HIRDETÉS
Érdekességek

Léna főút: a világ legrosszabb állapotú országútja

  Azt mondják, hogy Oroszországban két baj van: a bolondok és az utak. Utóbbira egészen a közelmúltig az egyik legékesebb példa a Kelet-Szibériában található Léna főút volt, melyet a világ legmocskosabb útjának hívtak az emberek.

  HIRDETÉS

  A közel 1200 km hosszú út közlekedési szempontból nélkülözhetetlen volt Nyever és Jakutszk között, mégis az út olyan állapotban volt, hogy bár forgalmas főút volt, nem volt rá garancia, hogy aki elindult rajta, az el is fogja érni a célját. A Liked.hu-nál most elmeséljük, hogy miért volt ez, és mi történt azóta az úttal.

  1598725649 1

  A Léna főút, vagy másnéven A360-as főút nevét az egész világon ismerik. Elég csak rákeresnünk a nevére ahhoz, hogy lássuk, nem egy szokványos autóútról beszélünk. A több mint 1000 km hosszú út ugyanis egy valóságos autótemető volt.

  1598725596 screenshot 1

  Kezdjük az elejéről: a térképen piros színnel jelzett út az oroszországi Nyever és Jakutszk várost köti össze egymással. Eredetileg a 19. században építették, főként azért, hogy az aranybányászok és egyéb bányászok munkába tudjanak menni, illetve anyagot exportálhassanak az ottani bányákból.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  1598725573 3

  Az utat azonban ekkor még szekérvontatásra és lovaknak tervezték, ennek megfelelően pedig az út maga tömörített talajból készült. Sejteni lehet, hogy Kelet-Szibériában egy ilyen út nem túl hosszú életű, ám ennek ellenére több évtizeden keresztül szolgálta az embereket és az autókat anélkül, hogy bárki is hozzányúlt vagy fejlesztette volna.


  1598725644 4

  Az út eredetileg nem volt ilyen hosszú, ezt a szovjet kormány hosszabbította meg 1925 és 27 között, felismerve annak fontosságát az ország gazdasága számára. Az út állapota azonban ekkor sem volt sokkal különb a korábbi állapotához képest, és ez így is maradt egészen 2010-ig. Ez idő alatt megszámlálhatatlan mennyiségű "áldozatot" szedett magának - főként teherautókat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  1598725599 6

  Bár száraz, sőt még havas időben sem volt különösebb gond az úttal, a megolvadt hó vagy heves esőzés hatására mindig egy életveszélyes akadálypályává változott, amit ennek ellenére mindig megpróbáltak leküzdeni a környéken élő emberek több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel.

  1598725579 7

  2010-ben azonban megkezdődött az út teljeskörű felújítása, és ekkor már nemcsak a már meglévő földet egyengették el, hanem egészen korrekt aszfalt burkolatot kapott. Hogy ez meddig fogja bírni a kelet-szibériai időjárást, az megint más kérdés, de az biztos, hogy most néhány évig nem fog majd ilyen sárban dagonyázós, elakadós kép készülni a hosszú évtizedeken át rettegett Léna-útról.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  1598725622 nov

  1598725625 nov2

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 17,998
  Rendszeres látogatóTörzsvendégBeszélgetésindítóKommentkirályTársalgóBejegyzéskészítő
  De hát magyarországon ez az alapállapot 😉

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.