Spanyolország hallatán a legtöbben azonnal a tüzes flamenco táncra és a ragyogó napsütésre gondolnak. Ez azonban egy elég felületes megközelítése ennek a különleges országban. A spanyol királyságban az élet tele van sajátos, egyedi, gyakran különleges jellemzőkkel, amiről a turisták még csak nem is tudnak.
A Liked.hu-nál kiástunk néhány érdekes tényt Spanyolországról, amikkel nem találkozhatsz a szokványos útikalauzokban.
1 A spanyol nők nem borotválják a lábukat, hanem gyantázzák.
A spanyol nők, a világ legtöbb más országában élő nőkhöz hasonlóan, szintén szőrtelenítik bizonyos testrészeiket. A lábukat azonban általában nem borotválják, hanem gyantázzák (otthon vagy szépségszalonban).
2 A már elkészült ételeket itt nem szokás fűszerezni.
Spanyolországban nem tanácsos bármilyen módon „feljavítani” az ételt. Például nagyon udvariatlan dolog utólag sót, fűszereket vagy ketchupot adni az ételhez. Úgy fognak rád nézni, mint egy tudatlan emberre, aki nem értékeli a helyi kultúrát. Különösen, ha házi készítésű ételről van szó. Ilyen esetben ezt sértésnek is vehetik.
3 Egyes helyeken, például Vigo városában tilos az óceánba vagy a tengerbe vizelni. A szabálysértők akár 750 eurós bírságra is számíthatnak.
4 Spanyolországban minden 5. nő mellnagyobbításon esik át.
A spanyol nők által leggyakrabban igénybe vett plasztikai beavatkozások a mellnagyobbítás és a zsírleszívás. Az összes elvégzett műtét 20,4 százalékát (2017-2018-ban), illetve 10,9 százalékát tették ki ezek az eljárások.
5 A spanyolok csapvizet isznak.
Vidéken teljesen normális dolog csapvizet inni. A csapvíz 99,5 százaléka itt biztonságosnak tekinthető. Emiatt a palackozott víz eladása egyes régiókban nem olyan magas, mint máshol. Egyébként teljesen normális dolog bemenni egy étterembe vagy kávézóba, és kérni egy pohár csapvizet.
6 Hatalmas szövet tetők vannak felszerelve számos városi utcáira.
Így lehet árnyékot és hűvöset csinálni az utcákon a nyári hónapokban. Spanyolországban hagyománynak számít ilyen módon védekezni a hőség ellen.
7 Néhány napellenzőt a lakosok kézzel horgolnak.
8 Környezetvédelmi graffitik Madridban.
A Patrick Blanc által létrehozott függőleges kertben 300 faj 15-17 ezer növénye található (a növények száma az évszaktól függ). Ez a hihetetlen botanikai szobor különösen szeles időben szemet gyönyörködtető, amikor a növények ringatóznak, és úgy tűnik, mintha a fal lüktetne és élne.
9 A spanyol városokban sok a szűk utca, ezért gyakran ilyen apró buszok közlekednek. A képen látható busz Madridban közlekedik.
10 Némelyik városokban olyan szűkek az utcák, hogy két ember is alig fér el egymás mellett.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK
11 Spanyolországban népszerűek a „Piedras de Rio” („folyami kövek”) nevű édességek. Ezek tényleg úgy néznek ki, mint a kavicsok.
12 Az üzletek hatalmas, gyűrűk formájú szendvicseket árulnak.
13 A gazpachot pedig tetrapackban árulják.
A Gazpacho hagyományos spanyol étel, az andalúz konyha jelképe. Ez egy könnyű, hideg, pirosas színű leves, amely reszelt friss zöldségekből (paradicsom, paprika, uborka) és kenyérből készül.
14 Ronda városában van egy 120 méter mély szakadékon átívelő híd, ami nagyon kedvelt helyszín a filmesek körében, mivel ezen a helyen számítógépes effektek nélkül is menő jeleneteket lehet forgatni.
15 Egyébként a hídon van egy erkély. Nyilvánvalóan azoknak való, akik szeretik borzolni az idegeiket.
16 Ha tonhalat rendelsz egy étteremben, a pincér gyakran hoz egy QR-kódot, amivel megtudható, hogy hol fogták a halat és mekkora volt a súlya.
17 Madrid központi pályaudvarának épületében van egy igazi dzsungel.
18 A spanyol városokban gyakran minden ház fehérre van festve.
A meszelés nemcsak esztétikusan néz ki, hanem a forró éghajlat miatt létfontosságú is. A kívülről fehérre festett falak nem szívják magukba a napsugarakat, és hűvösen tartják a házakat még akkor is, ha a kinti hőmérséklet magas.
19 A spanyolok szeretik a jamónt. Az üzletekben külön pultok vannak az ilyen típusú sonkáknak.
A jamón (vagy nyers sertéssonka) nemzeti csemege. Spanyolországban semmi sem fontosabb ennél. A helyiek számára még a focinál is többet jelent. Kérdezd meg az első embert, akivel találkozol, hogy mi a kedvenc étele, és nagy valószínűséggel a jamónt fogja mondani. Egyébként ezt a sonkát még a benzinkutakon is árulják.
20 A városi ünnepeken pedig egyes régiókban óriási paellát
készítenek, és mindenkit megkínálnak vele.
A paella egy spanyol nemzeti étel, amely sáfránnyal színezett és olívaolajjal ízesített rizsből készül. A paellához tenger gyümölcsei, zöldségek, de akár csirke is adható.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK