HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Ezektől a titokzatos tárgyaktól még a legokosabb tudósok is csak a fejüket vakargatják

  Nagyon sok olyan tárgy és hely van a Földön, ami már a puszta létezésével is ámulatba ejti a tudósokat és turistákat egyaránt. A távoli őseink gyakran ravasz fejtörőkkel teszik próbára a modern régészetet, és vannak olyan rejtélyek, melyeket maga az anyatermészet készített az emberiségnek. Bármennyire is igyekszünk azonban, vannak olyan dolgok, melyekre hosszú évek múltán sem sikerült helytálló magyarázatot találnunk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy csokorba szedjük a bolygónk legcsodálatosabb építményeit és formációit, amik láttán még a világ legnagyobb koponyái is csak a fejüket vakargatják tanácstalanságukban.

  1. 8 Al Naslaa megalit, Szaúd-Arábia

   dc3dbc5767917d5e9d964cf888

   A Szaúd-Arábiában található titokzatos megalit még a legtapasztaltabb utazókat is összezavarja. Nemcsak azért furcsa, mert a hatalmas sziklának szinte alig van érintkezési pontja a talajjal, de ráadásul egy abszolút egyenletes repedés fut végig a közepén, ami olyan, mintha lézerrel vágták volna ketté. Senki nem tudja, hogy mi történhetett valójában.

  2. 7 Kancsók völgye, Laosz

   f417b6583392149b2611a71e1c

   Óriások ebédlője, temető vagy egy ősi építész tréfája? Senki sem tudja pontosan, hogy milyen céllal készültek ezek az óriási edények és lettek szétszórva az egyik laoszi hegy körül. A legendák szerint régen valódi óriások éltek ezen a területen és ők szórták szét, de a történészek úgy vélik, hogy a kőedényeket egyfajta temetkezési helyként használták annak idején.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 6 Teotihuacan, Mexikó

   6bee6f53dba764f3ee7a73f358

   A Teotihuacan vagy "Istenek  városa" nagyon közel található Mexikó modern fővárosához, Mexikóvároshoz. Napjainkban már csak turistákkal találkozni Teotihuacanban, de nem is olyan régen még 100 ezer ember élt itt. A 7. században virágzó város hirtelen néptelenedett el: minden lakos gyakorlatilag egyszerre hagyta el a várost. A tudósok nem igazán értik, hogy miért, de úgy vélik, hogy talán a terület száraz éghajlata és a lakosság éhínsége lehet a magyarázat a jelenségre.

  4. 5 Tündérházak

   de986e52e8bbc50f402a2280c3

   Olaszország építészeti kincseiről aligha kell hosszasan beszélni. Elég csak a fenséges Colosseumra vagy a híres Pisai ferdetoronyra gondolni. Olaszországban azonban más, kevésbé ismert kincsek is lapulnak. Az egyik ilyen az úgynevezett titokzatos "Tündérházak" (Domus de Janas), mely Szardínia szigetén található, és amely az apró mérete miatt tényleg inkább tündérek otthona lehetett, mintsem embereké. A tudósok ma úgy vélik, hogy a kőből készült tündérházak körülbelül 6 ezer évesek és Ozieri ősi civilizációjához tartoztak.

  5. 4 Volkonsky dolmen, Oroszország

   67a2a95b679574f946f8c22d69

   Ez az ősi szerkezet ma is heves viták és pletykák tárgya mind a tudósok, mint a tudomány világától távol álló emberek között. Míg egyesek biztosak a kultikus céljában, mások meg vannak győződve arról, hogy a Volkonsky dolmen misztikus tulajdonságokkal bír. Az építmény legnagyobb rejtélyét az jelenti, hogy senki sem érti, hogyan és milyen eszközökkel voltak képesek az ókori emberek egy tágas helyiséget kialakítani ennek az óriási kősziklának a belsejében.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 3 Ellórai-barlangok, India

   f427655e789ce9dd1615812128

   A bolygó egyik legtitokzatosabb építménye az Ellórai-barlangokhoz tartozó Kailash-tempom, mely azon túl, hogy a bolygó egyik legnagyobb épülete, teljes egészében egyetlen monolit kőből faragták. Nemcsak a létrehozásának módja vált ki heves vitákat a tudósok körében, de az sem teljesen világos, hogy miért érezték úgy az ókori indiaiak, hogy egy ilyen egyedülálló szerkezetet kell létrehozniuk.

  7. 2 Bacchus templom, Baalbek

   3233da5548b5c2846f4754b520

   A baalbeki Bacchus templom szintén egy titokzatos építmény, amit valamikor az első évezred elején építettek. A templom méretei olyan hatalmas, hogy a híres athéni Parthenon egy törpének tűnik hozzáképest. Egy ilyen hatalmas épület érthető módon számtalan szóbeszédnek nyújtott alapot különféle ősi óriásoktól kezdve egészen az elveszett civilizációig, a hivatalos változat szerint azonban Antoninus Pius római császár építtette a Bacchus templomot.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 1 Masuda no Iwafune, Japán

   ba8def5729942c9f35454c8b97

   A japán Asuka régió különböző részein találkozhatunk ezekkel a szokatlan, kőből faragott szerkezetekkel, melyek némelyike a 11 métert is eléri. A titokzatos kövek belsejébe négyszögletű lyukakat faragtak a japán őslakók, mindmáig ismeretlen célból. Egyes legendák szerint a Masuda no Iwafune, kövei ősi oltárok voltak, de valószínűleg már sosem tudjuk meg, hogy tényleg így volt-e, az ősi japánok ugyanis magukkal vitték ezt a titkot a sírba.


   Bónusz: a mozgó kövek rejtélyének megoldása.

   Nevével ellenére a Death Valley egy csodálatos nemzeti park Kaliforniában. Valamikor régen itt egy tó hevert, mely azóta rég kiszáradt, de nem is ez a furcsa, hanem a tómeder alján rejtélyes módon, látszólag maguktól mozgó sziklák. Egyes ilyen sziklák súlya a 30 kg-ot is elérheti, és véletlenszerű irányba kúsznak, szemmel látható csíkot hagyva maguk után.

   A maguktól mozgó kövek sokáig lázban tartották a tudósokat, de 2014-ben végre sikerült magyarázatot találni a jelenségre: kiderült, hogy a kövek mozgásáért a jég a felelős. A fagyos éjszakákon a sziklák alatti nedvesség megfagy, az erős szél miatt pedig egyszerűen odébb csúsznak a sziklák.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendégBeszélgetésindító10 hozzászólás
  Bónusz: "...Két amerikai geológus, Jim McAllister and Allen Agnew szerint, a köveket a szél mozgatja az időnként elárasztott és ezért síkossá váló talajon. Feltevésük azért sem helytálló, mert a sziklák nem párhuzamoan mozognak, de az alaposabb vizsgálatok azt is kimutatták, hogy egyáltalán nem felelnek meg a széliránynak. Ráadásul a nagyobb kövek elmozdításához több száz, akár 500 km/h-s szélsebesség kellene, ez pedig lehetetlen...."  forrás: ELTE

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.