HIRDETÉS BEZÁRÁS

17 ősi tárgy, ami lenyűgöz a tartósságával és a kidolgozottságával

Rendkívül aprólékos munkával készítették őket az őseink.

  Vannak olyan régi holmik, amik egykoron elvesztek, és csak évszázadokkal később találták meg őket ismét az emberek. Ilyenkor mindig lenyűgöz minket az a tény, hogy egyáltalán képesek voltak kiállni ezek a régi dolgok az idők próbáját, másrészt, hogy miként voltak képesek az őseink a régi, kezdetleges eszközök segítségével ilyen aprólékosan kidolgozott holmikat készíteni.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most olyan műtárgyakat gyűjtöttünk össze, amiket a világ különböző részein találtak a régészek, de ennek ellenére egyvalami mégis közös bennük: lenyűgöző a kidolgozottságuk.

  1 Mit gondolsz, mennyi időbe telt, amíg ez a sziklafestmény, amit az egyik legnagyobbnak tartanak, elkészült? Az Amazonas-erdőben fedezték fel, és az alkotás körülbelül 12.500 éves.

  Történelmi műtárgyak 028

  A tanulmányozása során olyan állatok képeire bukkantak, amelyek ma is élnek a bolygónkon, és olyanokra is, amelyeket már csak képeken láthatunk: masztodonok, óriási földi lajhárok és háromujjú patás állatok, amelyeknek ormányuk volt.

  2 Te hordanál egy ilyen gyűrűt kétezer éves zafírral?

  Történelmi műtárgyak 027

  Az ékszer nem akármilyen nőt, hanem Caligula római császár negyedik feleségét, Milonia Caesonia-t ábrázolja. Ő maga is viselte ezt a gyűrűt.

  A zafírt, mint ásványt, a keménysége és szilárdsága miatt nagyon nehéz csiszolni, nemhogy ilyen képet faragni bele.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Azok, akik 1965-ben részt vettek az ásatásokon Mezhyrichben (Ukrajna), szerencsések voltak, mert négy kunyhót találtak, amelyek 149 mamutcsontból készültek.

  Történelmi műtárgyak 026

  Az őskori ember 15.000 évvel ezelőtt ilyen kunyhókban élt.

  4 Ma már bárhol láthatunk képeket a Holdról, de az égitest első rajzát Galilei készítette egykoron. Ezt annak köszönhette, hogy 1609-ben távcsővel megfigyelte az égboltot.

  Történelmi műtárgyak 025

  Kiderült, hogy a tudós már akkor látta, hogy a Holdnak van egy úgynevezett sötét és egy világos oldala. Nézd csak meg, milyen részletesen ábrázolta a krátereket és még magát a felszínt is.

  5 „Krisztus a lepel alatt” márványból készült 1753-ban. Bámulatos, hogy Giuseppe Sanmartino olasz szobrásznak hogyan sikerült kifaragnia a lepel legapróbb részleteit.

  Történelmi műtárgyak 024

  A lepel, amellyel épp csak letakarták Krisztus testét, akit néhány perccel ezelőtt vettek le a keresztről. Lehetetlennek tűnik, hogy valaki ilyen aprólékos munkát végezzen. Nem véletlen, hogy a világ minden tájáról turisták látogatják az olasz San Severo kápolnát, és csodálják Giuseppe ügyességét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 A maják által készített kerámiafigura. Még egy levehető sisak is van rajta, és 1500 éves. A guatemalai El Peruban fedezték fel.

  Történelmi műtárgyak 023

  Úgy döntöttek, hogy a figurából ítélve ez egy bokszoló lehet, aki kesztyűként kagylóhéjakat visel.

  7 Aki járt már Prágában, valószínűleg volt már olyan szerencsés, hogy saját szemével láthatta az óváros főterén álló Olroj óratornyot. Ezt az óratornyot 1410-ben építették.

  Történelmi műtárgyak 022

  Bár nem ez a világ legrégebbi csillagászati órája, hanem a harmadik, de ez az egyetlen, amely még ma is működik. Az óra nagyon népszerű a turisták körében.

  8 Miksa magyar király egykor viselt páncéljának egy része. 1555-ben készítették neki, és ma a bécsi Művészettörténeti Múzeumban látható.

  Történelmi műtárgyak 021
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9 A legrégebbi szélmalmok közül néhány az iráni Nashtifan faluban található, és még ma is működnek.

  Történelmi műtárgyak 020

  A legelemibb alapanyagokból készülnek: agyagból, szalmából és fából. Nekik köszönhetően a falu közel ezer éve jut liszthez.

  10 Arckrém az ókori Rómából: körülbelül kétezer éves lehet.

  Történelmi műtárgyak 019

  Érdekes, hogy magán a festéken még mindig megtalálhatók az ujjlenyomatok. A legősibb krémet tartalmazó edényt egy Mars Istennek emelt templomkomplexumban találták. Körülbelül Kr. u. 2. században készíthették.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.