16 illegális dolog, amit nap mint nap csinálunk

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy tisztában van vele, hogy mit szabad és mit nem. A valóságban azonban kellemetlen meglepetések érhetnek minket, hiszen bírságot kaphatunk azért, ha fényképet készítünk a repülőn, ha kávés pohárral a kezünkben szállunk fel a metróra, de még csak azért is, ha ellenkező irányból próbálunk meg használni egy mozgólépcsőt.


HIRDETÉS

Sok őrült szabály létezik a világon, a Liked.hu-nál pedig most összegyűjtöttünk néhány olyan ártalmatlan szokást amikért komoly bírságot kaphatunk külföldön, de akár még itthon is.

 1. 1 Tilos szőnyeget verni az udvaron.

  786c805778a93e83d5db1f0298

  Idehaza nem találtunk rá szabályozást, de a világ számos országában tilos szőnyeget porolni a társasházak környékén. Ez azért is furcsa, mert a múltszázad közepén/végén sok lakótelepen direkt szőnyegporoló is készült erre a célra. Nem is kell messzire mennünk: Romániában is törvénnyel van szabályozva a szőnyegporolás, amiért komoly bírságot kaphatunk.

 2. 2 Tilos 5 percnél tovább melegíteni egy autó motorját indulás előtt.

  bb725659ef9051a61127aa0ec1

  Idehaza erre sem létezik még általános szabályozás, de például a világ számos országában igen. Az Egyesült Államokban például maximum 5 percig lehet járatni a motort, ellenkező esetben 5000 dollár pénzbírság jár, de Oroszországban is hasonló a helyzet, ahol 1500-3000 rubeles bírság jár. Az ok minden esetben a környezetvédelem, a zajterhelés és a levegőszennyezés visszaszorítása.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Tilos autót mosni az utcán.

  bdc1925622b09009f8fe2ac227

  Erre viszont már idehaza is ráfázhatunk, a közterületeken ugyanis tilos a folyóvízzel, vegyszerrel történő autómosás vagy mosatás. Szabályszegés esetén 5000-150.000 forintos büntetést is kaphatunk.

 4. 4 Bizonyos esetekben tilos kutyát sétáltatni.

  pexels photo 2613329

  Idehaza is tilos a kutyák póráz nélküli sétáltatása vagy a játszótereken történő kutyasétáltatás, de vannak olyan országok, ahol még az alkoholos befolyásoltság alatt történő kutyasétáltatást is büntetik. Minden esetben pénzbírság jár. Ha tehát egy külföldi országban egy jó sör után úgy döntenél, hogy sétálni vinnéd a kutyád, először mindig tájékozódj a helyi szabályokról.

 5. 5 Tilos ingóságot értékesíteni adózás nélkül.

  pexels photo 1444416

  Amennyiben az ingó értékesítésből származó összes jövedelem meghaladja a 200 ezer forintot, úgy a felette lévő rész után 15%-os adót kell fizetni. Ha hasonlót tervezünk, érdemes tájékozódni először a hatályon lévő adózási törvényekről.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Tilos más autósokra villogni.

  c906f15fe388722784b476d1bc

  Az autósoknak megvan a maguk nonverbális nyelvük, például a fényszóróval vagy az elakadásjelzővel történő villogás. Egy ilyennel megköszönhetjük, hogy beengedtek minket a sorba, vagy figyelmeztethetünk másokat a közelgő traffipaxról. Nem árt tudni azonban, hogy ezzel megsértjük a világítóberendezések használatára vonatkozó szabályokat, amiért akár 30 ezer forintos büntetés is járhat, ha a rendőr észreveszi, mivel például a fényszóróval elvakíthatunk másokat a forgalomban.

 7. 7 Tilos egy gyermeket egyedül hagyni.

  1e33605ff39486abaa4d27faa9

  A világ számos országában tilos egyedül, felügyelet nélkül hagyni egy gyereket. Kanadában például 12 éves korig tilos akár még 5 percre is magára hagyni egy gyermeket, míg Magyarországon egyelőre nincs ilyen konkrét szabály.

 8. 8 Tilos az építési hulladék szemetesbe történő kidobása.

  34e1695bce917d091e199bce5c

  A szemétlerakásnak is megvannak a maga szabályai, így például az is, hogy tilos építési és bontási hulladékot, illetve zöldhulladékot dobni a kukákba. Ezeknek az anyagoknak megvan a maguk elszállítási módja, melyről érdemes mindig a helyi önkormányzatoknál érdeklődni, ellenkező esetben bírságot kaphatunk érte.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
19 hozzászólás, 8 pont

Szólj hozzá!

19 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 12-es!!! idehaza 2011 ota EGESZ EVBEN LEHET TUZIJATEKOT FELLONI! Ki nem hiszi, jarnon utana! ;)
  • Igaz. Viszont hogy ez mennyire fair azt magyarázza már el valaki a kutyámnak amikor a szomszéd csak úgy belekezd egy éjjelen.
  • Ja. 1. és 2. pirotechnikai osztály. A 3. osztályt csak a szilveszteri időszakban.
   • Kimaradt, hogy elkerített magánterületen, és maximum 1 kg hatóanyagtartalomig levő mennyiség lehet nálad év közben.
 • 15 konkrét baromság. Repülőgépes üzemmódban használhatod a telefonodat, még a linkben is ez áll,amit csatoltak...
  • Valószínűleg igen, itt a környékünkön legalábbis egy hajléktalan teljes lelki nyugalommal megteszi, fényes nappal, mindenki szeme láttára.
 • 16 darab baromság, amit nem néz senki. MEG KI MEGY LOPOTT ABRONCSAL EGYÁLTALÁN????
 • Azért van a mobilokon ún. "repülő üzemmód", hogy így lehessen használni repülőgépen is. Ezzel a móddal telefonálni nem, de az egyéb funkciókat lehet használni nyugodtan, büntetés nélkül. Tudniillik, pont ezért találták ki.  Amúgy már régen nincs alapja, hogy zavarná a mobil a repülőgépek kommunikációs vagy egyéb rendszereit.  Ja, a fényképezés ott lehet tilos, ahol erre KÜLÖN felhívják a figyelmet, mondjuk táblával.. 
 • Büntetés, büntetés, büntetés... Azért élni még szabad, vagy már azt is birsagolják? Tetves dilettans törvényhozók, b*sszátok szájba magatokat!!!
  • Pont neked sírna a legjobban a szád ha egész évben dobálhatná a szomszéd kölyök a petardat az udvaron. Vagy esetleg a buszon egy jó forró kávét a hülye fejedre öntenék. És még sorolhatnám naphosszat. A szabályok azért vannak, hogy élhetőbb közösség jöjjön létre. Szabályok nélkül elég érdekes lenne a világ. 
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!