HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért kezdi egyre több férfi sminkelni magát?

🔥 12 hozzászólás

  A könnyű bőrhidratálóktól kezdve az áttetsző ajakbalzsamokon át a ragyogó szemhéjpúderekig és a műszempillákig a férfiak manapság már bármit használhatnak tulajdonképpen. Míg a legtöbb férfi számára a sminkelés továbbra is tabu, addig egyre több férfi használ különféle kozmetikumokat az arcán, és nemcsak a vörösszőnyegen, hanem a mindennapi életben is.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál közelebbről is szemügyre vettük kicsit a férfi smink mögött rejlő trendet, és rá kellett jönnünk, hogy ez egyáltalán nem egy 21. századi divattrend – sokkal régebbre nyúlik vissza.

  A férfiak már több száz és ezer évvel ezelőtt is sminkelték magukat

  Tutankhamon
  © Paul Porteous / FreeImages

  Tutanhamon fáraó képe, a kihúzott szemével és szemöldökével.

  A férfi smink nem új, sőt, egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol a férfiak gyakran alkalmaztak különféle olajokat és zsírokat a bőrükön, hogy megóvják magukat a napsugaraktól a sivatagban. Az ókori Egyiptom felsőosztálybeli férfiai még ennél is messzebb mentek: ők a szemüket is sminkelték.

  Az ókori rómaiak bár nagy hódítók voltak, nem terjedt el közöttük a sminkelés. A római férfiak kerülték a feltűnő sminkeket, mert a társadalom rosszallóan fogadta, de nagy távolságra történő utazáskor ők is használtak olajokat és zsírokat a bőrükön.

  1. Erzsébet királynő idejében a férfiak szerették púderezni az arcukat, Japánban pedig a 17. században a Kabuki színház férfi színészei is vonzó sminkekkel csábították el a közönséget. Nem kell azonban ilyen messzire mennünk ahhoz, hogy sminkelő férfiakkal találkozzunk, Hollywood aranykorától kezdve ugyanis ismét népszerűvé vált.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Clark Gable

  Clark Gable

  Noha a sminkelés nem újdonság a férfiak számára, egészen a közelmúltig többnyire csak a színészek és zenészek sminkelték magukat, hogy még látványosabbá és intenzívebbé tegyék a megjelenésüket a képernyőn és a színpadon. Ma már a hétköznapi férfiak is egyre bátrabban nyúlnak a szépségápolási termékek után a mindennapi életben, és ez nem véletlen.

  A kozmetikai szerek gyártói meglátták a férfiakban rejlő lehetőségeket: egyre több szépségápolási terméket készítenek direkt férfiaknak.

  Férfi smink
  ©  abeMUE / Reddit

  Bár a férfiak az ősidők óta használnak sminkeket, egészen a közelmúltig nagyon kevés kifejezetten férfiaknak készült kozmetikummal találkozhattak. A dolgok azonban változóban vannak, a kozmetikai szereket gyártó cégek ugyanis egyre több direkt férfiaknak készült termékeket hoznak létre, sőt, egyes drogériákban már külön férfi részlegeket is kialakítottak. Természetesen a férfiak is használhatnának hagyományos, nőknek készült sminkeket, de ettől sokan kellemetlenül érzik magukat. Minél több termék készül tehát a férfiaknak, annál nagyobb az ösztönzés, hogy kipróbálják őket magukon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Úgy tűnik, hogy a férfi közönség hatalmas növekedési potenciált jelent a szépségipar számára, ezért a cégek igyekeznek a híres férfiak segítségével népszerűsíteni a különféle kozmetikai termékeket, hogy minél több férfi próbálja ki őket. Már a legnagyobb márkák is előszeretettel dobnak piacra kifejezetten férfiaknak készült kollekciókat, a Boy De Chanel kollekció például férfi szépségápolási termékek széles választékát kínálja, beleértve a hidratáló krémeket, alapozókat, korrektorokat, szemceruzákat, ajakbalzsamokat és körömlakkokat, a természetes megjelenés jegyében.

  Hírességekkel befolyásolt vásárlók

  A férfiaknak tervezett szépségápolási termékek széles választéka önmagában valószínűleg nem lenne elegendő ahhoz, hogy ilyen ütemben növekedjen a magukat sminkelők férfiak száma, ezért olyan emberekre van szükség, akik inspirálnak másokat, hogy ne féljenek az idejétmúlt sztereotípiáktól, és próbáljanak ki valami újat. Manny GutierrezJake-JamieGabriel Zamora és James Charles – csak néhány népszerű sminkes, akik több ezer férfival és nővel osztják meg a szépségtippjeiket.

  A blogbejegyzéseikben és oktatóvideóikban ezek a művészek olyan sminktechnikákat osztanak meg a követőikkel, melyek segítségével a férfiak és a nők egyaránt különleges megjelentést hozhatnak létre maguknak, a könnyed, természetes megjelenéstől egészen a ragyogó, ünnepi megjelenésig. De ami még ennél is fontosabb, hogy megtanítják a követőiknek, hogyan legyenek magabiztosabbak, hogyan szeresség magukat olyannak, amilyenek, és ne féljenek a kinézetükkel kapcsolatos megjegyzésektől, sztereotípiáktól és előítéletektől.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Íme egy válogatás azokból a híres férfiakból, akik nem féltek kipróbálni valami újat, a megjelenésükkel pedig másokat is inspiráltak.

  1. Jake-Jamie

  2. Jake-Jamie

  3. Manny Gutierrez

  4. Manny Gutierrez

  5. Manny Gutierrez

  6. Bretman Rock

  Neked mi a véleményed a férfi kozmetikaiszerekről és arról, hogy egyre több férfi sminkeli magát a mindennapokban?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

12 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Semmi gondom nincs azzal ha egy férfi sminkel. Viszont akkor férfinak sminkelje magát ne nőnek. Egy kis púder, a szem kiemelése.( nem rózsaszín, vagy csillám) Sőt egy szép természetes árnyalatú rúzs is okés. Sajnos a fenti képek többsége .... hát nevetséges és borzalmas. Természetesen kivétel ha az illető transzvesztita.
 • Hát igen. Eljött a revans ideje. Végre a nők is megtudhatják, milyen az, amikor a (potenciális) partnerük úgy kikészítí magát, hogy azért egy használt autó lereskedőt lecsuknának.
 • Nem tudom, ki hogy van vele, de egy SMINKvideó-bejegyzés alatt azt olvasni, hogy azt tanítják, hogyan fogadd el és szeresd magad olyannak, amilyen vagy, kicsit ellentmondásos, mert közben azt mutatják be, hogy tudod magad másmilyennek mutatni, mint amilyen vagy. De ez csak egy mellékes észrevétel. Más: félretettem minden előítéletemet, de még akkor sem tetszenek. Jake-Jamie első képén az a kirívó rúzs brutális, a Manny Gutierrez arcán lévő vakolat egy hadosztályni lánynak elég volna, Bratmen Rock csinos nő lenne, csak, gondolom, nem annak szeretett volna látszani.... Alex Faction szemhéja úgy fest, mintha épp most lépett volna ki a ringből, ahol kiállt egy menetre Rocky Balboával. Jack Emory sminkje szintén túl sok még egy lánynak is, Gabriel Zamora szintén csinos lány lehetne. Félreértés ne legyen felhánytorgatva, nem az a baj, hogy férfi létükre sminkelni merészelnek. Ha jólesik, és nem árt vele senkinek, akkor bánom is én. Hanem hogy a fentebbi sminkek még egy nőn is soknak bizonyulnának. Még egy kérdés: ha valakinek karakteres, szép arca van, minek keni rá a teljes sminkpalettát? Nem a természetes hatású sminkekről beszélek, amik alig látszanak és csak az apróbb hibákat fedik el, hanem az ilyen vakolatokról, amik fentebb láthatóak.És hogy a nagyvállalatok támogatják az ötletet...? Hát persze, mert a vevőkör szélesítése mindig több bevételt jelent :) Nehogy elhidd, hogy érdekli őket a férfiak énképe, önbizalma vagy szépsége. Az csak minket, nőket érdekel. :)
 • De a nőket leszólják, ha "vakolatot" raknak magukra... 🙄Az igazat megvallva, azzal semmi bajom, hogy sminkelik magukat, amíg ott tartunk, hogy "eltűntetik a szépséghibákat."De ez már 10kg vakolat felett van.
 • Azért az egyiptomiaknál más volt. Ott azért festették a szemüket hogy ezzel a krémmel óvják a szemüket a különböző betegségektől. 
 • Én mondjuk nőkön se szeretem a sminket, de férfiakon pedig egyenesen beteges! Szegényeknek nőknek kellett volna születniük. Durva, hogy ez kezd divatba jönni, és sok elvileg hetero, bár mikor vinnyogó magas, nőies hangon beszélnek a fura hajukkal meg a nőcis férfi ruháikban akkor nehezen tudom elhinni, hogy tényleg heterok.... 
 • Á nagyon férfiasak ! De most komolyan. Legyen ápolt, finom illatú egy férfi. De ez túúúlzás. Elképzelem az első randin jobban ki van sminkelve a pasi mint a nő... 😕. Vagy egy bankban dolgozó zöld szemhélypúderes pasas intézi az ügyemet. Vagy egy benzinkúton vörös rúzsban kérdezi a férfi hogy segíthet e tankolni... lehetne még sorolni.Szóval ezek nem igazi hétköznapi férfiak. Már bocs! 
 • A "transzvesztita" kifejezés kiment a divatból, vagy mi? Ezek a fotókon nem férfiak...
 • Hááát....  Nekem nem jön be. Nem érzékelem őket pasinak. Az én pasim, az pasi. 👍 Ha sminkelné magát, elmennék vele lélekgyógyászhoz. 😄

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.