HIRDETÉS BEZÁRÁS

Egy házaspár a birtokukon sétált, amikor egy rozsdás konzervdobozt találtak a földben. Ez volt az USA történetének legdrágább kincse

A házaspárnak hirtelen megváltozott az élete.
Szólj hozzá

  2013 februárjában egy kaliforniai házaspár a Sierra Nevada nyugati részén fekvő birtokán sétált. John és Mary a kutyájukat sétáltatták.

  HIRDETÉS

  A már sokszor bejárt, jól ismert útvonalon haladtak. Számtalanszor sétáltak már ezen az ösvényen, és többször is észrevettek egy öreg fát, amelynek az egyik ága valószínűleg még sok-sok évvel ezelőtt nőtt át egy vaskannán, a maradványai pedig még mindig az egyik ágról lógnak.

  Amerikai kincsek 016

  Aznap Mary észrevett egy hasonló fémdobozt nem messze az ösvénytől, aminek az oldala kiállt a földből. Azt javasolta a férjének, hogy ássák ki a dobozt. A férfi egy bottal kikotorta a régi fémdobozt, és megpróbálta kihúzni a földből, de meglepődésére a doboz nagyon nehéznek bizonyult. Nemcsak nehéz volt, hanem rendellenesen nehéz. A házaspár még azt is feltételezte, hogy ólomalapú festéket tartalmaz. De amikor kinyitották, kiderült, hogy a doboz tele van aranyérmékkel.

  Amerikai kincsek 015

  El tudod képzelni, milyen sokkot kapott John és Mary, amikor ezt látták? Csákányokkal és lapátokkal felfegyverkezve tértek vissza, abban a reményben, hogy találnak még valamit. Szó szerint fél méterre az első doboztól találtak még egyet, majd még egyet. Egy hétre és egy fémdetektorra volt szükségük ahhoz, hogy összesen nyolc doboz érmét ássanak ki. Nehéz elhinni, hogy mekkora szerencséjük volt. Nem kell numizmatikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük, ezekben a dobozokban egy egész vagyon volt. Azonban a valós értékét még ők sem sejtették.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Amerikai kincsek 014

  Meg kellett találniuk a megfelelő szakembereket, akik fel tudták mérni a lelet értékét és segítettek az eladásában. Emlékeztetni szeretnélek, hogy az USA törvényei szerint az, amit egy magánterületen találnak, a tulajdonosoké. Tehát a nyolc dobozban összesen 1427 darab 20, 10 és 5 dolláros címletű aranyérme volt, amelyeket 1847 és 1894 között vertek. Némi keresgélés után a Kagin’s numizmatikai cég szakemberei vállalták a lelet értékelését és az értékesítést. David J. McCarthy szakértő megvizsgálta az összes érmét, és kiderült, hogy a kincsben rengeteg egyedi húszdolláros érme van, amelyek ára darabonként akár egymillió dollár is lehet.

  Amerikai kincsek 013

  A lényeg, hogy a legtöbb érme soha nem volt forgalomban. Azokat közvetlenül a verés után betették őket a bankokba. Ezeknek az érméknek a legmagasabb az értékük. És ha figyelembe vesszük a rendkívüli ritkaságukat, akkor az ár ezerszeresére emelkedik. A „dupla sas” néven ismert húszdolláros érmék közül néhányat a szakértők a valaha ismert legjobbnak tartanak. Az érmék névértéke 27 980 dollár, de a valós értékük nem kevesebb, mint 10 millió dollár.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Amerikai kincsek 012

  Természetesen a szerencsés házaspár vezetékneve és a lelőhely szigorú titokban marad, hogy a fémdetektorral sétálni vágyók tömege fel ne szántsa az egész területüket. Azonban közvetett jelek alapján mégiscsak meg lehet határozni a kincs hozzávetőleges helyét. A lelet a „Nyereg-hegység kincse” nevet kapta. A kincs tulajdonosai maguk bevallották, hogy a rejtekhelyet nagyon szimbolikusan választották: 10 lépésre a csipkés sziklától a Sarkcsillag felé.

  Amerikai kincsek 011

  Ami a kincs eredetének hipotézisét illeti, abból kiindulva, hogy az érmék nem voltak forgalomban, hanem azonnal elrejtették, feltételezhető, hogy az eredeti tulajdonos nem egészen tisztességes úton jutott hozzájuk, vagy pontosabban fogalmazva, egyáltalán nem tisztességes úton. Ezzel kapcsolatban figyelemre méltó egy régi újságcikk, amely szerint 1901-ben Walter Dimmick, a San Franciscó-i pénzverde egyik alkalmazottja 30 000 dollárt lopott el. Az USA Pénzverde azonban tagadja, hogy bármilyen kapcsolat lenne a talált érmék és a több mint 100 évvel ezelőtt ellopott érmék között.

  Amerikai kincsek 010

  A házaspár úgy döntött, hogy néhány érmét megtart magának, a többit pedig az Amazonon keresztül értékesítette. John és Mary úgy döntött, hogy a bevétel egy részét jótékony célokra fordítja.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.