt közös próbája. Végül a fiatal, és azidőtájt nem túl híres Leonardo DiCaprio kapta meg a munkát.

  2. Rose szerepe csak nehezen lett Kate Winsleté: meg kellett küzdenie például Madonnával, Sharon Stone-nal, Nicole Kidmannel, Gwyneth Paltrow-val, Wynona Riderrel, és Uma Thurmannel is. Azért, hogy növelje esélyeit, Winslet megszerezte a rendező telefonszámát, és állandóan hívogatta. „Meg kell kapnom ezt a szerepet. Őrült vagy, ha nem engem választasz.” Állítólag ilyen és ehhez hasonló mondatokkal traktálta Cameront – de ezt a színésznő most már tagadja. Azt viszont elismeri, hogy filmbeli nevéhez méltóan rózsákat például küldött a rendezőnek.

  3. A film gyártása többe került, mint maga a hajó. Előbbi nagyjából 200 millió dollárral terhelte meg a készítők pénztárcáját, míg a Titanic óceánjáró megépítése 7 és fél millió dollárt emésztett fel (ez mai árfolyamon nagyjából 150 millió dollár).

  4. A forgatókönyv szerint Rose-nak le kellett volna szúrnia vőlegényét a magassarkújával, de Kate Winslet azt javasolta, mi lenne, ha csak simán arcon köpné őt. Utóbbi megoldás került a filmbe.

  5. Ha kivágnánk belőle a napjainkban játszódó részeket, a film 2 óra 40 perc hosszúságú lenne. Véletlen egybeesés: a Titanic pontosan ennyi idő alatt süllyedt el.

  6. Cameron nem szívesen használ dalokat a filmjeiben. A Titanic zeneszerzője, James Horner titokban felvett egy számot Celine Dionnal, és kazettán átadta a rendezőnek. Az énekesnő nem igazán kedvelte a végeredményt, de amikor elolvasta a forgatókönyvet, megváltozott a véleménye. A dal felvételét mindenki megkönnyezte.

  7. 1995-ben James Cameron összesen tizenkétszer merült az óceán mélyére, hogy saját szemével lássa az elsüllyedt Titanicot. Erre azért volt szükség, hogy a hajót hiba nélkül legyen képes ábrázolni a filmben.

  8. Emlékszel arra, amikor DiCaprio azt mondja, „én vagyok a világ ura”? Ez a sor nem volt benne a forgatókönyvben, a színész improvizálta.

  9. A film sok rekordot megdöntött. Az egyik ezek közül a nagyvásznas vetítési idő: a Titanic összesen 287 napon át szerepelt a mozik műsorain.

  10. Azokban a jelenetekben, amelyekben az idős Rose-t látjuk, ott van vele kutyája, egy törpespicc is. A fajtaválasztásnak jó oka van. A katasztrófa után három kutyát találtak a mentőcsapatok; ezek közül kettő törpespicc, egy pedig palotapincsi volt. Egyébként leforgattak egy olyan jelenetet is, amiben az állatok saját magukat próbálják megmenteni, de ezt a rendező végül kivágta a kész filmből.

  11. A forgatás alatt a The Ice Planet (A jégbolygó) munkacímet használták. Azért volt erre szükség, hogy megóvják a produkciót a kíváncsiskodóktól – főként a többi cégtől, akik ugyancsak a Titanicról szerettek volna filmet készíteni.

  12. A Titanic költségvetése végül kétszer nagyobb lett az eredetileg tervezettnél – természetesen kora legdrágább filmje volt. A 20th Century Fox stúdió, hogy fedezni tudja a kiadásokat, kénytelen volt bevonni egy másik céget is a munkálatokba. Ez végül riválisuk, a Paramount Pictures lett. Azt viszont előzetesen senki sem gondolta, hogy a film nyereséges lesz.

  13. Kate Winslet ruháját úgy készítették el, hogy szárazon és vizesen is jól mutasson.

  14. A jelenetet, amelyben Jack lefesti a meztelen Rose-t, a legelső napon vették fel. A rendezőnek őszinte érzelmekre volt szüksége a színészektől, és hát ugye a két főhős ekkor még nem ismerte egymást.

  15. Ugyanebben a jelenetben Jack elkövetett egy apró hibát. Azt mondta Rose-nak, hogy feküdjön az ágyra, holott a helyes szó a kanapé lett volna. A kisebb malőr a kész filmben maradt.

  16. Néhány filmbéli jelenet a túlélők emlékein alapul. Többek között például az a képsor, amikor egy férfi két lányt segít az egyik mentőcsónakba. Erről a tettről később az egyik megmentett kislány mesélt.

  17. Cameron azt szerette volna, hogy karakterei kitalált személyek legyenek, de amikor befejezte a forgatókönyvet, rájött, hogy volt egy Jack Dawson nevű utas a hajón.

  18. A rajongóknál visszatérő téma, hogy a Titanic elsüllyedése után Jack vajon felfért volna-e a fadarabra a jeges vízben, Rose mellé. Brit tanulók még egy kísérletet is elvégeztek, amiben bebizonyították, hogy Jacknek bizony minden esélye megvolt rá. Ezek a viták annyira idegesítették Cameront, hogy egyszer azt mondta: „a forgatókönyv 147. oldala szerint Jack életét veszti. Ennyire egyszerű.” A rendező szerint ha Jack túlélte volna, teljesen más lenne a történet végső kicsengése – elvégre a mozi a veszteségekről szól, szóval az egyik főhősnek muszáj volt meghalnia.

  19. A fadarab egyébként, amin Rose megmenekült, egy, a Titanic elsüllyedése után talált falap pontos másolata. Jelenleg a halifaxi múzeumban őrzik.

  20. Az idős Rose-t Beatrice Wood alapján ábrázolták. Wood ugyan nem utazott a Titanic fedélzetén, viszont vagyonos családból származott, és szembeszállt szülei akaratával, akik azt szerették volna, hogy művész legyen belőle. James Cameron elolvasta a nő önéletrajzát, és rájött, hogy az első fejezet pontosan azt a karaktert ábrázolta, akit ő már fejben megálmodott.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.