HIRDETÉS BEZÁRÁS

12 érdekes tény Petráról – a sziklából faragott elveszett városról, a jordán sivatag közepén

Ez az ősi város maga a csoda.

  A sivatagos Jordánia mélyén megbúvó Petra egy lenyűgöző látnivaló. Különlegessége, hogy nem téglából vagy kőből épült, hanem a homokkő sziklába faragták ki az épületeit és a templomainak lenyűgöző homlokzatait. Ez az egyedülálló régészeti lelőhely csak egy keskeny szurdokon keresztül közelíthető meg, ami nem kis kihívást tartogat a látogatók számára. Ez persze még nem állítja meg a turistákat.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál minket mindig vonzanak a titokzatos városok és országok, Petra pedig egy tipikusan olyan ősi elveszett város, ami kapcsán még ma is több a kérdés, mint a válasz.

   1. 1 Ki és mikor építette ezt a várost?

    9e996d532bb05655e2e8ce0204

    Petra évszázadok óta elhagyatott, de évezredekkel ezelőtt épült. Fontos bevásárlóközpont volt olyan kereskedelmi útvonalak kereszteződésében, amin keresztül például fűszereket, selymet és tömjént szállítottak Indiába és egyéb helyekre. Ennek köszönhetően fénykorában rendkívül gazdag volt a város.

    Nem teljesen ismert, hogy mikor építették, az azonban biztos, hogy időszámításunk előtt. Petra kezdetben a Nabateus királyság fővárosa volt. Becslések szerint a legjobb éveiben a város lakossága a 20 ezer főt is meghaladta.

   2. 2 Hogyan lehet egy várost kifaragni a sziklákban?

    d6d38259b683933e3ff5dc1053

    Az épületek homlokzatait a kanyonok falaiba vésték, ennek köszönhető az egyedülálló szépségük. Ez persze nem volt könnyű feladat, ami remekül bizonyítja, hogy milyen fejlett volt az akkori civilizáció építészeti készsége.

    A város főbejáratát Al-Khazneh-nek hívják, ami arabul „kincset” jelent. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy egyes legendák szerint felbecsülhetetlen mértékű vagyont tároltak a templomban. A főkaput gyönyörű, rózsaszín homokkőből faragták, ezért Petra a „Rózsaszín város” néven is ismert.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Az építészeti csoda építészei ettől függetlenül valószínűleg számtalan nehézséggel szembesültek a város építésekor. Még ma sem teljesen világos, hogyan voltak képesek a régi mesterek olyan épületeket létrehozni, amik sem díszítésükben, sem magasságukban nem voltak rosszabbak és alacsonyabbak, mint például a görög és római társaik.

    Az, hogy miként lehetett ilyen magas templomot építeni a sziklákba, egyelőre nem világos. Pláne, hogy nincs olyan növényzet, amit állványként lehetett volna használni az építéshez. A tudósok csak feltételezik, hogy vélhetően felülről kezdték az építkezést, és a durva sziklákon lefelé haladva, emeletről-emeltre alakították ki az épületeket. Akkoriban az embereknek ehhez csak véső és kalapács állt a rendelkezésükre, ami szintén bámulatos, ha jobban belegondolunk.

   3. 3 A sziklák megvédték a várost az ellenségektől?

    Más népek irigyelték a Nabateus királyság gazdaságát, ám eközben Petrának meg kellett küzdenie például a görögökkel. Nagy meglepetésre győztek! Amikor azonban a római hódítók érkeztek, a város már nem állt ellen. Hosszú évekig a Római Birodalom fontos központja volt, és a római uralkodás alatt a város tovább virágzott.

    Időszámításunk után a 4. században aztán egy nagy földrengés elpusztította Petra jelentős részét, és helyrehozhatatlan károkat okozott számos területen. A rómaiak ekkor úgy döntöttek, hogy elhagyják a sérült várost, ami később a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került

   4. 4 Miért veszett el Petra és hová tűntek az emberek?

    1b9f225d0f846e1c5b6478fab1

    A technológia fejlődésével megjelentek a kereskedelmi útvonalak, ezáltal pedig Petra elvesztette a stratégiai jelentőségét, és már nem volt több, mint egy eldugott város, Jordánia sivatagában.

    Fontos azonban megjegyezni, hogy csak a nyugati civilizációk számára vált elveszetté, mert a helyiek továbbra is a sivatag rejtett gyöngyszemének tartották. A beduin törzsek később a város romjaiban éltek, és a Nabateusok leszármazottjainak tartották magukat, akik igyekeztek távol tartani mindenkit a várostól, mert attól féltek, hogy a hatalmas kincsekre szóló legendák miatt a kincset kereső emberek a maradék várost is elpusztítanák. A várost ezért hosszú évekig titokban tartották, és nem beszéltek róla senkinek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 5 Hogyan fedezték fel Petrát ismét az európaiak?

    04818f599f814e4df65621920f

    A felfedezés pontos dátuma 1812. augusztus 12-e volt. A fiatal svájci kutató, Johann Ludwig Burckhardt egy egyiptomi kirándulás során hallott a titokzatos helyről. Johann ezután úgy döntött, hogy magát arabnak álcázva meggyőzi a helyi idegenvezetőt, hogy vigye el ebbe a titokzatos városba.

    Ez volt az a fordulópont, amikor az európaiak ismét tudomást szereztek a város létezéséről. A kutatók ezután elárasztották a várost, hogy tanulmányozzák és egyre pontosabb rajzokat készítsenek róla. Az ásatások azonban csak 1929-ben kezdődtek, több mint 100 évvel az elveszett város felfedezése után.

   6. 6 Miért volt szükség az Al Khazneh templomra?

    Petra kivul es belul

    A régészek még ma sem teljesen értik, hogy miért épült a templom. Egyesek úgy gondolják, hogy valamelyik Nabateus király sírja volt, mások szerint inkább dokumentumok tárolására használták, vagy csak tényleg simán egy templom volt. Az azonban biztos, hogy Al Khazneh volt az egyik utolsó elkészült épület, ami még a gazdag és virágzó Petra idejében épült, ezután nem készítettek több sziklába faragott épületet.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.