10 népszerű étel, ami teljesen máshogy néz ki az Egyesült Államokban

Bár a hotdogon és hamburgeren kívül kevés kulináris örömöt köszönhetünk az amerikaiaknak, a más országok ételeinek összekuszálásához mindig is jó érzékük volt. Többek között ennek is köszönhetjük azt, a világ legnépszerűbb ételei szinte kivétel nélkül eltérő módon kerülnek asztalra az Egyesült Államokban. Cikkünkben most megpróbáltuk összeszedni, hogy mi, miben és miért különbözik annyira Amerikában, mint a világ más részein.


 1. 1 Puding


  Az amerikaiak némileg másképp értelmezik a „puding” kifejezést, mint a világ más részein. Ez javarészt annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban a „puding” kifejezést használják minden desszertre, ami krémes.

 2. 2 Tojás


  Ha valaha is jártál már Amerikában, vagy láttál ott készült főzőműsort, akkor bizonyára észrevetted, hogy a szupermarketekben lévő tojásokat külön hűtőszekrényekben árulják, míg Európában például csak simán a boltok polcain találjuk őket, mindenféle hűtés nélkül. Ez azért van, mert az amerikai törvények szerint a tojásokat szigorú előírások szerint kell megtisztítani, mielőtt a boltok polcaira kerülnek – így a nálunk fertőtlenítés nélkül kapható tojások például illegálisak lennének az Egyesült Államokban.

 3. 3 Milky Way

  wikimedia

  Ha rajongója vagy a Milky Way csokoládéknak, akkor nem árt óvatosnak lenned, ha az Egyesült Államokba utazol. A nálunk megszokott Milky Way csokoládé ugyanis sokkal inkább hasonlít a Mars csokikra. Érdekesség: Amerikában egyébként (már) nem kapható Mars csoki.

 4. 4 Palacsinta


  Nagy valószínűséggel neked is feltűnt már, hogy az amerikaiak még a palacsintát is megreformálták. Amíg Európában és Oroszországban például a hagyományos, vékony palacsintákat fogyasztják az emberek, addig az Egyesült Államokban ennek egy felhabosított, vastag verzióját fogyasztják - főként reggelire.

 5. 5 Kenyérpálcika (grissino)


  A grissino egy jellegzetes piemonti pálcika alakú pékáru. A hagyomány szerint a grissino 1679-ben született, amikor Antonio Brunero egy lanzoi pékmester az udvari orvos utasításai alapján elkészítette II. Viktor Amadénak, aki nem tudta megemészteni a kenyeret. Mivel sok olasz ember él az Egyesült Államokban, ezért nem meglepő módon a tengerentúlra is eljutott ez az étel, ám mint sok minden mást, ezt is átalakították némileg.

  Ha az Egyesült Államokban kenyérpálcikát kérsz, akkor ropogós pálcikák helyett ilyen puha és fűszeres péksüteményt fogsz kapni, amit általában szószba mártogatva fogyasztanak az emberek.

 6. 6 Toast-kenyér


  A francia és amerikai toast-kenyér között ég és föld a különbség. Míg az amerikai változat tulajdonképpen egy szimpla pirítós, addig a francia változat sokkal inkább hasonlít a bundáskenyérhez, melyet ízlés szerint cukorral, tejjel, fahéjjal és vaníliával készítenek az emberek.

 7. 7 Bacon


  A szalonna az mindenhol szalonna, ám nem mindenhol ugyanazt értik a bacon kifejezés alatt. Amerikában ropogós, zsírban sült szalonnát kapunk, ha bacon-t kérünk reggelire, amit általában az omlett mellé vagy önmagában fogyasztanak, a britek pedig kenyérrel szokták enni a bacont, további sütés nélkül.

 8. 8 Ketchup


  Valószínűleg nagy meglepetés érne, ha Ausztráliába utazva ketchupot kérnél a hamburgeredhez. A világ minden táján ismert szószt ugyanis nem ketchupnek, hanem simán paradicsomszósznak hívják, ami viszont teljesen mást jelent a világ többi részén - szóval ez egy ördögi kör.

 9. 9 Chips


  Ha egy amerikai lakos chipset szeretne kérni Angliában, akkor valószínűleg nagy meglepetés érné. A szigetországban ugyanis a chips kifejezés alatt a roppant népszerű “fish and chips” ételt értik, vagyis sültkrumplit, hallal.

 10. 10 Pite


  Ha valaha is láttál már főzőműsort, akkor tudhatod, hogy az amerikai pitéknek roppant nagy hagyománya van. Ez nálunk nem csak egyszerűen két réteg tészta közé rakott gyümölcsből áll, hatalmas hangsúlyt fektetnek ugyanis a díszítésére. Sosem fedik be teljesen, általában rácsos díszítéssel látják el, de ez igazából csak a kreativitásuktól függ – határ a csillagos ég.Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Send this to a friend