HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

9 titok az ékszerekről, amiről az eladók és ékszerészek úgy hallgatnak, mintha megkukultak volna

Ékszervásárlásnál nagyon résen kell lenni.

  Amikor ékszert vásárolunk, ritkán gondolunk arra, hogy esetleg utánzatokat adhatnak el nekünk. Elvégre ez egy komoly üzlet: az eladó minden információt megadott nekünk, és megmutatta az ékszereket minden létező oldalukról. De néha még az ékszerészek sem tudják, mit is árulnak pontosan. Az ékszerek épp ezért nagy odafigyelést igényelnek a vásárlótól, és fontos, hogy tájékozott legyen, legalább annyira, hogy az alapvető dolgokat tudja a kövekről és fémekről. Ellenkező esetben fennáll annak a lehetősége, hogy jelentős összeget fizetünk a semmiért.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu most elmondja, hogyan lehet szakértő segítsége nélkül is megállapítani, ha egy ékszerboltban átvernek bennünket.

  9 Az arany sűrűbb, mint a legtöbb fém. Ha a tárgy a méretéhez képest túl könnyűnek tűnik, akkor valószínűleg hamisítványról van szó.

  Ékszer titkok 024
  ©  
  ksenomorff / Pikabu

  „Úgy néz ki, mint egy közönséges jegygyűrű, de van egy apró részlet. Sokkal kevesebbet nyom, mint kellene. Egy kis roncsoló hatású kirakófűrésszel feltártuk ennek a terméknek a „gazdag” belső világát. A gyűrű belseje üreges.”

  Ékszer titkok 023
  ©  
  ksenomorff / Pikabu

  „Ez önmagában nem szörnyű. De mivel a jegygyűrűket hosszú ideig hordják, ez egy nagyon komoly, javíthatatlan hiba. Ezek a gyűrűk nagyon könnyen deformálódnak. Nem lehet őket megnagyobbítani vagy kicsinyíteni. Az ilyen termékek nagyon népszerűek, mert olcsók.”

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 Ha egy bizonyos színű követ választasz, akkor a legdrágább lehetőségeket kínálják.

  Ékszer titkok 022

  Mint minden üzletben, az eladók itt is meg akarják győzni a vevőt, hogy minél több pénzt költsön. Például a legdrágább lehetőségeket kínálják, és nem említik az olcsó alternatívákat. Ha egy kék kővel díszített darabot szeretnél vásárolni, az eladó nagy valószínűséggel egy rettenetesen drága zafírral ellátott lehetőségeket fog felajánlani.

  A kék volt a királyi családok színe. Így szerzett magának egyfajta elit státuszt, és néha még „király kék” néven is emlegetik. Ezért drágábbak az ezt tartalmazó termékek. Az ékszer boltban szólni kell az eladónak, hogy nemcsak a zafírok kék színűek, hanem a spinell, a tanzanit és a turmalin is, melyek jóval olcsóbbak.

  Ékszer titkok 021

  7 A megkérdőjelezhető ékszerek ellenőrzésének elmulasztása szerencsétlen felfedezésekhez vezethet.

  Ékszer titkok 020
  © kssenomorff / Pikabu

  „Egy kalapács segítségével a medál könnyedén eltört. Ennek eredményeképpen agyagdarabokat kaptunk, amelyekre kristályutánzatokat ragasztanak. Ez mind szép és jó lenne, de ezek a tárgyak ugyanannyiba kerülnek, mint a tiszta aranyból készült, valódi társaik. Ha csőbe húznak, akkor ilyenkor szó szerint agyagot fogsz vásárolni tőlük aranyáron.”

  Ékszer titkok 019
  © kssenomorff / Pikabu

  6 Ha egy eladó felajánlja, hogy nézz meg napfényben egy gyémántot, ne bízz benne.

  Ékszer titkok 018

  Ez a legrégebbi trükk. Az ékszerüzlet világítása és a napfény mindig az ékszerek javára billenti a mérleget. Minden darabot a legjobb formájában tüntetnek fel, így még egy rossz kő is csillogni fog. Ahhoz, hogy egy gyémánt szikrázóan csillogjon a napon, nem kell különlegesnek lennie, csak egyszerűen meg kell tisztítani. Ne bízz tehát olyan ékszerészben, aki azt javasolja, hogy menjen ki az ablakba vagy a szabadba, hogy megnézd, „hogyan néz ki valójában a jó”.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5 A gyöngy kiválasztásakor ügyelj arra, hogy ne legyen tökéletesen sima.

  Ékszer titkok 017

  A kerek gyöngyöket tartják a legértékesebbnek, és ezek általában nem találhatók meg az ékszerüzletekben. Nagyon könnyű ellenőrizni, hogy egy gyöngy valódi-e vagy sem: csak dörzsöld az egyik gyöngyöt a másikhoz. A gyöngyutánzatok csúsznak egymáson; míg az igazgyöngyök a gyöngyházrétegek miatt durvábban összeakadnak. A lyukakra is figyelj. A valódi gyöngyökön ezek mindig nagyon kicsik, míg a tenyésztett gyöngyökön nagyok.

  Ékszer titkok 016

  A hőmérséklet fontos szerepet játszik a gyöngyékszerek kiválasztásakor. A valódi gyöngyök hűvös tapintásúak, és a testhő miatt pár másodperc alatt felmelegednek. A hamis műanyag gyöngyök szobahőmérsékletűek; érintésre nem lesznek hidegek vagy melegek. A műgyöngyök azonban üvegből is készülnek, ami miatt hideg tapintásuk lehet. Ezeknek a gyöngyöknek azonban több időre van szükségük ahhoz, hogy felszívják a testhőt.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  4 Ha egy eladó azt mondja, hogy az igazi borostyánnak nincs szaga, ne higgy neki.

  Ékszer titkok 015

  A borostyánt közvetlenül a boltban is ellenőrizheted, úgy, hogy megszagolod. A természetes borostyánnak sajátos illata van, míg a valódi balti borostyán melegítés után fenyőgyanta aromát áraszt. A hamisítványoknak ezzel szemben gyakran égett műanyag szaguk van.

  Ékszer titkok 014

  A borostyán otthon is tesztelhető. Mindössze annyit kell tenned, hogy 1/4 csésze sót adj 2 csésze forró vízhez, és addig keverd a keveréket, míg a só feloldódik benne. Ezután a borostyánt az oldatba kell helyezni. Ha az ékkő lebeg, akkor igazi. De érdemes felmérni, hogy milyen egyéb anyagok annak benne. Ha például a borostyán fülbevalónak fémkapcsa van, akkor ez lefelé próbál süllyedni a vízben, míg maga a borostyán igyekszik lebegni a víz felszínén.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 A valódi arany a bőrrel érintkezve nem változtatja meg a színét.

  Ékszer titkok 013

  Egyszerűen tartsd az ékszert a kezedben néhány percig. A kezeden lévő izzadság reakcióba lép a fémmel, és megváltoztatja a bőr színét, vagy nem. Ha hamisítványról van szó, a bőr feketére, kékre vagy zöldre színeződik. Fontos, hogy ne tedd az ékszert olyan bőrfelületre, amelyre alapozót kentél, mert a fém feketére festi a területet.

  2 Kérd meg, hogy megnézhesd a gyémántot, majd lehelj rá.

  Ékszer titkok 012

  Ha a kő néhány másodpercig fakó marad, akkor hamisítványról van szó. A valódi gyémánt nem reagál a meleg leheletre, mert a kondenzáció nem tapad meg a felületén.

  A gyémántokat vízzel is lehet tesztelni. Csak merítse a követ vízbe, és nézze meg, hogyan viselkedik. A gyémántnak nagy a sűrűsége, így ha elsüllyed, akkor valódi drágakőről van szó; ha lebeg, akkor hamisítványról.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  1 A hamis ezüst nem olvasztja meg a jeget, ellentétben az igazi ezüsttel.

  Ékszer titkok 011

  Vegyél két jégkockát. Az egyiket tedd egy fémtartályba, a másikat pedig az ezüstdarabra. Ha az ékszeren lévő jég gyorsabban olvad, az azt jelenti, hogy valódi ezüstről van szó. Ha mindkét kocka ugyanolyan gyorsan olvad, akkor az „ezüst” ékszer hamisítvány.

  Ékszer titkok 010

  A borostyánhoz hasonlóan az ezüst is egyszerűen, szaglással is vizsgálható. A valódi ezüstnek nincs érzékelhető szaga. A záptojásszagú ékszer nem ezüst, hanem valószínűleg ezüstözött rézből vagy cinkből készült.

  Te mire szoktál figyelni, amikor ékszert vásárolsz?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.