HIRDETÉS
Érdekességek

20+ váratlan tény a világ minden tájáról, ami után teljesen más szemmel tekintesz majd mindenre

  Vannak olyan tudományos tények, melyek megismerése után nem tudod eldönteni: ez most tényleg igaz, vagy csak kitalálták? Például tudtad, hogy a szumóbirkózóknak a hihetetlen túlsúly ellenére is sikerül egészségesnek maradniuk? Hát azt, hogy a kutyák képesek manipulálni az embereket?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szeretünk meglepetéseket okozni, ezért mai cikkünkben váratlan tudományos felfedezések egész gyűjteményével készültünk, melyek láttán könnyen lehet, hogy te sem akarsz majd hinni a szemednek.

  • Gyerekkorunkban azt hittük, hogy a nyulak csak sárgarépát esznek és ez jó nekik. Kiderült, hogy nem mindig szabad bízni a mesékben és rajzfilmekben: a sárgarépa ugyanis a nyulak számára olyan, mint nekünk az édesség és túlzott mennyiség esetén elhízáshoz vezet számukra.
  • A kacsacsőrű emlős mérge annyira fájdalmas, hogy több hónapon át tartó gyötrelmes fájdalmat okoz, amit még a morfium sem képes enyhíteni.
  • A szumóbirkózók napi 7 ezer kalóriát fogyasztanak, de mégsem szenvednek az elhízás okozta betegségektől. Normális a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy minden zsírjuk szubkután (bőr alatti), és gyakorlatilag nincs zsigeri zsírjuk. A zsigeri zsír veszélyes, mert mélyen halmozódik fel, megzavarva ezzel a belső szervek normális működését és különféle betegségeket vonva maga után. A profi szumóbirkózók napi 5 órákat edzenek, ami megakadályozza számukra a veszélyes zsigeri zsír felhalomozódását.

  Szumóbirkózók

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A napszemüveg viselése javíthatja a hangulatot. Erre a következtetésre jutottak az arcizmok és az érzelmek kapcsolatát tanulmányozó tudósok. Kiderült, hogy amikor önkéntelenül összeráncoljuk a homlokunkat a napfény miatt, akkor ugyanazokat az arcizmokat aktiváljuk, mintha a haragunkat fejeznénk ki. A kísérlet kimutatta, hogy azok az emberek, akik napszemüveg nélkül voltak az erős napsütésben, ingerültebbek és agresszívabbak voltak, mint azok, akik napszemüvegben voltak.
  • Fél évszázaddal ezelőtt  Nicaraguában nem volt külön nyelvük a siketnémáknak. Az 1970-es években azonban megnyílt az első siketnémáknak létrehozott iskola az országban, és a tanárok észrevették, hogy az iskolások olyan szokatlan nyelven kommunikálnak egymással, amit senki más sem ért. Kiderült, hogy a társadalomtól szó szerint teljesen elszigetelt siketnéma nicaraguai gyerekek létrehoztak egy saját, meglehetősen fejlett jelnyelvet. Ez a jelenség részben magyarázatot adhat arra is, hogyan alakult ki maga az emberi nyelv.
  • A banán egy csodálatosan egészséges gyümölcs. A méhészek azonban nem engedhetik meg maguknak, mert a banán illata irritálja a méheket: agresszívvé teszi és támadásra ösztönzi őket.
  pexels anete lusina 5247969
  ©  Anete Lusina / pexels
  • A kecskék képesek felismerni az emberi érzelmeket, és szívesebben lépnek kapcsolatba a pozitív és boldog emberekkel.
  • A kutyák a háziasítás folyamata alatt olyan izmokat fejlesztettek ki, melyek lehetővé teszik számukra, hogy felemeljék a szemöldöküket és az arckifejezésükkel manipulálják az embereket. Az “aranyos kiskutya” tekintet tehát egy hosszú evolúciós folyamat és az emberhez való közelség eredménye.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.