Egy pszichológus elmagyarázza, miért jobb abbahagyni a gyerekeink szájon csókolását

Nemrégiben Victoria Beckham feltöltött egy képet, amint szájon csókolja lányát, és boldog születésnapot kíván a kis Brooklyn-nak. Ez heves vitát váltott ki a követők között, hogy elfogadható-e vagy sem. Az orvosok szerint egy gyermekeknek fontos, hogy szeretetben és biztonságban érezzék magukat a családi környezetben, de a szájon csókolás nem a legjobb ötlet a szülői szeretet kifejezésére.

Mi, a Liked.hu-nál megpróbáltunk utánajárni, hogy miért vált ez ki olyan nagy ellentétet az emberekből, illetve, hogy mi a véleménye erről a profi gyermekpszichológusoknak.


Ez megváltoztatja a gyermek személyes határokkal kapcsolatos értelmezését.

Az ajkak és a száj környéke a gyermekek testének személyes határai – magyarázza Charlotte Reznick pszichológus. Amikor szájon csókoljuk a gyermekünket, egyúttal nemcsak beférkőzünk ebbe a személyes térbe, de arra is sarkalljuk őket, hogy tulajdonképpen valaki probléma nélkül behatolhat az ő intim szférájukba.

Ez nemcsak a szájon csókolásra igaz, de a túlzott ölelgetésre-puszilgatásra, az erőszakos közeledésre és egyéb intim szférát sértő cselekedetekre. Az invazív szülők növelhetik annak kockázatát, hogy gyermekeikben „áldozati szindróma” alakuljon ki, és ne tudjanak „nemet” mondani, illetve megfelelő biztonságban tartani a saját személyes határaikat.

Ez egészségtelen.

15171139 45809229 323440644908959 4723860037125137576 n 1575464270 728 44cd9145f7 1575640758
instagram

Az orvosok, és különösen a fogorvosok egyenesen figyelmeztetnek rá, hogy a szánkban óriási számú baktérium mennyiség található, köztük olyanok is, amelyek a felnőttek számára ártalmatlanok, ám a gyermekeket súlyosan károsíthatják. Mivel a gyermekek immunrendszere gyengébb, veszélyes fertőzések juthatnak a szájukba vagy a testükbe – magyarázza Charlotte Reznick.

A gyermek az együttérzésének kifejezéseként másokat is elkezdhet szájon csókolni.

A gyermek mindig úgy viselkedik, amire otthon megtanítjuk, az ilyen túlzásba vitt szeretetet pedig akár a családi körön kívülre is kiviheti – más gyermekeket vagy felnőtteket is szájon csókolhatnak az együttérzésük kifejezése végett. A pszichológusok rámutatnak arra, hogy még ha ez csak egy ártatlan szülői gesztus is, a gyermekek könnyedén megpróbálhatják leutánozni. Megpróbálják megismételni a szüleiktől látottakat anélkül, hogy felismernék ennek a gesztusnak a bensőséges jelentését. Ezért javasolják, hogy a gyermekeinket mindig csak arcon vagy homlokon csókoljuk.

Te mit gondolsz róla, szerinted elfogadható a saját gyermekünk szájon csókolása a szeretetünk kifejezése végett, vagy átlép egy bizonyos határt, amit nem kellene? Oszd meg velünk hozzászólásban, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

50
Ez igen!
6
Nem tetszik!
4
Vicces
0
Imádnivaló
8
Meglepő
9
Szomorú
34
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!21 comments

  • Szia, guest
  • Megdöbbentő volt, amikor ismerősöm három éves kislánya engem is szájon puszilt, pedig életében először látott.  Ez nem aranyos, hanem veszélyes és ostobaság a szülők részéről.  Teljesen félreviszi a gyereket,  egyedül a bacilusok és vírusok örülnek a szabad vándorlás lehetőségének.
  • Pfff! Teljes mértékben beteges, visszataszító látvány!!! Nem is értem felnőtt emberekben hogyan alakulhat ki ilyen ostobaság! És az a szomorú ezt el is kell magyarázni a szülőknek.... Jaaaaaaajjj 😣
  • Amikor picik voltak én is adtam szàjra puszit,nem gondolom,hogy sérültek volna.Természetesen ahogy nőnek ez elmarad,àtalakul,sima arcra puszivà.Kicsit túl van ez is lihegve,mint  sok minden màs!!😁
  • Ritka,  de semmi bajom vele. 2,5 évesen sokat puszilt így a fiam, mert ezt látta apa-anya között. Apa tiltotta, így mással eszébe se jutott. Már eltelt egy év, nem tudom megmondani, mikor kaptam utoljára a gyerekemtől szájra puszit. Természetesen nem erőltetem, én magamtól nem szájon puszilom és nem is bánom, ha teljesen megszűnik. Az teljesen más, ha a szülő elvárja és ő maga is folyamatosan szájon csókolja a gyerekét. És még közösségben is ezt látja jónak. 
    • Nálunk ugyanez volt a nagyobbik lányommal.  A kicsi jelenleg nem is akar adni, úgy kell kikönyörögni tőle, bezzeg ha ő kap, az szuper. :D 
  • Amikor  unokatestvéreim kicsik voltak ez még erosen a 90' evek elejen volt...kb..mar akkor is   szájon puszilta a  hülye anyjuk oket (nagybátyám exfelesége) kitudja neki honnan jött ez az undorito szokasa...akkor is tobb ízben volt belole vita es ellenerzet , hogy miert igy fejezi ki a szeretet mert ez nem normális dolog, de hala eg csak ő puszilta igy a gyerekeiket ilyen majom szeretettel. Szerintem szájon csókolni csak felnottkent a parunkat az ami a normalis.  Aki mast mond az beteg......
  • Akinek még nincs gyereke az kiakadt, akinek meg már nincs gyereke más korosztály.  Nem csókolózik a szülő a gyerekével.  Akkor a fenekére, a talpára, a pocijára sem lehet már adni?  "intim szférát sértő cselekedet" akkor a nyunyiból se töröljem ki a kakit? Én inkább a nevelést erőltetném, mint kérdést. 

Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!