HIRDETÉS BEZÁRÁS

A különböző országok 17 furcsa szokása, amit nagyon nehezen tudnánk megszokni

Gyerekkorunk óta halljuk a szüleinktől, hogy adjuk át a helyünket az időseknek a tömegközlekedésen és mindig mossuk meg a gyümölcsöt, mielőtt megesszük. Az ilyen és ehhez hasonló óva intések mára a lételemünkké váltak, és talán épp ezért is olyan furcsa látni, hogy vannak országok, ahol teljesen mások a szokások és mást követel meg a jó ízlés.
🔥 8 hozzászólás

  HIRDETÉS

  Az alábbi listán most 17 ilyen bizarr szokást gyűjtöttünk össze, melyet mi magyarok valószínűleg sosem tudnánk átvenni.

  1. 1 Szaunázás az anyósunkkal.


   A finnek szaunázási kultúrája külföldi szemmel nézve meglehetősen szokatlan: teljesen természetesnek veszik, hogy meztelenül szaunáznak más, ellenkező nemű emberek társaságában. Az sem ritka, hogy a fiatalemberek egyenesen a kedvesük anyja/húga előtt vesznek meztelen gőzfürdőt.

  2. 2 Baráti csók találkozáskor.

   A spanyolok nagyon barátságos emberek, ezért ne csodálkozz, ha egy-egy találkozás alkalmával nem kezet fognak veled vagy megölelnek, hanem ehelyett inkább arcon csókolnak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Mindent szépen sorjában.

   A katalánok szeretik otthon fogadni a vendégeiket, ami egy nagyon régi hagyományra nyúlik vissza, melybe az is beletartozik, hogy minden ételt és italt szépen sorjában szolgálnak fel a vendégeknek. Ha például egy forró teára vágyunk, akkor azzal meg kell várnunk az étkezés végét: csak a desszert után fogják elkészíteni nekünk.

  4. 4 Szomszédok utáni kémkedés.


   Németországban a 18. századra visszanyúló hagyománya van annak, hogy a szomszédok egymást kémlelik, és ha valami olyat látnak, ami nem tetszik nekik, akkor nem megpróbálják felhívni a szomszédok figyelmét az adott problémára, hanem egyből értesítik miatta a hatóságokat.

  5. 5 Félénk partik.


   El tudod képzelni, hogy egy olyan buliba mész, ahol idegenek ölelgetnek? A Németországban nemrégiben népszerűvé vált „félénk partiknak” épp ez a lényegük: az emberek itt terápiás céllal végeznek olyan gyakorlatokat idegen emberekkel, melyeket sok esetben még a hozzánk közelállókkal is csak nehezen tudnánk elképzelni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Kiengedett vízben kézmosás.

   Míg a világ nagy részén egyszerűen csak megnyitjuk a csapot és kezet mosunk az áramló víz alatt, addig Franciaországban az emberek egészen más hagyomány szerint mosnak kezet: először belerakják a dugót a lefolyóba, majd feltöltik a csapot vízzel és az ott összegyűlt vízben kezdenek el kezet mosni vagy éppen borotválkozni. A konyhai mosogatást szintén így végzik.

  7. 7 Piszkos gyümölcs és zöldség evés.

   Szeretnéd kideríteni, hogy tényleg franciák dolgoznak-e a francia étterem konyháján? Akkor csak tedd fel nekik a kérdést: „meg vannak mosva ezek a gyümölcsök?!” A francia emberek ugyanis nem bajlódnak a zöldségek és gyümölcsök megmosásával, szüretelés után egyből az ételbe teszik azokat – meg sem fordul a fejükben az ételmérgezés kockázata.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 37 fokos testhőmérséklet.


   A normál testhőmérséklet hónaljban mérve 35,5-36,9 fok között van, legalábbis idehaza. Franciaországban azonban a helyi orvosok még a 37 fokot is normál testhőmérsékletnek tartják, amit Magyarországon például már hőemelkedésként szoktunk kezelni.

  9. 9 Egymás tudtára adni az ajándékok árát.

   Míg Magyarországon gondosan lekapargatjuk az árcédulát az ajándékokról, addig Görögországban például nagy szokásnak örvend feltüntetni azok árát a csomagoláson és számlával együtt átadni a meglepetést. Nem hencegő céllal persze, hanem mert így könnyebb visszacserélni vagy levásárolni az ajándék árát, ha esetleg az nem tetszik a meglepett személynek.

  10. 10 Kicsapongó egyházi divat.


   Görögországban az ortodox egyházak egyáltalán nem ítélik el a fedetlen női kebleket vagy a nadrág alól kilógó térdeket, melyet a világ más részein, így például Magyarországon is az egyházak nemtetszését váltaná ki.

  11. 11 Ne add át a helyed másnak.

   Görögországban nem szokás átadni az ülőhelyeket az idősek és várandós kismamák számára a tömegközlekedésen. Na nem azért persze, mert a görögök bunkók lennének, hanem csak mert egyszerűen ott ez nem szokás – ’aki a gyorsabb, azé a hely’ alapon élik az életüket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Posta iránti bizalom.


   A postai szolgáltatások iránti bizalom az Egyesült Államokban magasabb, mint a világ más országaiban. Az USA-ban élő emberek gondolkodás nélkül küldenek bizalmas dokumentumokat, fontos tárgyakat egymásnak postán, amit például idehaza azért nem szívesen tennénk.

  13. 13 Intim szféra hiánya.

   Brazíliában az emberek közötti „pszichológiailag kényelmes” távolság 30-45 cm, míg az Egyesült Államokban vagy Magyarországon ez az érték közel a duplája: 60-91 cm. Nem árt észben tartanunk tehát, hogyha nem szeretnénk barátságtalannak tűnni a brazil ismerőseink előtt, akkor illik fele olyan közeli távolságot tartanunk velük, mint szeretnénk.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Fityisz = megvetés.

   A hüvelykujj hegyének kidugása a mutató- és középsőujj között (vagyis a fityisz) idehaza sem ismeretlen jelenség, Brazíliában azonban mégis ez a gesztus a megvetés és a megalázás jele, ha tehát valaki ezt mutatja nekünk az utcán, akkor nem csak szimplán mókázni próbál velünk, valószínűleg jobban tesszük, ha odébb állunk.

  15. 15 Evőeszközök helyett saját kézzel étkezés.

   Ne lepődj meg, ha evőeszközök nélkül szolgálják fel a vacsorát egy indonéziai nyaralás során. Ott ugyanis nagy hagyománya van annak, hogy nem evőeszközökkel, hanem a saját kezük segítségével fogyasztják el az ételt az emberek. Az étkezőasztalon épp ezért külön kézmosó csészéket szoktak elhelyezni – amiből sok probléma szokott adódni, hiszen a tájékozatlan külföldiek olykor azt hiszik, hogy finom helyi itallal kedveskednek nekik az étteremben.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  16. 16 Maradék otthagyása a tányéron.

   Indonéziában nem illik minden felszolgált ételt elfogyasztani, az ugyanis tiszteletlenségnek számít. Épp ezért bizonyos mennyiségű ételt a tányér szélén kell hagynunk az étkezés végeztével.

  17. 17 WC-papír mentes élet.


   Indonéziában a toalettpapír a szállodák és a drága éttermek kiváltsága, a helyi emberek azonban szimplán csapvizet és a kezüket használják az intim higiéniához.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

8 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Nem kell külföldre menni a leskelődésér! Mi is ezt tesszük,bár nem a hatóságnak szólunk,hanem kibeszéljük valakinek!
 • No, akkor összegzem. Vannak szokások, amelyek tetszettek, nem tetszettek vagy közömbösek a számomra. Össze is gyűjtöttem őket:Tetszett: Baráti csók találkozáskor-hát igen, a spanyolok forróvérű latinok 😉; Egymás tudtára adni az ajándékok árát-ezt jó ötletnek tartom, természetesen abból az okokból, amiért a görögök is rajta hagyják az árcédulát; Kicsapongó egyházi divat-a görög ortodoxiának nincsenek ebben tekintetben olyan szigorú szabályai, mint a római katolikusnak, hát igen, a római katolikus egyháznak is fejlődnie kéne egy picit; Ne add át a helyed másnak-lehet bunkónak fogok tűnni, de én sem szoktam átadni a helyem, igaza van a helléneknek; Posta iránti bizalom-én is bízom a Magyar Postában🙂;  Intim szféra hiánya-ismét a latin vér🙂.Nem tetszett: Szomszédok utáni kémkedés-nagyon minimális százalékban pozitív dolog; vőeszközök helyett saját kézzel étkezés-higiénia-és nemzetközi etikett szempontjából nem túl jó dolog, de ők tudják; Maradék otthagyása a tányéron-ha már kifizettem, akkor értelemszerűen megeszem, de mint előbb is mondtam, ők tudják; WC-papír mentes élet-higiénia, higiénia, higiénia, a jó öreg papírt semmi sem múlhatja felül 🙂.Közömbös: Szaunázás az anyósunkkal-ez még nem érdekes nekem egyelőre 🙂; Mindent szépen sorjában-tetszik is meg nem is; Félénk partik-jó ötletnek tartom, bár némi veszélyt is érzek benne, lehet, hogy nekem is részt kéne vennem egyszer egy ilyenen?🤔; Kiengedett vízben kézmosás-maximum borotválkozás vagy mosogatás esetében szoktam ez csinálni, kézmosásnál pocséklás; Piszkos gyümölcs és zöldség evés-éttermek esetében nem elfogadható, de én is szoktam úgy enni gyümölcsöt, hogy nem mosom meg;  37 fokos testhőmérséklet-talán igaz, talán nem; Fityisz = megvetés-brazilok dolga, nálunk maradjon továbbra is poénkodás.
   • Ne zavartasd magad! :) Másokat, akikkel lehet az ilyesfajta témáról beszélgetni, biztos :)
  • A saját kézzel evés Indiában is hagyomány, ez a kultúrájuk része, ez nem jelenti azt, hogy nem higiénikus csak mert te mint európai ember az evőeszközökhöz vagy szokva. Kissé szűk látókörű vagy. Nyilván alaposan megmossák előtte a kezüket, ahogy írta is, ott a kézmosó víz. 
 • Maradék otthagyása? Aki tanul vagy tanult felszolgálónak az a viselkedés kultúra órán megtanulta, hogy ha hagysz a tányéron az ételből azzal jelzed az étterem felé az elégedettséged az étel mennyiségével. Amikor tanultam még ez így volt... Manapság meg...

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.