HIRDETÉS BEZÁRÁS

12 egyedi találmány, amiről kiderült, hogy a Szovjetunióban találták fel

Sokat közülük még ma is gyakran használunk.

  A Szovjetunió hallatán nem feltétlenül a modern és innovatív technológia jut eszébe az embereknek, pedig a helyzet az, hogy a szovjet időszakban is számos lenyűgöző és jelentős találmány született, melyek hatással voltak a tudomány és az ipar különböző ágaira.

  HIRDETÉS

  Néhány ilyen találmány nem csak a Szovjetuniót, hanem az egész világot meghódította. Bizonyos dolgokat, vagy azok továbbfejlesztett változatát pedig még ma is használjuk.

  12 Tetris

  Szovjet találmányok 021

  Mindenki kedvenc kirakós játékát 1984-ben találta ki Alekszej Pazhitnov szovjet programozó. A játék kereskedelmi változatát az amerikai Spectrum HoloByte cég adta ki 1987-ben.

  11 Pilóta nélküli teherszállító űrhajó

  Szovjet találmányok 020

  Az első ilyen robotűrhajót szovjet fejlesztők indították útnak 1951-ben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10 GAZ–13 „Csajka” légpárnás

  Szovjet találmányok 019

  Kísérleti jármű, mely a szárazföldi közlekedés és egy légpárnás jármű legjobb tulajdonságait ötvözte. Mozgásában az eszköz egy autó típusú alvázat használt, majd ezt eltávolították, és működésbe lépett a légpárna, amely körülbelül 150 mm-rel tudta az eszközt az úttest fölé emelni. A jármű egyébként még a vízi akadályokat is képes volt leküzdeni.

  9 Lunokhod

  Szovjet találmányok 018

  Az első holdjárót 1970-ben juttatták sikeresen a Holdra. Az eszköz két TV-kamerát, egy röntgentávcsövet, egy röntgenspektrométert, egy sugárzásdetektort és egy lézerreflektort tartalmazott.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 Mesterséges szív

  Szovjet találmányok 017

  1937-ben Vlagyimir Demihov szovjet tudós először készített egy műanyag szivattyút a vér keringésének fenntartására a szervezetben.

  7 Étel űrhajósoknak

  Szovjet találmányok 016

  A Szovjetunió az 1960-as években kezdte meg az űrélelmiszerek gyártását. Kezdetben olyan tápláló tablettákat terveztek készíteni, amelyeket a szervezet teljesen megemészt, és amelyek elfogyasztása nem igényel időt. Helyettük azonban tubusos ételeket készítettek. Úgy döntöttek, hogy ezeket közönséges, de korábban dehidratált élelmiszerrel töltik meg.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.