HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

Miért javasolják a pszichológusok, hogy ne csókold szájon a gyermekeidet?

Komoly mentális és egészségügyi problémákat okozhat a gyermekeknél.

  Nemrég heves vitát váltott ki az interneten a szülők és szakértők körében a hírességek azon szokása, hogy szájon csókolják a gyermekeiket. Míg egyesek szeretetteljes gesztusnak tartják, a pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy ez káros hatással lehet a gyerekek fejlődésére.

  HIRDETÉS

  Ez a vitatott téma rengeteg kérdést vetett fel a megfelelő gyermekgondozási szokásokkal kapcsolatban, a Liked.hu-nál pedig most megmutatjuk, hogy miért tartják veszélyesnek a szakértők.

  Megváltoztathatja a gyermekben a saját személyes határairól alkotott képét.

  Sztárok és gyerekek 015
  © hilaryduff / Instagram

  A gyermek testének személyes határai döntő fontosságúak az egészséges fejlődés szempontjából, ahogyan arra Charlotte Reznick neves pszichológus rámutatott. A gyermek szájon csókolása, valamint más tolakodó gyakorlatok, mint például a kényelmetlen ruhák felhúzása, a gyermek erőszakos etetése, amikor az már kifejezte elégedettségét, illetve a határok nélküli csiklandozás azt az üzenetet közvetíthetik, hogy a gyermekek személyes terébe könnyen be lehet hatolni.

  Ezek a szokások növelhetik annak kockázatát, hogy a gyermeknél „áldozat-szindróma” alakuljon ki, ami a személyes határok felállításának és a „nemet mondás” nehézségeihez vezet. Ha a szülők megértik cselekedeteik hatását, akkor biztonságos és ösztönző környezetet teremthetnek a gyermekeik számára, amelyben jól és egészségesen fejlődhetnek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Sztárok és gyerekek 014

  Nem higiénikus

  Sztárok és gyerekek 013
  © mrsgifletcher / instagram

  Az orvosok és különösen a fogorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a szánkban számos olyan mikroba van, amelyek nem fertőznek felnőtteket, de átvihetők a gyermekekre, és sok kárt okozhatnak nekik. És mivel a gyerekek immunrendszere gyengébb – magyarázza Dr. Reznick -, egyes veszélyes fertőzések a nyálukon keresztül bejuthatnak a szervezetükbe.

  Az orvosok és a fogorvosok figyelmeztetnek a gyermekekkel való „nyálmegosztás” lehetséges veszélyeire. Míg a felnőttek képesek megbirkózni a szájukban lévő mikrobákkal, addig a gyermekek immunrendszere gyengébb, így sokkal sebezhetőbbek a fertőzésekkel szemben.

  Charlotte Reznick neves pszichológus hangsúlyozza, hogy fontos megérteni ezt a kockázatot, mivel egyes fertőzések a nyálon keresztül átadhatók a gyermekeknek, és komoly problémákat okozhatnak. Bizonyos óvintézkedések megtételével a szülők megvédhetik gyermekeik egészségét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Sztárok és gyerekek 012
  © khloekardashian / instagram

  A gyermek elkezdhet más embereket is szájon csókolni, hogy kifejezze a szeretetét

  Sztárok és gyerekek 011
  © victoriabeckham / Instagram© victoriabeckham / Instagram

  A pszichológusok szerint a gyerekek hajlamosak a környezetük utánzásával tanulni, beleértve az otthon látott és tanult viselkedésformákat is. Így hajlamosak akaratlanul is utánozni a szájoncsókolást, mint a mások iránti szeretet kimutatásának egyik módját, anélkül, hogy tudnák, milyen intim következményei vannak ennek a gesztusnak.

  Ezért lehetséges, hogy a családi körön kívül más emberekkel is így fognak viselkedni. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy a puszikat a gyermek arcára vagy homlokára korlátozzák a szülők.

  Sztárok és gyerekek 010
  © davidbeckham / Instagram

  A szülők és gyermekek közötti szeretet nyilvános megnyilvánulása, különösen a szájra adott csók, az utóbbi években többször is visszatérő vitatéma volt. Victoria és David Beckham, akik fényűző életstílusukról és magas szintű imázsukról ismertek, kritikát kaptak azért, mert nyilvánosan szájon csókolták gyermekeiket.

  A házaspár azonban azt mondta: „Szeretetet akarunk mutatni a gyermekeinknek, meg akarjuk védeni őket, gondoskodni róluk és támogatni őket, ezért nagyon gyengédek vagyunk velük”.

  Neked mi a véleményed erről a vitatott szülői szokásról? Mondd el nekünk hozzászólásban!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.