HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Tibet – egy titokzatos ország vad hagyományokkal

Ezt az országot még ma is alig ismeri a világ.

    Szerinted micsoda Tibet? Sokaknak rögtön az jut eszébe, hogy egy ország, de nem biztos, hogy tudnák is, hogy pontosan hol van. Mások a vallásra asszociálnak, és ők sem tévednek. De akadnak, akik ledöbbennek, mikor megtudják, hogy a tibeti fővárosba, Lhászába például csak gyalog lehet eljutni.

    HIRDETÉS

    A Liked.hu-nál most a világ legeldugottabb és legrejtélyesebb országába utazunk, ahol a legerősebb emberek élnek.

    A „magas ország”

    Tibeti dolgok 010

    A Tibeti név hallatán sokan hatalmas hegyeket és meredek sziklákat képzelnek el. A valóság azonban némileg árnyaltabb. A Tibeti valóban a „legmagasabb országnak” számít, 4000 méterrel a tengerszint felett fekszik. De ezen a magasságon is akadnak kisebb mezők és festői síkságok, melyeket bőséges folyóvizek és enyhe éghajlat jellemez. A téli hőmérséklet ritkán süllyed fagypont alá, míg nyáron kellemes 15 fok körüli értéket mutat.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Független múlt

    Tibeti dolgok 009

    1912-től Tibeti lényegében de facto független állam. Lakosai a buddhizmus hagyományos formáját követték, élükön a Dalai Lámával, mint elnökkel. A külvilágtól elzárt ország csendesen élt. A tibetiek rizstermesztéssel, mezőgazdasággal és halászattal foglalkoztak. A 20-as években a ország diplomáciai kapcsolatokat létesített a Szovjetunióval, de ez nem járt igazi sikerrel.

    1951-ben minden megváltozott. A katonai erővel rendelkező kommunista Kína erőszakkal diktatúrát vezetett be az országban. Ezeket az eseményeket eleveníti fel a Brad Pitt főszereplésével készült „7 év Tibetben” című film.

    Jelenlegi helyzet

    Tibeti dolgok 008

    A Tibeti elvesztette függetlenségét. A Dalai Láma, életéért aggódva elhagyta az országot, és Indiában hozta létre a „kormányzatot száműzetésben”. A tibeti szerzetesek, bár 1000 kilométerre élnek hazájuktól, továbbra is ők az állam hivatalos vezetői. Tíz évvel ezelőtt hivatalosan is megerősítették a politikai szerepüket. A Dalai Láma maga csupán spirituális tevékenységet végez, de továbbra is ő a legfőbb tekintély közel félmilliárd ember számára.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Lhásza, a lenyűgöző főváros

    Tibeti dolgok 007

    A lenyűgöző ország szíve hivatalosan Lhásza. Ez a csodálatos hely egy hatalmas hegy tetején fekszik, és 2020-as adatok alapján 860 000 embernek ad otthont. A városnak nincs saját repülőtere vagy vasútállomása. A legodaadóbb buddhisták a „nagy utat” járják be, hogy Lhászába jussanak. A tibeti fennsíkról indulnak, ahonnan kanyargós hegyi út vezet az úgynevezett Toki A-ig. Ez az utazás körülbelül 20 órát vesz igénybe, de ezután jön a legizgalmasabb rész: a gyalogos feljutás. A profik 20 nap alatt érik el Tibeti fővárosát, egyetlen, a hegy tetején lévő, éjszakázásra alkalmas helyen pihenve meg. Évente több száz lelkes ember vág neki a hegynek, de csak keveseknek sikerül meghódítaniuk Tibeti hegyeit, amik épp ezért már sok ember életét követelték.

    Saját nyelv és egyedülálló szokások

    Tibeti dolgok 006

    Mivel Tibeti elszigetelt országnak számít, vajon milyen nyelven beszél a lakosság? Azt gondolhatnánk, hogy kínaiul, de ez egyáltalán nem így van. A tibetieknek saját nyelvük van, amely a 7. század körül alakult ki. Ugyanakkor az ország területén élő különböző etnikai csoportok különböző dialektusokat beszélnek, és nem mindig értik meg egymást. Például egy Csinghaj tartományból származó ember nem biztos, hogy megérti gye Közép-Tibeti lakos nyelvét. És fordítva. Azonban a lakosság igyekszik mindig a saját nyelvét használni, amin a helyi templomokban az istentiszteleteket tartják.

    Érdekesség, hogy a Shaolin szerzetesek nem tartoznak ide, hiszen a kolostor a mai Kína területén alakult, és a tibeti állam megalakulása előtt majdnem 100 évvel jött létre.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Tibeti dolgok 003

    Mit tudunk még erről a lenyűgöző és rejtélyes országról? Nos, például a pluralitás és a poliandria is megengedett. Nem ritka, hogy több fivér is feleségül vesz egy lányt. Ez a rendszer megvédi a leszármazottakat a szegénységtől a kenyérkereső elvesztése esetén. A feleség szarvakat visel a fején: ahány férje van, annyi szarv. Ez a gyakorlat leginkább Tibeti vidéki lakosságánál figyelhető meg, mivel a városi lakosok a hagyományosabb családszerkezetet kedvelik. A nomádok körében viszont a mai napig virágzik a poliandria. A feleségek teljes mértékben alárendelt helyzetben vannak a férjükhöz képest, de emellett meglehetősen aktív életmódot folytatnak.

    Tibeti dolgok 005
    • Nincs születésnapi ünneplés: A tibetiek az 50-es évekig nem ismerték a születési dátumukat. Korábban nem rögzítették, és az anya szavai alapján számították. De ez még nem a legérdekesebb!
    • Nincsenek családnevek: Családnevek helyett becenevet és nemzetiséget használnak: Nooleng Tamang, Mingma Gyurmey Sherpa. Van családi név, de a mindennapi életben nem használják, hogy ne vonzzák be a gonosz erőket a családba.
    • Változó becenevek: A becenevek az élet során változhatnak. Az Everest egyik első meghódítója Namgyal Wangdi néven született, de Tenzing Norgay néven vált híressé, ami azt jelenti, hogy „Boldog, gazdag, vallásos”. Ezt a nevet egy láma tanácsára adták neki, és bevált.
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Tibeti dolgok 004

    A tibeti konyha különlegességei:

    • Csasuma: A tibeti konyha tele van meglepetésekkel, amelyek még a legtapasztaltabb turistát is meglephetik. A hagyományos étel a csasuma, fűszerekkel, vajjal és sóval ízesített tea.
    • Campa: A csasuma alapján készül a campa nevű leves, amelyhez árpa lisztet adnak. Ez egy kalóriadús energizáló ital, amely gyorsan segít helyreállítani az energiát és elősegíti a méreganyagok kiürítését a szervezetből. Minden összetevő természetes, és kis hegyi ültetvényeken termesztik.
    Tibeti dolgok 002

    A tibeti kultúra kincsei:

    • Művészet és zene: A tibeti kultúra különleges figyelmet érdemel, amely számos rendkívül érdekes elemet őrzött meg. Ebben az országban a tánc, a költészet és a zene hagyományai erősebbek, mint bárhol máshol.
    • Hangszerek: Szafari ünnepségeken bonyolult fémötvözetből készült tálakat és gongokat használnak, amelyek különböző hangmagasságú dallamos csengést adnak. Számos húrhangszert, dobot és fuvolát is használnak, köztük emberi csontokból készülteket is.
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    A tibeti temetési rítus

    Tibeti dolgok 001

    De vajon honnan jönnek a keselyűk? Ehhez a temetési rítushoz kell fordulnunk. A Tibeti-fennsíkon a nagy tengerszint feletti magasság miatt kevés a fa, és lehetetlen sírt ásni a sziklás talajba. Ezért alakult ki egy sajátos hagyomány: a holttestet egy kijelölt területre helyezik, hogy a ragadozó madarak elfogyasszák. Ezzel egy speciális szakember foglalkozik. Imákat mond, miközben emberi csontokból készült hangszeren játszik. A keselyűk ott kövérek, jól tápláltak, és a temetkezési szakember körül gyülekeznek, mint a csirkék. Amikor szétszedik a testet, az jó jelnek számít: ez azt jelenti, hogy az ember lelke békésen felemelkedett, és hamarosan újjászületik. A kínai kormány megpróbálta betiltani ezt a hagyományt, de a „szakmában dolgozók tömeges kérésére” ismét engedélyezte.

    Tibeti egy lenyűgöző ország, és ezt nem győzzük hangsúlyozni. Olyan helyen fekszik, ahová egy átlagembernek nagyon nehéz eljutnia. Az ottani emberek naponta imádkoznak és maguknak termesztik az élelmet, nem függnek a szupermarketektől és a házhozszállítási szolgáltatásoktól. Annak ellenére, hogy a hagyományos Tibeti 1951-ben elbukott, a lakosok nagyon szeretik a hazájukat. Továbbra is hűségesek a száműzetésben élő Lámához. Akik nem tudtak alkalmazkodni az új rendhez, Nepálba, Indiába, Bhutánba és… Norvégiába költöztek a hasonló éghajlati viszonyok miatt. Sok lakos oda menekült, és eleinte ősi szövegek európai nyelvekre fordításával kerestek kenyeret. Jelenleg Norvégiában él egy nagy tibeti diaszpóra, amely szoros kapcsolatot tart a Himalájabeli rokonokkal. A norvég piacokon mindenütt kaphatóak a jakszőrből kötött jellegzetes sapkák.

    Ha van rá lehetőséged, mindenképpen látogass el Tibeti-be, mert ez egy egyedülálló hely, amit mindenkinek látnia kell.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.