HIRDETÉS

9 csodálatos dolog, ami bizonyítja, hogy a testünk a legösszetettebb rendszer a világon

Az emberi test egy végeláthatatlan rejtély, melynek még ma sem ismerjük teljesen minden részletét. Ez valahol persze nem is csoda, hiszen testünk a létező legbonyolultabb és legösszetettebb rendszer a világon, mely egy tökélyre fejlesztett precíz struktúra, ami nem csak egyszerűen fenntartja önmagát, de képes ellenállni számtalan féle-fajta fenyegetésnek. Az alábbi listán 9 csodálatraméltó érdekességet gyűjtöttünk össze az emberi testről, melyről az emberek többsége biztos, hogy még sosem hallott korábban.


 1. 1 A nyelvünk hihetetlen mozdulatokat csinál, még a legegyszerűbb beszélgetések közben is.


  Az emberi beszéd sokkal kevésbé lenne változatos nyelv nélkül. A nyelv a leginkább mozgékony és rugalmas izom az emberi testben, mely számtalan különböző formát képes ölteni.

 2. 2 Az emberi bőr szuperelasztikus.


  Minden egyes négyzetcentiméternyi bőrt körülbelül két-háromszorosára lehet nyújtani a testünkön. Persze vannak ennél extrémebb esetek is, a brit Gary Turner például a világ hivatalosan is a világ ,,legnyúlósabb bőrű” embere, aki képes akár 16 centiméternyire is kinyújtani a bőrét a különböző testrészein. ITT láthattok róla videót, de legyetek résen: eléggé felkavaraó.

 3. 3 Többféle könnyünk van.


  Összesen háromféle könnyt termelünk, amelyeknek nemcsak a funkciója, de az összetétele is különböző:

  • Az első a bazális könny, amely védi és táplálja a szaruhártyát.
  • A második reflexszerűen képződik, amikor valamilyen szembe jutó idegen anyagot kell kimosni onnan (szennyeződés, a hagyma párolgó illóolaja, stb).
  • A harmadik pedig az érzelmi alapú könnytermelés, vagyis maga a sírás. Ezt az örömtől a meghatódottságon és a szomorúságon át a stresszig és a fájdalom egy sor érzelmi állapot okozhatja. Ez a könnytípus még egy leucin-enkefalin nevű anyagot is tartalmaz, amely fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatású (ezért lesz jobb sírás után, ha szomorúak vagyunk).
 4. 4 Az írisz valójában apró, körkörös és sugárirányú izmok összessége.


  A szivárványhártya körkörös és sugárirányú izmokat tartalmaz, az előbbiek összehúzódása csökkenti, az utóbbiaké növeli a pupilla méretét. Az írisz első számú feladata ugyanis a pupilla méretének folyamatos változtatása. Mint minden más izmunk, ez is képes „elfáradni”, nap végén például ezért van az, hogy sokszor lassabban reagálunk a fényre és a minket körülvevő történésekre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 5. 5 Egyszer mind úgy néztünk ki, mint valami aprócska űrlény.

  bbc

  Tudósok szerint az anyaméhben az evolúciós fejlődés minden szakaszán átmegyünk. Ezért valószínűleg mindannyiunk életében volt olyan időszak, amikor farkunk volt, amikor kopoltyúszerű szervvel lélegeztünk, és amikor úszóhártyák voltak az ujjaink között.

 6. 6 Az emberi haj gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

  positivemed
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az emberi haj olyan lassan bomlik le, hogy szinte elpusztíthatatlan: a tűz ugyan hatással van rá, de sem a hideg, sem a nyomásváltozás, sem a víz nem károsítja, és nagyon sok vegyi anyagnak is ellenáll.

 7. 7 A fehérvérsejtek folyamatosan keresik a betolakodókat.


  A fehérvérsejtek olyanok, mint egy hadsereg, melynek különböző egységei vannak a különböző típusú fenyegetésekkel szemben. A képen épp azt láthatjuk, ahogy a fehérvérsejtek egy óriási parazitát vesznek célba.

 8. 8 Fogainkat komplett baktérium-civilizációk fedik.


  Mindannyiunknak volt már szüksége kisebb-nagyobb fogorvosi beavatkozásra, ám csak kevesen tudjuk, hogy mi is áll pontosan a fogaink romlásának hátterében. A fogainkon található baktériumok hatására először lepedék rakódik le, majd fogkő keletkezik, ami nem csak csúnya látvány, hanem fogszuvasodás és parodontitisz kialakulásához is vezet.

 9. 9 Tényleg minden embernek van saját ,,aurája".


  Igaz nem úgy, ahogy azt a hétköznapi életben gondolnánk, de egy speciális módszer, az úgynevezett Schlieren-módszer (mely valójában egy különleges fényképezési technika) segítségével a láthatatlan gázok, részecskék és különféle gőzök láthatóvá válnak. Ha pedig ezzel a módszerrel tanulmányozzuk az emberi testet, akkor jól láthatjuk, hogy minden embert egy bizonyos „burok” (vagy aura, kinek-hogy tetszik) vesz körül, mely a saját teste által előállított – egyébként láthatatlan – anyagokból áll.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.