10 végzetes hiba, amit a legtöbben elkövetünk autóvásárláskor

  Bár egy használt autó vásárlásánál mindig a műszaki állapot az, ami mérvadó, azért vannak olyan egyéb apropók, amikre illik odafigyelni, hiszen sok fejfájástól (és felesleges pénzkiadástól) óvhatjuk meg magunkat általuk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál éppen ezért 10 olyan műszaki állapottól független gyakori hibát gyűjtöttünk össze, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ha új autó vásárlásra kívánjuk adni a fejünk.

  1. 10 Gondoljunk a viszonteladásra.


   Egy új gépjármű vásárlásánál viszonylag ritkán jut eszünkbe, pedig nem árt észben tartani, hogy egyszer majd a jövőben szeretnénk megválni is az autónktól, és ami meg fontosabb: szeretnénk ezt a lehető legjobb áron megtenni. Ennek tükrében pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színű autót vásárolunk.

   Meglehet, hogy nekünk egy narancssárga, esetleg hupikék színű gépjármű jelenti az „álmaink autóját”, de jó ha tudjuk, hogy az ilyen kevésbé népszerű színű autóktól általában 20-30%-al nyomottabb áron tudunk csak megszabadulni a későbbiekben. Ha nem szeretnénk emiatt súlyos százezrektől elesni, akkor válasszunk a népszerű színek közül, mely napjainkban a fekete, a fehér és a szürke.

  2. 9 Gondoljunk a fenntartási költségekre.


   Autóvásárláskor a legtöbben csak a megvásárolni kívánt gépjármű árára figyelünk, pedig nem árt, ha észben tartjuk a jövőbeni fenntartási költségeket is. Ezek évről-évre növekedni fognak és sajnos nem mindig lesznek arányban a fizetésünkkel. Érdemes ezért olyan autót vásárolni, aminek akár egy komolyabb meghibásodás esetén is könnyedén képesek vagyunk fizetni a javítási költségeit és nem rokkan bele a családi kassza.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 8 Ne fizessünk felesleges extrákért.


   Minden bizonnyal piszkosul jó érzés olvasni a „fullextrás” szót egy-egy megvásárolni kívánt autó adatlapján, de gondolkodjunk logikusan: valóban szükségünk van ennyi szirszarra?!

   Legtöbben például nem szoktunk füstölni vetetésközben, így a szivargyújtó és a hamutartó mindenképpen felesleges. Az új okostelefonok már félelmetesen pontos GPS alkalmazásokkal és megannyi extra kiegészítéssel vannak felszerelve, így ha nem szükséges a mindennapi autózásainkhoz, akkor a beépített GPS is hanyagolható, és így tovább. Felesleges extrák helyett gondoljunk inkább a biztonsági funkciókra, melyekből sosem elég és egy-egy esetleges baleset esetén akár a saját vagy szeretteink élete is múlhat rajtuk.

  4. 7 Ne vegyünk olyan autót, ami nemrég futott ki a gyárból.


   Kevesen tudják, de egy új autó vásárlásánál az első három évben rohamos tempóban csökken a gépjármű értéke. Ez a jelenség teljesen független az autó műszaki állapotától vagy a futott kilométertől, és minden féle-fajta gépjárműnél megfigyelhető. Ez egy középkategóriás vagy felsőkategóriás autónál olykor milliós összegeket is jelenthet, így ha nem akarunk viszonylag gyorsan sok pénztől elesni, akkor lehetőleg óvakodjunk a nemrég megjelent modellektől és inkább 3-4 éves gépjárműveken gondolkodjunk.

   Ez már csak azért is tűnhet jó döntésnek, mivel az autó legyártását követő években rengeteg fejlesztési és gyártási hiba szokott napvilágot látni a különféle autótípusokról, így 3-4 év elteltével már viszonylag nagyobb magabiztossággal válogathatunk egy-egy márka típusai között.

  5. 6 Gondosan válasszuk meg az autó méretét.


   Mielőtt eldöntjük, hogy milyen autótípusra lenne szükségünk, érdemes nemcsak a személyes preferenciáinkat figyelembe venni, hanem például azt is, hogy milyen gyakran indulunk vele nagyobb utazásra, hány utast fogunk szállítani, stb.

   Például, ha a gépjárműre előreláthatóan csak a városban történő közlekedéshez lesz szükségünk, akkor érdemes kisebb kupékra és szedánokra szűkítenünk a keresésünket, amik keveset fogyasztanak és olcsón fenntarthatók, míg ha nagycsaládosok vagyunk, akik gyakran járják az országot, akkor a városi terepjárók és kombi személyautók jelenthetik a megoldást.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
12
9 hozzászólás, 12 pont

Szólj hozzá!

9 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 2 éve
  Nem kell szivargyújtó, de kell GPS? Oszt mi a jó istennel töltsön a GPS?
  • Biztosan feltölti a tudat, hogy milyen alapos mérlegelés után, közép-prémium kategóriás, nem lakótelep közepén parkoló, semleges színű, nem a legújabb évjáratú, az (elfelejtettem a nevét, és lusta vagyok visszatekerni odáig) honlap segítségével kiválasztott, márciustól-novemberig megvásárolt autóban működhet.
 • Miért ne kéne hamutartó és gyujtó ha valaki dohányzik?! Annak nem kell aki nem dohányzik ennyi...!
 • Cikkíró okosnak szeretett volna tűnni. hm... Nagyon megy az észosztás. Egyébként ha 3-4 éves autót javasol a 2017-es X6 szerinte hány éves? DE a kontraszt miért ilyen??? X6 mellé egy Dacia (jó, rönó, de az se jobb). GPS nem kell? Hát barátom a telefontükrözés meg csak nagy kijelzőn jó. 3x24 soros kijelzőn nem lesz waze, meg hasonló. Ahhoz meg kell a gyári navi, hogy adjanak 8-11 col "tévét". Sőt. Tolatókamerához is kell a "tévé". Meg nyáron ne vegyél autót? Várjak télig? De ha nyáron kell kocsi? 6 hónap bkv? Meg ha megteheted vegyél presztízs autót? Hát így egyre keletebbre így megy a gondolkodás. Csak ne felejts el mellé venni egy japánt, ami megy, mindaddig, míg a AJUDI a szervizben vár egy váltót...
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!