HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Miért van szüksége 5 hűtőszekrényre egy családnak, és további 10 érdekes tény Izraelről

Ez az ország egy teljesen más világ.

  Minden országnak és kultúrának megvannak a maga sajátosságai és érdekességei, ezeket pedig úgy fedezhetjük fel leginkább, ha olyan utazók és emigránsok blogjait és élménybeszámolóit olvassuk, akiknek személyesen sikerült felfedezniük ezeket a csodákat.

  HIRDETÉS

  Mai cikkünkben egy Oroszországból Izraelbe költözött anyuka élménybeszámolóját hoztuk el nektek, aki már több mint 20 éve él Izraelben a családjával, és ennek köszönhetően mindent tud az ottani emberek éltéről.

  Azok a dolgok, amiket teljesen újra kell tanulni Izraelben.

  Izrael születésnap

  Izrael nemcsak a nap, a tenger, a pálma- és narancsfák otthona, hanem több mint százezer olyan szabályé is, amivel valahogy együtt kell élni.

  • Mindenkit úgy szólítunk, hogy „te”, és csak a keresztnevet használjuk, vezetéknév nélkül. Ezek a normák ebben a nyelvben.
  • Héberül jobbról balra olvasunk, ezért a könyveket, füzeteket és újságokat is hátulról visszafelé kell olvasni. Még mindig zavarba jövök néha, hogy hol kell kezdenem az olvasást.
  • Betűk jelzik a számokat. Az egy például nem 1, hanem Álef.
  • A hét napjai itt vasárnappal kezdődnek, ez az első nap a héten, a hétfő pedig a második.
  • Izraelben 2 naptárt használnak egyszerre – a zsidó és a Gergely-naptárt, ami számunkra is ismerős. Az egész üzleti világ a Gergely-naptár szerint él, de az iskolában például héber dátumokat tanulnak a gyerekek. Egyébként most 5781-et írunk a zsidó naptár szerint. Hasonlóan bonyolult a helyzet a születésnapokkal: a hivatalos iratokra 2 dátumot rögzítenek egyszerre.
  • A zsidó naptár szerint bármelyik nap az előző nap estéjén kezdődik. Ezért a hét első napja például a vasárnap, és így tovább.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Most beszéljünk az izraeli férfiakról

  Izrael tengerpart

  Az izraeli férfiak nagyon aranyosak és öntudatosak. Nem kapzsik, de számít nekik a pénz – ezekkel a tulajdonságokkal könnyen együtt lehet élni.

  Nem házasodnak korán, de ha gyűrűt húznak valakinek az ujjára, akkor azt tényleg családtaggá változtatják. Számukra mindig a család az első, a családon belül pedig jól felosztják egymás között a házimunkát. A szupermarketekben mindig sok bevásárlólistás férfivel találkozni, általában ők intézik ugyanis ezt a részt. Többször is hallottam már továbbá a barátaimtól, hogy nagyon szeretnek rendet tartani maguk körül: port törölnek, megágyaznak, felmosnak és kertet gondoznak.

  A gyerek egy nagyon különleges téma számukra. Az izraeli férfiak szuper apukák. Bármikor lehet rájuk számítani, ha a játszótérre vagy orvoshoz kell vinni a gyermeket. Nagyon imádják a gyermekeiket, még pelenkát is szívesen cserélnek.

  Az esküvőre általában csak pénzt szokás adni

  Az izraeli esküvőkön nem állnak hatalmas hegyekben a turmixok, vízforralók, és egyéb, nászajándékként kapott holmik. Vannak azonban más, sajátos jellemzők, amiket mindig be kell tartani:

  • szombaton nem ünnepelnek esküvőt, azonban a hét bármelyik napján este vagy pénteken délután megtarthatók;
  • másfél órával az ünnepély előtt már minden vendég összegyűlik a teremben vagy a büfé körül;
  • egy 300 fős esküvő itt kicsinek számít, általában 500 fő a normális (mindenkit meghívnak, akit ismernek);
  • az egész ünneplés körülbelül 4 órán át tart;
  • nincs vőfély, ellenben gyakran hívnak DJ-ket, hogy vicces és népszerű slágereket játsszon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Szomszédok

  Izrael szomszédok

  Nekünk nem volt túl nagy szerencsénk a szomszédokkal. Számomra legalábbis túl komolynak tűnnek. Például, amikor 2 tojást kérnek kölcsön, már másnap vissza is adják őket, és fényképen mutatják meg, hogy mit készítettek a kölcsönkért tojásból.

  A húgom, aki a közelben lakik, sokkal nagyobb mázlista, az ő szomszédai sokkal szórakoztatóbbak, mint a mieink. Az ő szomszédai már sokkal inkább emlékeztetnek az otthoni szomszédokra, vannak az éjjel-nappal fúrók, akiktől nem tudnak aludni a kisgyerekes anyák, és olyan szomszédja is van, aki panaszt írt, hogy a liftben lévő tükör 5 kg-mal kövérít. Erre azt a választ kapta a lakóközösségtől, hogy liftezzen csukott szemmel.

  Miért nem akartunk az állami lottó segítségével lakást venni

  Néhány évvel ezelőtt nyertünk egy kedvezményes jelzáloghitelt az állami lottón egy épülő házhoz. Kiderült, hogy a terv szerint 37 emeletes lesz. Ez borzalom! Számomra már a 20 emelet is kibírhatatlan. Ráadásul a legtöbb apartman 5-6 szobás, ami nagymértékben megnövelte az árukat.

  Először úgy döntöttünk, hogy egy 5 szobás lakást veszünk a 7. emeleten. Ez körülbelül 400.000 euróba került volna, ami 20%-kal magasabb, mint a piaci ár, de számolgattunk, és még a kedvezményese jelzáloghitellel is spórolnunk kellett volna mindenen. Két tizenéves gyermek mellett ez egyszerűen nem lehetséges, ezért az utolsó pillanatban visszautasítottuk a lakásvásárlást. Nagy megkönnyebbülés volt!

  Most továbbra is albérletben élünk, és nagyon örülünk neki. A gyerekek közben felnőttek, az egyik már teljesen kirepült, és a lányom sem sokáig lakik már velünk. A legkisebb gyermekem majdnem 10 éves, ő még velünk lesz egy ideig, de akkor is, mihez kezdtünk volna egy 5 szobás lakással a 37 emeletes épületben? Ha minden gyermekünk kirepül, amúgy is szeretnénk vidékre költözni, egy gyönyörű kis házba, a természethez közel.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az izraeli lakások jellemzői

  Izrael lakások

  Izraelben nem szeretik a függönyöket. Ehelyett úgynevezett trizik, vagy másnéven műanyag redőnyök vannak. A széles csíkjaik tökéletesen védenek nemcsak a naptól, de a szomszédok kíváncsi tekintetétől is. A régi házak homlokzata nem túl szép látvány az ilyen redőnyöknek köszönhetően, de az új épületekben már nagyon szépen kidolgozzák őket.

  Az ablakok egyébként kicsik és párkány nélküliek – ez számomra nagyon szomorú. A nappaliban mindig van egy hatalmas ablak, és gyakran erkély is. Tárolóhelyiségek nincsenek, viszont gyakran építenek egy második, tárolóként funkcionáló erkélyt a lakásokhoz, ahol a takarítógépeket és eszközöket, rongyokat és egyéb szerszámokat tartják.

  A meleg időjárás miatt a klímaberendezések mindenhol megszokottnak számítanak. Nagyon ritka, hogy valahol klíma nélküli lakással találkozzunk, és őszintén, mindig sajnálom az ottlakókat, ha ilyet látok. Ennek köszönhetően valószínűleg mindig lesz majd munkám, mivel én egyébként egy légkondicionáló telepítéssel foglalkozó cég osztályvezetője vagyok.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.