HIRDETÉS BEZÁRÁS

Volt egy fa a sivatag közepén, ami körül 400 km-es körzetben nem élt semmi, és ki nem találnád, hogy mitől pusztult el

Nagyon szomorú történet.
🔥 2 hozzászólás

  A világ egyik leghíresebb és legmagányosabb fáját úgy hívják, hogy Tenere fája. Vagy legalábbis így hívták. A nigeri Tenere sivatagban található akácia több szempontból is különleges volt, de a legérdekesebb jellemzője mégis az volt, hogy 400 kilométeres körzetben nem élt más fa a területen.

  HIRDETÉS

  A legközelebbi növények is 150 kilométerre voltak tőle, tehát a világ leghíresebb akácia fája valóban nagyon remete életet élt, nem kellett félnie a külvilág behatásaitól. Legalábbis egy ideig.

  A Tenere régió egy, a Szahara sivatag közepének déli részén található óriási homoklapály, melynek területe nagyjából 400 ezer négyzetkilométer. 1939-ben a tudósok és katonák egy kutat ástak mellé, hogy kiderítsék, hogyan maradhat életben ez a fa egy olyan területen, ami egyszerűen nem alkalmas az életre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A kút segítségével hamar kiderült, hogy a fa gyökerei valószínűleg 35 méternél is mélyebben nyúlnak a földbe, a tudósok ugyanis ebben a mélységben egy rejtett vízforrásra bukkantak, ami elegendő vizet biztosít Tenere fájának ahhoz, hogy életben maradjon ebben a pusztító környezetben.

  A fa pontos életkora nem ismert, de tudományos kutatások kimutatták, hogy az ernyőakácok akár 200-650 éven keresztül is élhetnek, és nincs kizárva, hogy ez a fa talán ennél is régebb óta él a sivatagban. Vagyis csak élt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A fával az évek során főként katonák, árusok és természetesen tudósok találkoznak, míg 1973-ban hiszed vagy sem, egy ittas líbiai kamionsofőr ki neki nem ment és ki nem döntötte. Senki sem tudja, hogyan sikerült nekimennie a 400 kilométeres körzetben található egyetlen fának, de a sivatag közepén növő, csodálatos fa élete ezzel véget ért. A néhai fa helyét 1985 óta egy fém emlékmű jelzi.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 9,109
  Létrejött!Első hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
  Tuti direkt csinálta a köcsög!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.