HIRDETÉS

A múlt 12 sötét titka, amiről egy történelemkönyvben sem olvashatsz

A történelemnek szokatlanul eredeti humorérzéke van. Például a „kalóz” szó hallatán a legtöbben azonnal félszemű szakállas férfiakra gondolunk, éles karddal a kezükben. Ezzel szemben a történelem legnagyobb kalóza egy Ching Shih nevű kínai kalóznő volt, aki közvetlenül 17 ezer, a neki feltétel nélkül engedelmeskedő szövetségesein keresztül pedig összesen 80 ezer kalóznak parancsolt.

Ez persze csak egy a számtalan érdekesség közül, amivel a történelem szolgál számunkra. Cikkünkben most 12 ehhez hasonló roppant érdekes és tanulságos kuriózumot gyűjtöttünk össze a múltból.


 1. 1 A WC és a ruhásszekrény ugyanazon a helyen volt.


  A középkori vécéket „szekrényeknek” nevezték, ami tulajdonképpen egy kitüremkedő helység volt a ház falán, ahonnan a széklet egyből az alatta kialakított gyűjtőtárolóba potyoghatott. A kevésbé finnyás betörők egyébként sokszor ezen keresztül másztak be a házakba.

  Ugyanebben a helységben lógtak a középkori bájos nők luxus ruhái. Úgy vélték ugyanis, hogy a helységben terjengő erős bűz elijeszti a bolhákat és a parazitákat.

 2. 2 A hajók orrdísze egyben vécéként is szolgált.

  12180015 91826560 0e89e9e1819970adca97e8cd1084b128aaecf990 1500 1 1573707860 728 3f56d25153 1573807842
  hbo

  A hajók orránál elhelyezkedő figurák az ellenség megfélemlítését szolgálták, de más szerepet is elláttak. Közvetlenül mögöttük volt található ugyanis a legénység számára kialakított latrina. Egyedül a hajó kapitányának volt külön, zárt vécéje.

 3. 3 Egyes nők nem tettek semmi óvintézkedést menstruáció idején, ezért egyszerűen piros ruhákkal próbálták meg leplezni a kellemetlenségeket.

  12180965 image crop 474x479 1573242991 728 494f7f1133 1573807842
  wikimedia
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A nők menstruációja a 20. század elejéig elég ritka volt: a szerény táplálkozás, a rendszeres böjt és az állandó terhességek szinte mentessé tették őket ez alól. Ennek hatására a nőknél a menopauza is sokkal korábban jelentkezett: általában a 40-es éveikben.

  Azon ritka esetekben azonban, amikor mégis menstruáltak, rendszerint nem tettek semmit ellene, ez volt a titka annak, hogy a középkorban nagyon népszerűek voltak a vöröses barnás ruhák.

 4. 4 Egyes lovagok egész életükben egyszer sem jártak csatatéren.


  Lovagok nem csak a csatatéren küzdő harcosok lehettek, olyanok is, akik egész életükben nem láttak csatamezőt: bírák, politikai tanácsadók, testőrök vagy épp a sikeres földbirtokosok.

 5. 5 A baldachinok célja a kíváncsi szemek távol tartása volt.


  A szolgák és testőrök gyakran a ház urának felesége szobájában aludtak, ezért fontos volt, hogy a nők valamivel eltakarhassák magukat a kíváncsi szemek elől.

 6. 6 A luxus ruhákat soha nem mosták, az ágyneműket pedig inkább gyakrabban cserélték, mint mosták.


  A viktoriánus korban olyan finom szövet anyagot használtak, ami képtelen lett volna ellenállni az akkoriban népszerű durva mosási folyamatoknak, ezért inkább soha nem mosták vagy gyakrabban cserélték azokat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 Európában kezdetben arra használták a legyezőket, hogy távol tartsák a bogarakat a papoktól.


  Mielőtt a nők kedvelt kiegészítője lett volna, kezdetben arra használták a legyezőket, hogy a segítségével távol tartsák a legyeket és más idegesítő bogarakat a papoktól a templomi szertartások közben.

 8. 8 A paróka divatját a szifilisz és a kopaszság teremtette meg.


  VIII. Károly francia király Nápoly elleni hadjáratát követően 1945-ben szifilisz járvány tört ki Európában. A tizenhatodik századra a szifilisz következményei enyhültek, de a gyógyult emberek haj nélkül maradtak.

  A nemesek ezért parókákat kezdtek viselni, hogy elrejtsék a betegség maradványait – a kopasz foltokat és hegeket.

 9. 9 A reneszánsz nem volt olyan fényes korszak, mint gondoljuk.


  Bár sokan a „sötét” középkor lezárásának tartják a reneszánszt, amely számos világhírű művészt és tudóst adott a világnak, valójában nem volt olyan fényes korszak, mint gondoljuk. Ebben az időszakban lett legaktívabb az inkvizíció, ami egyfajta boszorkányüldözés volt az eretnekek számára.

 10. 10 A tánc nem mindig a mulatság szimbóluma volt.


  1518-ban Franciaországban „táncjárvány” tört ki. Körülbelül 400 embert táncolt több napon keresztül megállás nélkül, míg el nem vesztették az eszméletüket, vagy a kimerültségtől és a szívrohamtól meg nem haltak. Máig nem létezik egyértelmű magyarázat a jelenségre, de feltételezés szerint az egészségtelen állapotok: a gombás fertőzéseknek és az orbáncnak lehetett hozzá köze.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 11. 11 New York-ot egy szeméthegyre építették.


  Napjainkban New York egy gyönyörű és festői metropolisz, de a 19. században még iszapban úszott. Sok szemetet hordtak ide a környékről, melynek segítségével egy mesterséges szigetet hoztak létre, melyeket főképp építési hulladékok: kő, törmelék és föld alkotott. A sok szemétnek köszönhetően az eredetileg 3,3 hektáros Ellis-sziget például 3,3 hektárról 25 hektárosra nőtt.

 12. 12 A középkorban is voltak vetkőzős játékok.


  A férfiak és nők felváltva labdát dobáltak egymásnak, aki pedig nem kapta el, annak egy ruhát le kellett vennie magáról.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.