HIRDETÉS

Aenne Burda története, aki a férje hűtlenségének köszönhetően egy divatbirodalmat hozott létre


Sokan hallottak már valószínűleg a világhírű Burda Moden divatlapról. A magazin egy időben valódi áttörésnek számított a divat világában és a világ számos országában nagy népszerűségnek örvendett, mivel segített a hétköznapi nőknek, hogy ők is épp olyan jól nézhessenek ki, mint a modellek. Kevesen ismerik azonban a magazin kitalálójának, Aenne Burdának a történetét.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk kicsit a múlt század egyik legsikeresebb nőjének a történetének, aki képes volt rá, hogy a magánéletében bekövetkezett kudarcot győzelemmé alakítsa.

7908a15e85b1c14bec872d6839
Anne (jobb szélen) a szüleivel, nővérével és bátyjával
 • Aenne Burda - születési nevén Anna Magdalene Lemminger - 1909-ben született a németországi Offenburg városban. A lány apja mozdonyvezető, anyja háztartásbeli volt, ezért egész gyerekkorában szerény életet élt.
 • Aenna már gyerekkorától kezdve tudta, hogy nem akarja anyja példáját követni, sokkal többre vágyik, mint az egyszerű, háztartásbeli élet. Tudta, hogy valami nagyobbra és jobbra hivatott.

cd7b0d5e74999b5bf35e5f9980
 • Aenne szeretett kitűnni a tömegből. Gyerekkorában merész bob frizurával sokkolta az osztálytársait, míg a többi lány csak simán copfba fonta a haját. Körülbelül ekkoriban történt meg, hogy Aenne-re változtatta a nevét kedvenc költőjének, "Ännchen von Tharau"-nak a tiszteletére.
 • A kolostori iskola elvégzése és az egyetem után Aenne pénztárosnak állt egy villamosenergiai-társaságnál. Ekkor ismerkedett meg a cég egyik kedves ügyfelével, Franz Burda-val, akinek saját nyomdája volt. A fiatalok hamar megkedvelték egymás, egy évvel később pedig már össze is házasodtak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

0d199655ee96043ebbbb5d50ee
 • Aenne közel 20 éven át szorgalmasan játszotta a példaértékű feleség és anya szerepét. Vezette a háztartást, és három fiúgyermeket hozott a világra: Franz, Frieder, és Hubert. Férje kiadói vállalkozása jól ment, és kívülről úgy tűnt, hogy a pár tényleg mesébe illő életet él. Aenne azonban ezt kevésbé gondolta így, továbbra is érezte, hogy ki akar törni belőle a kreatív, önmegvalósításra éhes személyisége.
 • A sors néha vicces módon képes teljesíteni az álmainkat, és ezt Aenne is megtapasztalta. Kiderült, hogy a férje hosszú éveken keresztül finanszírozta az egyébként veszteségesen működő Elfi-Moden kiadót, mivel viszonya volt a cég titkárnőjével, Elfriede Breuer-rel. Aenne 40 éves volt, amikor tudomást szerzett férje hűtlenségéről.
 • Miután megtudta, hogy a férje szeretőjének egy törvényen kívüli lány gyermeke született, Aenne nem nyújtott be válókeresetet, hanem arra kényszerítette férjét, hogy adja el neki az Elfi-Moden kiadót és segítsen neki elindítani azt.

5e25b657a084160547de810028
 • A nő 1949-ben vette át a kiadót, aminek akkor 48 alkalmazottja volt. Hamarosan kiadta első, Favorit névre keresztelt divatmagazinját, amely 1950-től Burda Moden néven vált ismertté. Aenne egyébként továbbra is házas maradt, ám a házasságuk ezentúl kizárólag üzleti kapcsolat volt. A nő saját asszisztenseket fogadott, akik segítettek neki a gyereknevelésben és a házimunkában.
 • Természetesen nem volt könnyű 40 évesen egy ilyen vállalkozásba belevágni, pláne, hogy Aenne nem is értett sem a varráshoz, sem a magazinok kiadásához. Azt azonban eltökélten tudta, hogy mit akar: önellátó és sikeres lenni, valamint megbecsülésre vágyott más divatmagazinok és divattervezők szemében.
 • A nő tehát munkához látott. Varrónőket és fotósokat fogadott fel, a képeihez pedig a legjobb modelleket választotta. Ezzel párhuzamosan Aenne kiadói tanulmányokat folytatott, hogy tovább tágíthassa tudását és még sikeresebb legyen. Emellett napi 10-12 órát töltött az irodában.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

8e642350408b1546ee47cd66e6
 • A leginnovatívabb ötlete a magazinjában 1952 óta megtalálható mintasablonok voltak. Az ilyen sablonok segítségével bárki olyan ruhát varrhatott magának, mint amilyeneket a kifutón sétáló modellek viseltek. Ez döntő szerepet játszott a magazin sikerében, hiszen amíg más magazinokban olyan ruhák voltak láthatók, melyek az olvasók többsége számára elérhetetlenek voltak, Aenne olvasói egyszerűen elkészíthették maguknak ezeket a különleges ruhadarabokat.
 • Aenne ötlete 100%-osan bevált, ő pedig megértette, hogy mire vágynak a nők. Akkoriban még nagyon kevés kész ruhát lehetett kapni, amit pedig igen, az nagyon drága volt. A nők ekkoriban tudtak és szerettek is varrni, Aenne tehát úgy döntött, hogy segít nekik, hogy ők is olyan ruhákat hordhassanak, mint a magazinban szereplő modellek.
 • 1961-re a magazin nemcsak más országokban is megjelent, de a világ legnagyobb divatmagazinjává vált, 1,2 millió példányban kelt el. Aenne ezzel szó szerint meghódította a világot és a divat királynője lett.

dd6f1a5af1b4af0b91a24be800
 • Férje halála után Aenne egy újabb elérhetetlennek tűnő magasságba ért: 1987-ben a Burda Moden lett az első nyugati folyóirat, ami megjelent a Szovjetunióban. Így a nőnek nemcsak a kulturális, de a politikai határokat is sikerült eltörölnie.
 • A 77 éves Aenne Burda magazinjának divatbemutatóját a Moszkvai Szakszervezetek Házának oszloptermében tartották, ez igazi kultur-forradalomnak számított. Minden meghívott nőnek ajándék táskával kedveskedett, melyen a "divat nem ismer határokat" felirat volt olvasható. Ez a táska egyúttal a legújabb magazin egy példányát és soha nem látott kozmetikai termékeket is tartalmazott.
 • Aenne 45 évig kormányozta a maga privát birodalmát. Amikor 85 éves lett, a céget 3 fiára bízta, Frieder és Franz azonban eladta a részvényeit a harmadik testvérnek, Hubert-nek, aki így egyedül irányította a céget.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

5dd06c5066b329d9e0ac59fa5e
 • Jól megérdemelt nyugdíjas éveiben Aenne a kedvenc hobbijának szentelte az idejét: olajfestményeket festett. Emellett fiatalkora óta nagy rajongója volt a luxus és sportautóknak, ezeket idősebb korában is gyűjtötte.
 • Aenne számos jótékonysági alapítványt is létrehozott, amivel a kultúra és a művészet fejlődése mellett az időseket és a rászorulókat is támogatta.
 • A legendás üzletasszony 2005-ben, 96 éves korában hunyt el. Az üzlete azonban továbbra is él: Burda Style néven ma is 17 nyelven és több mint 100 országban olvasható a kiadója által gyártott magazin.

a2e1a1595a9278dc0d84619f29
 • 2018-ban Aenne 110. születésnapja alkalmából a német ARD tévécsatorna kiadott egy kétrészes filmet, amiben a hihetetlenül energikus és tehetséges nőnek a sikertörténetét mutatták be.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
23
2 hozzászólás, 23 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!