HIRDETÉS BEZÁRÁS

10 találmány a múltból, aminek a működését még ma sem sikerült megfejteni

🔥 2 hozzászólás

  Az emberiség történelme még most is számos titkot rejt. Ezek nagy részére talán már sosem derül fény, de néha még az ókori és középkori emberek találmányainak megtalálása sem jelenti azt, hogy képesek vagyunk megérteni azoknak a működési elvét. Bizonyos régen használt eszközök és technikák mivoltját még ma is homály fedi, és minél inkább próbálják megfejteni őket a tudósok, annál több kérdés merül fel velük kapcsolatban.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most 10 olyan találmányt gyűjtöttünk össze a történelemből, amit bármennyire is igyekeztek megfejteni a tudósok, még a mai, modern technológia segítségével sem sikerült.

   1. 10 Damaszkuszi acél

    at 2017 43 03

    A keresztes hadjáratokról Európába visszatérő harcosok rengeteg tanulságos élményt és történetet hoztak magukkal. Az egyik legérdekesebb ezek közül a muszlim harcosok félelmetes kardja volt, melynek pengéjét az úgynevezett damaszkuszi acélból készítették. Ezek a kardok olyan hihetetlenül élesek és strapabíróak voltak, hogy akár a levegőben is képesek voltak kettészelni egy elejtett zsebkendőt.

    A tudósok szerint az egyszerre kemény és rugalmas acélt nanoméretű szénrudacskák segítségével hozták létre, de hogy miként voltak erre képesek az emberek időszámításunk után 900-ban, azt senki sem tudja.

   2. 9 Görögtűz, avagy a középkori napalm

    at 2017 43 02

    A középkor egyik legfélelmetesebb fegyvere a bizánciak által használt görögtűz volt. A 7. században kifejlesztett technika komoly előnyt jelentett a bizánciak számára a tengeri ütközetek során, hiszen a görögtűz a víz felszínén úszva is képes volt tovább égni. Érthető okokból a bizánciak évszázadokon ált féltve őrizték a csodafegyver titkát, és olyan jól tették mindezt, hogy a tudósok még ma is csak találgatni tudnak a görögtűz pontos összetételét illetően.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 8 Voynich-kézirat

    at 2017 43 04

    A 15. században íródott Voynich-kézirat valóságos Szent Grálnak számít a kódfejtők körében. A kézirat a megtalálójáról, Wilfrid Woynich lengyel könyvkötőről kapta a nevét, aki 1912-ben találta meg a 240 oldalas, kézzel írt és számtalan rajzzal dekorált könyvet. A kéziratot az teszi igazán különlegessé, hogy olyan nyelven íródott, amit senki sem ismer. A megtalálása óta eltelt 100 év alatt egyetlen betűjét sem sikerült megfejteni, pedig a világháborúkban szolgált leghíresebb kódfejtők is igyekezték feltörni a könyvet.

   4. 7 Ókori számítógép

    at 2017 43 05

    Az antiküthérai szerkezet 1901-ben került elő a tengely mélyéről. Ez voltaképpen egy „ókori számítógép”, melyet valószínűleg az i.u. 2. században készítettek, hogy különféle csillagászati számításokat végezzenek a segítségével.

    A céljában nagyjából egyetértés uralkodik a kutatók és régészek között, arra azonban a mai napig sem sikerült magyarázatot találni, hogy ki és hogyan volt képes egy olyan szerkezetet alkotni a 2. században, aminek az összetettségéhez hasonló eszközök csak több mint ezer évvel később jöttek létre először.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 6 Földrengés-detektor

    at 2017 43 06

    Bármilyen hihetetlen is, a történelem első ismert szeizmográfját a kínaiak hozták létre még a 2. században. Működési elve rendkívül érdekes volt: földrengés esetén ugyanis a sárkányok szájából egy golyó esett ki, és attól függően, hogy melyik alattuk lévő béka szájába esett, következtetni lehetett a rengés irányára.

    Ha hihetünk a feljegyzéseknek, akkor ez az eszköz akár 640 km távolságból is képes volt észlelni a földrengéseket, ám a tudósok még a mai napig sem voltak képesek megérteni, hogy miként működik a belső szerkezete.

   6. 5 Costa Rica-i kőgolyók

    at 2017 43 11

    A híres Costa Rica-i kőgolyókat a kutatók szerint gondos csiszolással formálták ilyen tökéletesre még valamikor i.e. 200 és i.u. 800 között. Senki sem tudja azonban, hogy mi célt szolgálhattak ezek a rendkívül gondosan, kétségkívül hosszú és kemény munka árán megformált kőgolyók.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A görög tűz vélhetőleg oltatlan mész volt. A vas oszlop felületén pedig FeO3 vas trioxid látható
 • 14
  Létrejött!Első reakcióElső hozzászólás
  A világ dolgaiban való tudatlanságot, pl hogy a skandinávok és az arabok kapcsolatban állhattak egymással, köszönhetjük a sötét középkornak , és az egyháznak

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.