HIRDETÉS

A különböző országok 17 furcsa szokása, amit nagyon nehezen tudnánk megszokni

Gyerekkorunk óta halljuk a szüleinktől, hogy adjuk át a helyünket az időseknek a tömegközlekedésen és mindig mossuk meg a gyümölcsöt, mielőtt megesszük. Az ilyen és ehhez hasonló óva intések mára a lételemünkké váltak, és talán épp ezért is olyan furcsa látni, hogy vannak országok, ahol teljesen mások a szokások és mást követel meg a jó ízlés.


HIRDETÉS

Az alábbi listán most 17 ilyen bizarr szokást gyűjtöttünk össze, melyet mi magyarok valószínűleg sosem tudnánk átvenni.

 1. 1 Szaunázás az anyósunkkal.


  A finnek szaunázási kultúrája külföldi szemmel nézve meglehetősen szokatlan: teljesen természetesnek veszik, hogy meztelenül szaunáznak más, ellenkező nemű emberek társaságában. Az sem ritka, hogy a fiatalemberek egyenesen a kedvesük anyja/húga előtt vesznek meztelen gőzfürdőt.

 2. 2 Baráti csók találkozáskor.


  A spanyolok nagyon barátságos emberek, ezért ne csodálkozz, ha egy-egy találkozás alkalmával nem kezet fognak veled vagy megölelnek, hanem ehelyett inkább arcon csókolnak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Mindent szépen sorjában.


  A katalánok szeretik otthon fogadni a vendégeiket, ami egy nagyon régi hagyományra nyúlik vissza, melybe az is beletartozik, hogy minden ételt és italt szépen sorjában szolgálnak fel a vendégeknek. Ha például egy forró teára vágyunk, akkor azzal meg kell várnunk az étkezés végét: csak a desszert után fogják elkészíteni nekünk.

 4. 4 Szomszédok utáni kémkedés.


  Németországban a 18. századra visszanyúló hagyománya van annak, hogy a szomszédok egymást kémlelik, és ha valami olyat látnak, ami nem tetszik nekik, akkor nem megpróbálják felhívni a szomszédok figyelmét az adott problémára, hanem egyből értesítik miatta a hatóságokat.

 5. 5 Félénk partik.


  El tudod képzelni, hogy egy olyan buliba mész, ahol idegenek ölelgetnek? A Németországban nemrégiben népszerűvé vált „félénk partiknak” épp ez a lényegük: az emberek itt terápiás céllal végeznek olyan gyakorlatokat idegen emberekkel, melyeket sok esetben még a hozzánk közelállókkal is csak nehezen tudnánk elképzelni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Kiengedett vízben kézmosás.


  Míg a világ nagy részén egyszerűen csak megnyitjuk a csapot és kezet mosunk az áramló víz alatt, addig Franciaországban az emberek egészen más hagyomány szerint mosnak kezet: először belerakják a dugót a lefolyóba, majd feltöltik a csapot vízzel és az ott összegyűlt vízben kezdenek el kezet mosni vagy éppen borotválkozni. A konyhai mosogatást szintén így végzik.

 7. 7 Piszkos gyümölcs és zöldség evés.


  Szeretnéd kideríteni, hogy tényleg franciák dolgoznak-e a francia étterem konyháján? Akkor csak tedd fel nekik a kérdést: „meg vannak mosva ezek a gyümölcsök?!” A francia emberek ugyanis nem bajlódnak a zöldségek és gyümölcsök megmosásával, szüretelés után egyből az ételbe teszik azokat – meg sem fordul a fejükben az ételmérgezés kockázata.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 37 fokos testhőmérséklet.


  A normál testhőmérséklet hónaljban mérve 35,5-36,9 fok között van, legalábbis idehaza. Franciaországban azonban a helyi orvosok még a 37 fokot is normál testhőmérsékletnek tartják, amit Magyarországon például már hőemelkedésként szoktunk kezelni.

 9. 9 Egymás tudtára adni az ajándékok árát.


  Míg Magyarországon gondosan lekapargatjuk az árcédulát az ajándékokról, addig Görögországban például nagy szokásnak örvend feltüntetni azok árát a csomagoláson és számlával együtt átadni a meglepetést. Nem hencegő céllal persze, hanem mert így könnyebb visszacserélni vagy levásárolni az ajándék árát, ha esetleg az nem tetszik a meglepett személynek.

 10. 10 Kicsapongó egyházi divat.


  Görögországban az ortodox egyházak egyáltalán nem ítélik el a fedetlen női kebleket vagy a nadrág alól kilógó térdeket, melyet a világ más részein, így például Magyarországon is az egyházak nemtetszését váltaná ki.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
6 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

 • No, akkor összegzem. Vannak szokások, amelyek tetszettek, nem tetszettek vagy közömbösek a számomra. Össze is gyűjtöttem őket:Tetszett: Baráti csók találkozáskor-hát igen, a spanyolok forróvérű latinok 😉; Egymás tudtára adni az ajándékok árát-ezt jó ötletnek tartom, természetesen abból az okokból, amiért a görögök is rajta hagyják az árcédulát; Kicsapongó egyházi divat-a görög ortodoxiának nincsenek ebben tekintetben olyan szigorú szabályai, mint a római katolikusnak, hát igen, a római katolikus egyháznak is fejlődnie kéne egy picit; Ne add át a helyed másnak-lehet bunkónak fogok tűnni, de én sem szoktam átadni a helyem, igaza van a helléneknek; Posta iránti bizalom-én is bízom a Magyar Postában🙂;  Intim szféra hiánya-ismét a latin vér🙂.Nem tetszett: Szomszédok utáni kémkedés-nagyon minimális százalékban pozitív dolog; vőeszközök helyett saját kézzel étkezés-higiénia-és nemzetközi etikett szempontjából nem túl jó dolog, de ők tudják; Maradék otthagyása a tányéron-ha már kifizettem, akkor értelemszerűen megeszem, de mint előbb is mondtam, ők tudják; WC-papír mentes élet-higiénia, higiénia, higiénia, a jó öreg papírt semmi sem múlhatja felül 🙂.Közömbös: Szaunázás az anyósunkkal-ez még nem érdekes nekem egyelőre 🙂; Mindent szépen sorjában-tetszik is meg nem is; Félénk partik-jó ötletnek tartom, bár némi veszélyt is érzek benne, lehet, hogy nekem is részt kéne vennem egyszer egy ilyenen?🤔; Kiengedett vízben kézmosás-maximum borotválkozás vagy mosogatás esetében szoktam ez csinálni, kézmosásnál pocséklás; Piszkos gyümölcs és zöldség evés-éttermek esetében nem elfogadható, de én is szoktam úgy enni gyümölcsöt, hogy nem mosom meg;  37 fokos testhőmérséklet-talán igaz, talán nem; Fityisz = megvetés-brazilok dolga, nálunk maradjon továbbra is poénkodás.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!