HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért rajzoltak a németek spirál alakzatot a repülőgépek propellereire a háború idején

Mi lehetett a céljuk ezzel a látszólag haszontalan kiegészítővel?

  A minap néztem egy második világháborús katonai filmet, és észrevettem, hogy a német harci repülőgépek propellerén (egészen pontosan mögötte, az orr részen) kivétel nélkül egy igen jellegzetes fekete-fehér spirál látható.

  HIRDETÉS

  Miért rajzoltak ilyet a repülőgépeikre a németek a második világháború idején? Érdekelni kezdett a kérdés, így hát utána olvastam, és most röviden összefoglalom, szóval tartsatok velem, ha titeket is érdekel.

  Különféle magyarázatok léteznek arra, hogy miért volt szükség a spirál mintára: vannak, akik szerint így fejezték ki az erejüket a német pilóták, mások szerint azért festették ilyenre, hogy könnyebb legyen azonosítani a saját gépeiket egy légi harcban, vagy elriasztani a madarakat repülés közben.

  német repülő
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Olyan magyarázatok is léteznek, ami szerint ezzel próbálták meg hipnotizálni az ellenfelet a légi összecsapásokban. Természetesen ezek közül egyik sem igaz, és az igazi válasz ennél jóval észszerűbb és drámaibb.

  német harci repülő

  A német pilóták azért kezdtek el fekete-fehér vagy bizonyos esetekben piros-fehér spirálokat rajzolni a repülőgépek propellereire, hogy maguk a pilóták és a szerelő szakemberek a repülőterek iszonyatos hangzavarának közepette egyértelműen meg tudják állapítani, hogy az adott repülőgép hajtóműve működik-e vagy sem.

  Spirál a repülőgépeken

  Röviden: ha a spirál összemosódik és kör alakot formáz, akkor a repülőgép propellere forog, és ilyenkor nem szabad a közelébe menni a repülőtéren. És egyébként igen, ezek a spirálok rendkívül mutatósak is, illetve az ellenséget is segített megkülönböztetni a barátoktól, de nem ezek voltak az elsődleges feladataik, ezek már csak kellemes ráadások.

  Már ameddig persze, ugyanis érdekes módon a németek ellen harcoló szövetséges pilóták is gyorsan átvették ezt a rendszert: az amerikaiaktól a britekig. Az amerikai repülőgépeken például a spirálok sárga színűek voltak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  harci repülőgépek

  Manapság hasonló spirálok láthatók a különféle utasszállító repülőgépek turbináin is. A cél itt is ugyanaz: vagyis, hogy a repülőtereken dolgozó munkások a legnagyobb hangzavar közben is képesek legyenek gyorsan és egyértelműen megállapítani, hogy az adott gép motorja működik-e vagy sem.

  spirál mint a repülőgépeken

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.