HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Miért választják inkább a németek az albérleteket a saját lakás vásárlás helyett?

  Ha saját házunk vagy lakásunk van, az mindig a siker és a jólét szimbóluma. Legalábbis nálunk, nyugaton azonban az emberek sokszor szándékosan a bérelt lakásokat részesítik előnyben. A statisztikák szerint Németországban a lakosság mintegy 55%-a él albérletben, és ez a szám évről évre növekszik. De miért nem tudják megengedni maguknak a németek, hogy saját otthont vásároljanak?

  HIRDETÉS

  A jelenség magyarázata nagyon összetett, de a Liked.hu-nál utánajártunk ennek az érdekes statisztikának, és elmagyarázzuk, hogy saját ingatlan vásárlása helyett miért döntenek inkább az albérletek mellett a németek.

  1

  Mielőtt belevágnánk, fontos tudni, hogy Németországban sokkal olcsóbb lakást bérelni, mint vásárolni, és a helyi törvények is a bérlők védelmében készültek. Elég csak ránézni az árakra: a bérleti díj általában 15-20 euró/m2 havonta, míg ha saját lakást szeretnénk vásárolni Németországban, azért körülbelül 10.000 eurót kell fizetnünk négyzetméterenként. Persze a legtöbb német családnak nem is a pénz jelent akadályt.

  Összességében a németországi lakásbérlés sokban különbözik a miénktől. Az ottani lakásokat szinte mindig bútorozatlanul bérlik az emberek, amik sokszor annyira csupaszak, hogy még mennyezeti lámpa sincs például a szobákban, csak egyszerűen vezetékek lógnak a plafonról. Van olyan ház, amit berendezett konyhával és fürdőszobával lehet bérelni, de olyan is van, ahol ezeket is magunknak kell intéznünk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2 1

  A németországi albérletek legérdekesebb tulajdonsága, hogy az emberek legtöbbször nem is magánszemélyektől bérlik a lakásokat, hanem közvetlenül bankoktól. Ennek a ténynek köszönhető az, hogy a legtöbb lakásban a falfestésen és a padlóburkoláson kívül sokszor mindent a bérlőknek kell intézniük.

  3 1

  Az ilyen lakásokban a bérlők szinte bármit megtehetnek, egyetlen feltétellel: a lakásokat pontosan ugyanolyan formában kell majd visszaadniuk a banknak, amilyenben kapták. Magyarán akár szét is fúrhatjuk a falakat lyukakkal, de fontos, hogy mielőtt kiköltözünk, mindenképpen tüntessük el a nyomokat. Ellenkező esetben a bank bírságot fog kiszabni a bérlőre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4 1

  Egy másik pozitívum: a szerződés lejártáig a lakás tulajdonosa (legyen az bank vagy magánszemély) nem tudja kilakoltatni a bérlőket. A magánszemélyekkel általában 1-10 évre kötnek határozott idejű szerződést a bérlők, míg a bankok ennél sokkal hosszabb időre is kínálnak lakást. A bankok egyik nagy előnye, hogy automatikusan levonják a pénz a számláról, így a bérlőknek semmi dolguk sincs ilyen téren.

  5 1

  Természetesen, mint mindennek, ennek is van árny oldala. Az egyik legnagyobb, hogy általában hatalmas verseny folyik a lakásokért, és van úgy, hogy egy lakásra 30 ember is jelentkezik, akik közül a bank végül egyéni elbírálás alapján választja majd ki a győztes befutót. Értelemszerűen mindig a leggazdagabb és legmegbízhatóbb emberre esik ilyen esetben a választás.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 2

  A nekünk furcsának tűnő albérleti szokásaiknak köszönhetően azonban a németek az egyik legtöbbet költöző nép a világon: életük során a németek átlagosan legalább négyszer váltanak lakhelyet. Ez számukra nagyon kellemes, hiszen minden probléma nélkül költözhetnek több száz kilométerrel odébb egy új munkahely miatt például, és a legkisebb stressz sem éri őket költözés közben. Előfordul olyan is, hogy az emberek egyszerre két lakást is bérelnek – egyet a szülővárosukban, egyet pedig az ország túlsó felén, ahol a munkahelyük található.

  Nem állíthatjuk magabiztosan, hogy követendő ez a német példa, de azt sem mondhatjuk róla, hogy rossz. Egyszerűen ilyen a mentalitásuk, és nekik ez megfelel, jól érzik magukat így. Te mit gondolsz erről? Képes lennél így élni?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

47 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Nem, de muszáj. Jobb lenne, ha a bank lenne a főbérlőm. Itthon pl. gyerekkel/állattal bérelni ingatlant gyakorlatilag lehetetlen. Ha végiggondolod a német minta megfelel a magyarországi önkormányzati bérlakásoknak, csak nem az önkormányzat a főbérlő, hanem a bank. Még olcsóbbra is kijössz. (Ma már nagy rabló az önkorm. a nem-szociális bérlemények esetén.) Tudnék e? Bérelt lakásban élek, Magyarországon, egyedül. Mondjam tovább? 
 • Nekem ez nagyon nem tetszik. Ha annyi pénzük van, érthetetlen, hogy miért nem fektetik ingatlanba.
  • Nagyon egyszerű, mert az ingatlan hosszú távú befektetés és nehezen mobilizálható, azaz nehéz pénzt kivenni belőle, ha gyorsan kell. A másik ok, nincs településhez kötve, ha jobb munkát talál. Például Magyarországon egy kevésbé fejlett, "szegény" településről ezért nem tud elköltözni egy olyan városba ahol jobban fizető munka lenne. Ha, egyáltalán,  el tudja adni az ingatlanát töredékét kapja mint egy frekventált településen, azaz ott nem tud belőle venni másikat. A tulajdonjog valamilyen szinten "röghöz" köti a tulajdonost, míg a bérlés nem.
   • 👍 Pont ezért élek itthon is bérelt házban.
   • Hiszen mégy gyereknevelésre sincs pénzük!
  • 30 évig laktam kint bérlakásban, így van rálátásom. A németek rendkívül mobilak nem jelent számukra problémát ha országon belül többször kell költözniük például egy jó munkahely miatt.Ez ma inkább a fiatalabb korosztály jellemző.Azonkivül ők inkább utazni szeretnek.
  • Mert olyan könnyen azért ők sem tudnak kifizetni 200 millió forintnyi Eurót, hogy egy átlagos 70 m2 lakás vegyenek maguknak. Miközben a bérleti díja ugyanennek az ingatlannak kb. 6 millió forint éves szinten. Amúgy ez kb. 3% kamatnak felel meg.  Azaz ha az illető bankhitelre venné meg ugyanezt az ingatlan, akkor is éves 4-5 millió forintjába kerülne a kamat. De utána elveszítené a rugalmasságát, ha a cége elküldené másik német városba dolgozni, jól megszívná. Ott nem úgy néz ki a munkaerőpiac, hogy ha Budapestre költözöl, akkor sose mész tovább, mert majd minden cég itt van és amúgy 1-1,5 óra alatt bármikor átjutsz a városon. Nálunk elég egyszer megvenni az ingatlanodat Budepesten, és találsz munkát 1 órányi közlekedésen belül.
   • Szinte ugyanezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem. Èn is kint èlek lassan 2 ève, de nagyon szokatlan mèg ez az èletvitel, viszont mint írtad, Muszáj. A nèmetnek sok-sok èv előnye van, jobbára már 18-20 èvesen elkezdenek dolgozni ès tudnak gyűjtögetni. Ha egy 30-as magyar ember jön ki ide melózni, nem fogja neki megèrni 20-30 èvre elköteleződni egy saját ház miatt. Főleg nem itt. Hozzá kell szokni ehhez a rugalmas èletmódhoz, ami tulajdonkèppen nem rossz. Pozitívan kell hozzáállni.
   • Nem kellene félreinformálni az embereket!Itt németben sem kell fizetni egy 70m2-es lakásért 200 millió forintot, azaz kb. 600000 €-t! Hol élsz te?
   • Miért, szerinted mindenki csóri nálunk, és egész életében egy házra keres? A mi családunkban mindenkinek több ingatlana van, én el sem tudnám képzelni, hogy egész életlben a máséban lakjak!
 • Ez 90% nem tükrözi a német ingatlan piacot.  Legalábbis Bayernben nem így működik... 
 • A legnagyobb érv nálunk a lakás vásárlás mellett az, hogyha van kezdő tőkéd akkor majdnem annyiért tudsz vásárolni mint bérelni, és 20 év múlva tiéd a lakás.. 
 • Az alapvető kérdést valahogy senki nem teszi fel, hogy a jövedelmük hány százalékát költik lakhatásra a németek, illetve a magyarok. Illetve mennyi marad megélhetése egy német illetve magyar családnak. Óriási a különbség!!! 
 • Ilyen hülye cikket is már régen olvastam. A lakosság 55%-a nem albérletben, hanem bérlakásban, vagy egyéb lakóingatlanban, pl. családi házban lakik, mint bérlő. Az egyedülállók kb. 75%-a bérlakásban él. A bérlő általában a lakás tulajdonosától (magánszemély, lakásszövetkezet, ingatlankezelő, és csak ritkábban bank, stb.) bérli a lakást, és nem a főbérlőtől. A tulajdonos természetesen biztosra akar menni, ezért választ ki olyan bérlőket, akikről feltételezi, hogy hosszú távon is fizetőképes lesz. A tulajdonos tehát bérbeadó lesz, a bérlő pedig a legritkább esetben válok főbérlővé, tekintve, hogy nem adja ki a bérleményét albérletbe. Ha nincs szüksége a bérelt lakásra, általában 3 hónapos határidővel felmondhatja a bérleti szerződést. A bérleti szerződés lakóingatlanok esetén általában határozatlan idejű szokott lenni, legfeljebb 1-3 éves időtartamot jelölnek meg mint minimális bérleti időt. A 10-15 EUR/nm-es árak inkább csak a nagyvárosokra jellemzőek, kisebb településeken általában 6 – 10 EUR/nm a lakbér szintje. A szociális lakásépítés az utóbbi 20 évben nagyon visszaesett, valamint az önkormányzatok eladták az önkormányzati lakásokat magánbefektetőknek, aminek a következtében krónikus lakáshiány alakult ki a megfizethető lakások területén, főleg a nagyvárosokban. Kb. 2 millió lakás hiányzik a német lakáspiacon, nagyrészt a bevándorlók miatt (beleértve az EU-s bevándorlókat is), emiatt emelkedtek a bérleti díjak az egekbe. Tehát egyezzünk meg abban, hogy a német átlagpolgárok nem albérletet választanak, hanem bérlakásban élnek, és igen, ők is odaköltöznek, ahol munka van.
 • 10000 euró/ nm na ezen jót röhögtem. Honnan veszik ezt a baromságot? A cimborámék Bréma mellett 100 ezer euróért vették a 85 nm-es családi házukat 1200 euró/ nm. A másik milyen bankoktól bérel az ember? Azok inkább építőipari cégek akik felépítenek ingatlanokat és utána kiadják őket. 
 • Németországban élek. Pillanatnyilag egyszerűbb lakást venni, mint bérelni. Nagyon sok bérlő jelentkezik egy kiadó lakásra, akár 50 is. A hitelt viszont minden probléma nélkül megadja a bank, és a havi részlet alig haladja meg a bérleti díjat. Most vagyunk lakásvásárlásban,  és a bank évi fix 1,16% kamatot számol.Olyat még nem hallottam hogy bank ad ki lakást, de viszont árul. Német kolléga azt mondja, ő ezért nem vesz sajátot, mert azzal csak gond van meg mindig rá kell költeni, így meg csak a főbérlőt terhelik a nagyobb javítások...
  • Ezt az utolsó mondatot nagyon aláírnám. Legtöbben nem akarják ezt a gondot a nyakukba venni, hogy ráköltsenek..... a javításokért is a lakáscég a felelös, kényelmes így. De bizony nálam (Németországban lakom már régóta, 2 1/2 szobás a lakásom) a lakbér elviszi a jövedelmem felét.  Tehát ez bérlemény és nem albérlet.
 • Mert "hontalan" f**szok. Azért nincs lakásuk, met ez is része az iranyirhatóságnak. 
 • Semmivel nem drágább Németországban lakást házat venni mint idehaza sőt A Magyar ingatlan és albérlet árak az egekben vannak irreálisan magasak Egy átlagos lakás 200000 € aminek a törlesztője 800 € Ugyanezt ennyiért bérelheted is Tudom mert 16 évig éltem kint rengeteg lakást béreltem a munkám miatt sok helyen laktam
  • Valójában hatalmas különbségek vannak területenként a lakásárakban, átlagot vonni elég nehéz. Az albérletárak dettó.
 • Semmivel nem drágább Németországban lakást házat venni mint idehaza sőt A Magyar ingatlan és albérlet árak az egekben vannak irreálisan magasak Egy átlagos lakás 200000 € aminek a törlesztője 800 € Ugyanezt ennyiért bérelheted is Tudom mert 16 évig éltem kint rengeteg lakást béreltem a munkám miatt sok helyen laktam
 • Tetszik a cikk, de egy-két dolog nem felel meg a valóságnak. 1. A trend Németországban is a lakástulajon felé hajlik. Tíz-húsz évvel ezelőtt sokkal nagyobb volt a bérlők aránya (kb. 60% bérlő - 40% magántulajdonos). 2. 10.000,- Euróba négyzetméterenként csak az új,  nagyvárosi luxuslakások kerülnek. A lakások átlag ára 5000-6000 Euró/négyzetméter. Mint mindenhol, nagy a különbség a nagyvárosi, a kisvárosi és a vidéki árak között. 3. Általában nem közvetlenül bankoktól, hanem különböző lakás-cégektől szokták bérelni lakásokat. 
 • Nincs baj a bérléssel! Viszont az arányokkal, annál inkább. 15-20€/nm40nm 6-800 € mindezt a 3000 € 1 fő fizetéséből. Egy ember kb 20% ot ad a fizetéséből lakhatásra, ha már ketten vannak10-15% a fizetéséből.Itthon: 40 nm 130.000 forinttól akár.Ez bizony, egy teljes havi minimálbér... de ha 2 postai dolgozó, vagy bolti eladó stb átlag munkás fizetésének 100 vagy jobb esetben 50% a fizetésükből ugrik, csak a lakhatásra... azért dolgoznak a magyarok, hogy életben maradjanak... nem hogy sporolni...
  • Vicces amikor a német átlagbért hasonlítod a magyar minimálbérhez.Ráadásul 120e nél olcsóbban még budapesten is van lakás nemogy vidéken.
 • Ez egy nagy kamuAzért élnek albérletben mert nem tudják kigazdalkodni a vásárláshoz szükséges beugró ami sok esetben 50-100000 euró Magyarországon sokkal könnyebb a saját otthon megteremtese
  • Téves az amit leírtál...Tudom,hiszen évek óta itt élek,ja és albérletben.Kamu,hogy a kigazdálkodás miatt nem vesznek lakást.A valódi ok,hogy így szabadabban tudnak létesülni,ha jobbat találnak,pakolnak és mennek...
  • Nagyon tevedsz. Sok esetben 0 beugroval is lehet lakast finanzirozni. Sokkal szabadabban elnek, nem olyan helyhez kätöttek, mint  a magyarok 
   • Hontalanok! Fogalmuk sincs mi a saját otthon melege! Hogy szabadabban élnek ezáltal? Viccnek is rossz!
 • Én is 2 lakást bérlek. Mert nagy a távolság a két munkahelyem közőtt. Jó lenne venni és fizetni azt...de a mai lakásátak mellett itt Bayernban még nyugdijig se tudnám kinyögni sajnos a hitelt....
 • Elnézést, de itt egy nyugatias látványkeretek között élő droid típusoknak mutatják be az életterüket és létberendezkedésüket. Kérdem,... mit jelent az ember fogalma az Ő világnézetükben?! 
 • Simánn .Én is emellett szavazokAnnyi külömbséggel hogy én utalom a tulajnak a pénzt
 • Egyszerűen az ő gazdasàgi politikájuk, meg az èletvitelük eljutott arra a szintre, hogy így éljnek. Földrajzilag sokkal nagyobb orszàg a mienknél, szóval a költözködés náluk sokkal elfogadottabb. Ha a bérlés 0.001-el lenne kevesebb a vásárlásnàl nègyzetmèterenként, akkor én is valoszínűleg bérelnék rövid távra mindenképpen, de hosszúra is meggondolnàlm. Ezek csak a jelenlegi piaci ára az ingatlanoknak bèrelve meg árulásra kínálva, meg a gazdasági helyzetre  leszűkítve. Ez nem mentalitás kérdése.
 • Ha nem lennének ilyen magasak a bérleti díjak kis hazánkban, bizony lehet h meggondolnám, vegyek-e vagy inkább béreljek. De így a bérlés nem túl kifizetődő, mert a lakás bérleti díjából akár fizetheti az ember a lakás törlesztőjét is, így 10-20 év múlva tulajdona lehet.
 • Nem akarok úgy élni. Nekem a házunk nem csak a lakhatásról szól. Felépítettük, itt születtek játszottak és nőttek fel a gyerekek, ide térnek haza, otthon érzik magukat az unokák, ez a családi élet, szórakozás,  nyaralás, szabadidős tevékenység, pihenés, feltöltődés helyszíne, állatokat tarthatok,  természetben élhetek, szépíthetjük, alakíthatjuk amíg élünk, az álmom vált valóvá, ezer szállal kötődöm hozzá. Inkább az állandó otthont választom és ehhez az elérhető távolságban lévő munkát, mint az ideiglenes munkához ideiglenes otthont. (Csak azt írtam le, hogy nekem mi jó, hogy másnak mi lesz az, abban nem tudok és nem is akarok tanácsot adni.)

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.