HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

Ez a 14 pszichológiai tény sokkal könnyebbé teszi az életed!

A segítségükkel jobban megérthetjük, hogy mi-miért történik körülöttünk.

  Évente több mint egymillió tudományos cikk jelenik meg az interneten, és ehhez nagyban hozzájárul a pszichológiai kutatások előrehaladása. Természetesen a pszichológia nem egy könnyen érthető tudomány, de ettől függetlenül az eredményei mégis hasznosak lehetnek számunkra a mindennapi életben, segíthetnek például a motivációnk és a kommunikációs készségeink fejlesztésében.

  HIRDETÉS

  Mai listánkon néhány olyan meglepő pszichológiai tényt gyűjtöttünk össze, amiket nemrég fedeztek fel, és amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek a minket körülvevő világ és önmagunk megértésében.

  14 Az önbizalom fontosabb, mint a fizikai megjelenés.

  Pszichológiai tények 023.webp

  Számos tanulmány kimutatta, hogy a nők szerint a magabiztos és megértő férfiak vonzóbbak, mint a jó testalkatú férfiak. Még azt is észrevették, hogy azoknál a pároknál, ahol a nő vonzóbb, mint a férfi, általában stabilabb és és pozitívabb a kapcsolat, mint azoknál a pároknál, ahol a férfiak a jóképűbbek, vagy azoknál a pároknál, ahol egyformán jól néznek ki a felek.

  13 A férfiak csak hat percig tudnak figyelni a nőkre.

  Pszichológiai tények 022.webp

  Ez hivatalos: a férfiak szelektíven hallgatnak! Mindössze hat percig tudják figyelmesen hallgatni a női partnereiket, míg férfi barátaikkal beszélgetve ezt az időt akár 15 percig is képesek kitolni. Mielőtt azonban elkezdenéd hibáztatni ezért a férfiakat, tudnod kell, hogy a nők is jobban odafigyelnek a barátnőikkel folytatott beszélgetések során, mint akkor, amikor a párjukkal beszélgetnek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  12 A gondolataink jegyzetelése csökkenti a stresszt.

  Pszichológiai tények 021.webp

  Számos tanulmány kimutatta, hogy a traumatikus élményeink lejegyzése javítja az érzelmi állapotunkat, csökkenti a szorongást, és segít megszabadulni az életünk nyomasztó emlékeitől. Például a szorongásos emberek, akik egy fontos vizsga előtt leírták, hogyan érezték magukat, jobban teljesítettek, mint azok, akik nem írták le az érzéseiket-érzelmeiket.

  A stressz csökkentésének másik jól ismert módja az evés, de ez nem túl előnyös gyakorlat. A stresszre adott válaszként evés következtében ugyanis könnyen elveszíthetjük az önkontrollt, és megszállottá válhatunk, ami még boldogtalanabbá tesz bennünket a folyamatos evés miatt gyakran érzett bűntudatnak köszönhetően.

  11 Énekeld el egy dal végét, hogy kiverd a fejedből.

  Pszichológiai tények 020.webp

  Mindannyiunknak volt már néhány olyan dalunk, amit nem tudtunk kiverni a fejünkből, ráadásul néha ezt a dalt még csak nem is szeretjük. Van azonban egy nagyon egyszerű trükk, amivel megszabadulhatsz tőle. Egyszerűen hallgasd végig a dalt. De tényleg végig. Ezt az állapotot ugyanis a „fülféreg” néven ismert jelenség okozza, mely gyakorlatilag egy ismétlődő ciklus, és amely a dal végére érve általában magától eltűnik.

  10 A videojátékok álom-mesterré tehetnek bennünket.

  Pszichológiai tények 019.webp

  Ha szeretnéd átérezni, hogy milyen lehet irányítani az álmaidat és uralni a benne történteket, akkor csak kezdj el videojátékokkal játszani, mert akárcsak az álmok, ezek is alternatív valóságokat képviselnek. Idővel egyre jobb és jobb leszel, nem csak a videojátékokban, de az álmaid feletti kontrollban is. Érdekesség: ez segíthet kontrollálni a rémálmokat is!

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9 Azok az emberek, akiknek matrica van az autójukon, ingerültebbek, mint mások.

  Pszichológiai tények 018.webp

  Lehet, hogy nehéz elhinni, de bebizonyították, hogy ingerültebben hajlamosak vezetni azok az emberek, akiknek különféle matricák díszítik az autójukat. Ráadásul minél több matrica van egy autón, annál jobban kimutatható ez a jelenség, függetlenül attól, hogy mit is ábrázolnak ezek a matricák, vagy hogy milyen márkájú és állapotú az adott autó.

  8 A szemkontaktus jelentősége egy beszélgetésben.

  Pszichológiai tények 017.webp

  Ha azt szeretnéd, hogy valakivel hosszabb ideig tartson egy beszélgetés, de nem tudod, hogy mit mondj, akkor tegyél fel egy kérdést a beszélgetőpartnerednek. Miután végighallgattad a válaszát, csak szótlanul nézz a szemébe. A beszélgetőpartner ettől folytatni fogja a beszédet, hogy megtörje a csendet.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.