Így néz ki belülről a ,,világvége széf”, melyben a világ összes növényének magját őrzik

Egy világvége bunker manapság már nem számít újdonságnak, hiszen például a 2012 végére jósolt világvége idején is rengetegszer szóba került már, amikor is a milliomos és milliárdos üzletemberek egész vagyonokat költve bérelték ki ezeket a monstrumokat, melyekben elvileg bármilyen katasztrófa túlélhető.


Ez a viccesen csak ,,világvége széf”-nek nevezett létesítmény mélyen a norvég jégtakaró belsejében fekszik, egy teljesen elszigetelt, mindentől elzárt, védett helyen. Erre azért volt szükség, mert csak így volt biztosítható, hogy az építményt körülvevő hőmérséklet állandóan -4 ˚C legyen.

Doomsday Vault
Forrás: Supplied

A hivatalosan Svalbard Seed Vault névre hallgató projekt valójában egy óriási széf, melyben a világ összes növényének (több, mint egy millió) magját tárolják, számukra ideális hőmérsékleten lefagyasztva, hogy egy esetleges világvége után, a segítségükkel újraéledhessen a minket körülvevő természet a Földön.

Az egyébként szigorúan őrzött és az év 350 napján nem is látogatható létesítménybe, most a Veritasium névre hallgató tudományos-YouTube csatorna segítségével nézhetünk körül, akik engedélyt kaptak, hogy filmre rögzíthessék a szigorúan őrzött objektum belsejében uralkodó állapotokat…


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!