HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

9 érthetetlen természeti jelenség, amire egyetlen tudós sem tud pontos magyarázatot adni

Idegen bolygókat akarunk felfedezni, de még a sajátunkon sem ismerünk mindent.

  Nem egyszer írtunk már a bolygónk titokzatos, különös, félelmetes és legmegmagyarázhatatlanabb helyeiről. Ettől függetlenül azonban a világ folyamatosan képes meglepetéseket okozni, így időről-időre ismét sok érdekes és ismeretlen dologgal találkozhatunk: például a tóval, ami minden ok nélkül eltűnik a Föld felszínéről, vagy a folyó, amiben valamiért forró víz folyik. A tudósok évek óta igyekeznek magyarázatot találni az ilyen és ehhez hasonló jelenségekre.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál nagyon szeretünk utazni és új dolgokat felfedezni, hiszen ezáltal olyan rejtélyes helyekre és jelenségekre bukkanhatunk, mint a most következők, melyekre még a tudósok sem képesek magyarázatot adni.

   1. 9 Végtelen zivatar

    09994f5b60bc328fb57a233ae0

    A venezuelai Zulia államban sokkal több zivataros nap van, mint derült nap. A Catatumbo-folyó közelében szinte folyamatosan villámlik, a zivatarok évente minimum 140-160 éjszakán át tartanak. A villámcsapások csak éjszaka jellemzők, körülbelül 10 óra után kezdődnek, és szinte megállás nélkül villognak: óránként akár 280 villámlás is látható. Olyan erősek, hogy az általuk generált fény még 400 km-rel távolabbról is látható. Meglepő érdekesség azonban, hogy a villámlásokat nem kíséri mennydörgés.

    A villámlások valószínűleg annak tudhatók be, hogy a környék nagyon mocsaras. A mocsarakon áthaladva a Catatumbo-folyó kimossa azok szerves vegyületeit, melyek lebomlás után ionizált metánként szabadulnak fel. Amikor a metán a felhők közé emelkedik, létrejön a villámlás, de mivel a levegő metántartalma itt jóval magasabb, mint bárhol a világon, ezért a villámcsapásokat nem kíséri hanghatás.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. A hőforrások jelensége valószínűleg senkit nem fog meglepni, de az, hogy Peruban van egy konkrétan forrásban lévő vizet szállító folyó, már annál inkább. Az Amazonas egyik mellékfolyójában, a körülbelül 6 méter vízben szó szerint forró víz folyik, melynek hőmérséklete a 100 °C-ot is eléri. Összehasonlításképpen: az ihatatlanul forró kávé vagy tea hőmérséklete körülbelül 65°C.

    A helyi lakosok a folyót Shanai-Timpishka-nak hívják, ami azt jelenti, hogy „a Nap melege melegíti”. Az állatok, amelyek véletlenül a folyóba esnek, azonnal elpusztulnak. A folyóban és annak partjain olyan mikroorganizmusok találhatók, melyek a tudósok számára teljesen ismeretlenek, mivel megtanultak ellenállni ennek az elképesztően magas hőmérsékletnek.

    A folyó ilyen hőmérsékletre történő felmelegítéséhez rengeteg geotermikus energiára van szükség, ami már csak azért is furcsa, mert a legközelebbi aktív vulkán közel 700 km-re található a folyó medrétől, így a tudósok mai napig csak találgatják, hogy vajon mitől ilyen forró a Shanai-Timpishka vize.

   3. 7 Izzó fények az égen.

    c8c0585a26b692dc838ecd4b98

    Norvégiában, a Hessdalen-völgyben a lakosok rendszeresen megfigyelik az égen szokatlan, különböző színű és méretű fényeket. Vagy egyszerűen végigszaladnak az égen, majd eltűnnek, vagy véletlenszerűen mozognak egyik helyről a másikra, és néha több órán keresztül is mozdulatlanok maradnak. A belőlük érkező fény gyakran olyan erős, hogy még a városokban élő emberek alvását is megzavarja.

    A tudósok kizárják annak a lehetőségét, hogy a fényt épületek, repülőgépek vagy más járművek okoznák, és a gömbvillámokat is valószínűtlennek tarták.

    A kutatók szerint a rejtélyes fényeket a réz, kén és cink jelenléte okozza a völgyben, melynek köszönhetően a völgy egyfajta „természetes akkumulátorkén” üzemel. Egyesek szerint az is lehet, hogy ezek valamiféle különleges gömbvillámok, melyek a térség sajátos geometriája miatt nemcsak zivatar idején, hanem bármilyen időjárás esetén létrejönnek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 6 Vándorfények a tavakon.

    c161c55ffc866244be7a800b5d

    Hasonlóan titokzatos fények találhatók Finnországban, igaz, itt nem az égen, hanem a Paasselkä-tó felszínén. A fények ősidők óta bolyonganak itt, és ősszel a leggyakoribbak. Némelyik gömb alakú, mások olyanok, mint a lángnyelvek.

    A tudósok a fénykisüléseket az erős mágneses térerőséggel magyarázzák, de senki nem tudja pontosan megmagyarázni, hogy miért a víz felszínén jönnek létre.

   5. 5 Álmos falu.

    e937a85a6c8ee7234c6d792ca8

    2013 óta Kazahsztánban, Kalachi faluban furcsa dolgok kezdtek történni a helyi lakosokkal. Az emberek minden ok nélkül álmosságot, emlékezetkiesést, sőt még hallucinációkat is felfedeztek magukon. A helyi lakosok szó szerint bárhol képesek elaludni, olykor még útközben is, bármelyik pillanatban.

    Amikor az emberek felébrednek, azt mondják, hogy az álom inkább olyan volt, mint egy hallucináció, és közben végig azt hitték, hogy ébren vannak és mozognak a testükkel. Számos tanulmányt végeztek a kutatók, de senki sem tudta kideríteni a jelenség valódi okát.

    Az alvóbetegséget sokan a néhány kilométerre lévő uránbányával vonták össze, mely folyamatosan ontja magából a szén-monoxidot. Nem tudni, hogy tényleg ez okozta-e vagy sem, és már nem is fogjuk megtudni, mert a rejtélyes alvási betegeség 2016-ban teljesen felszívódott.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.