HIRDETÉS BEZÁRÁS

18 európai látványosság, amit a kínaiak lemásoltak és felépítettek maguknak

Elcsépelt klisé, de úgy tűnik, hogy tényleg mindennek létezik egy olcsó, kínai másolata. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a kínaiak fogták Európa 18 leghíresebb látványosságát és egyszerűen felépítették maguknak, így tulajdonképpen anélkül utazhatják körbe a világot, hogy el sem hagyják az országukat.
🔥 8 hozzászólás

  HIRDETÉS

  Szó mi szó, az átlagpolgároknak ez még kapóra is jöhet, a kínai emberek alig 8%-ának van ugyanis csak útlevele, ezzel a megoldással azonban mégis lehetőségük van megcsodálni a világ nevezetességeit, még ha nem is eredeti pompájukban ugyan. Félreértés ne essék, nem csak néhány kósza épületet másoltak le az európaiakról: esetenként cakkumpakk lemásolták a teljes városokat.

  1. 1 Hallstatt, Ausztria


   2012-ben Guangdong tartomány déli részében megépítették az osztrák falu tökéletes mását. A projekt költsége több mint 800 millió dollár volt, viszont a komplett várost sikerült ezáltal újraépíteniük az ikonikus templomtól a legapróbb részletekig.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Eiffel-torony, Párizs.


   A Tianducheng lakópark Hangzhou külvárosában, Zhejiangban található. A lakópark építése még 2007-ben kezdődött és valódi különlegességét az adta, hogy a lakópark közepén az Eiffel-torony 108 méter magas másolatát és megkapták ajándékba a lakópark leendő lakói. Természetesen a kínaiak nem érték be ennyivel, nemsokkal később a környező épületeket is elkezdték a párizsi építészeti stílus mintájára átalakítani, ma már Versailles-i szökőkutak is találhatók a kínai lakópark szívében.

  3. 3 Diadalív, Párizs.


   A párizsi diadalívet a XIX. században építették a napóleoni háborúkban harcolók emlékére. Magassága 50 méter, míg a kínai Tianduchengben található másolaté alig 10 méter.

  4. 4 Maisons-Laffitte kastély, Franciaország.


   A kínai multimilliárdos, Zhang Yuchen 50 millió dollárért építette fel Peking külvárosában a francia Maison-Laffitte kastély pontos másolatát. Az épület nemcsak kívülről, belülről is hajszál pontosan megegyezik a 17. századi épület belsejével: márványlépcsők, kristálycsillárok, sőt még a festmények is ugyanazok. Napjainkban a kínai kastélyutánzat luxushotelként üzemel, amiben gyógyfürdő és bormúzeum is található.

  5. 5 Kreml, Oroszország.


   Xinzheng városban található Kína egyik első magán oktatási intézménye, a SIAS Egyetem. A hatalmas komplexumban több mint 30 különálló épület található, melyek különféle stílusban épültek. A főépülethez például inspirációt merítettek az amerikai Capitoliumból. Az oktatási intézmény szomszédságában egy hatalmas diákszálló található, mely megszólalásig hasonlít a moszkvai Kremlre.

  6. 6 A vérző megváltó temploma, Szentpétervár.


   Néhány méterre az orosz határtól, a kínai Manzhouli városban található egy hatalmas park, mely a leghíresebb moszkvai és szentpétervári építészeti műremekeknek állít emléket. Ennek szívében még a szentpétervári Vérző megváltó templom miniatűr mását is megtekinthetik a turisták.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  7. 7 Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva.


   A Boldog Vazul-székesegyház pontos másolata szintén az imént említett Manzhouli város parkjában található. A kínai változat itt annyiban különbözik az orosztól, hogy nem található rajta kereszt vagy más vallási szimbólum. Elvégre ez nem is templom, csak egy híres építészeti mesterműnek állított emlékmű.

  8. 8 I. Péter emlékműve.


   Az imént említett parkban nem csak épületek találhatók, hanem számos híres szobor-másolat is, melyeket szintén az oroszoktól emeltek át a rafinált kínaiak. Van például szobra Puskinnak, Turgenyevnek, Gagarinnak, de még a volgográdi „Az anyaföld hív” című szobornak is.

  9. 9 A Cár-harang, Moszkva.


   A legendás Cár harang ugyancsak a moszkvai Kremlben található – mármint az eredeti változata. A kínai utánzat szintén Manzhouli város parkjában kapott helyet, egy 72 méter magas luxusszálloda kertjében. Egyébként a szálloda maga is az Orosz Birodalom stílusában épült.

  10. 10 Tower Bridge, London.


   A londoni Toronyhíd 2012-ben kapta meg tökéletes kínai másolatát, Szucsou város szívében. Az eredeti szerkezettel ellentétben a kínai hídnak 4 tornya van, nem pedig 2, és a híd része nem emelhető fel, mint az angol változaté. A kínai példány minden tornya 40 méter magas, míg a Londonban található tornyok 65 méterre emelkednek a Temze fölé.

  11. 11 Temze város.


   2001 óta tart Sanghaj külvárosában egy projekt, melynek lényege, hogy a lakóövezet különböző kerületeit a világ különféle városaival megegyező stílusban építik fel. A leginkább látványos kerület kétségkívül Thames Town (város a Temzén), mely a tipikus angol építészetet kelti életre, Churchill-emlékművel és piros telefonfülkékkel fűszerezve.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Holland város.


   Ez egy szintén egy kerület a már említett lakóövezetben, mely 108 millió dollárból épült és a hagyományos holland építészetet testesíti meg. Számos épület és műemlék hajszálpontos mását képezi a holland változaténak: a De Bijenkorf üzlet épülete, de még az Amszterdami Tengerészeti Múzeum épületét is az utolsó tégláig lemásolták.

  13. 13 Stonehenge, Anglia.


   1993-ban nyitott meg a Peking World Park, ami mintegy 50 ország 100 különféle természeti és kulturális látnivalóját igyekszik elérhető közelségbe hozni a kínai lakosok számára. Többek között itt a legendás Stonehenge életnagyságú másolatát is megcsodálhatjuk, az egyetlen különbség csak az, hogy itt nem ősi kövek, hanem ügyesen díszített cementdarabok lettek kiállítva.

  14. 14 II. Ramszesz temploma, Abu Szimbel.


   A Peking World Parkban található többek között az Abu Szimbelben található nagytemplom pontos másolata. A másolat belsejét is igyekeztek az ősi egyiptomi templom mintájára kialakítani.

  15. 15 Szent Márk tér, Velence.


   Bizony, Kínának saját Velencéje is van, mesterséges csatornákkal, európai stílusú épületekkel, ahogy azt kell. Az olasz város leghíresebb terét, tornyát és annak palotáját pedig hajszálpontosan lemásolták, ami nagyjából 600 millió dollárba került.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  16. 16 Firenze negyed.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   Tiencsin város kikötőjének a közeléban található egy hatalmas bevásárlóközpont, amelyet teljes egészében Firenze-ihletett. Vannak benne csatornák, hidak és kismillió apró üzlet is, melyek épületei az eredetihez hasonlóan, reneszánsz stílusban épületek. Hab a tortán, hogy a többi projekttel ellentétben, ezt külön olasz építészek hozták létre.

  17. 17 Szfinx, Gíza.


   2015 márciusában Chuzhou város egy nagyszabású projektbe kezdett, melynek célja az volt, hogy felépítsék az ókori egyiptomi Szfinx pontos másolatát. Az építmény azóta elkészült, de természetesen nem elégedtek meg ennyivel, most a piramisok építését tervezik.

  18. 18 Capitolium, USA.


   Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumának pontos másolatát Fuyangban építették fel, és körülbelül 4 millió dollárba került. A helyiek hamar megszokták, már a kínai köznyelvben csak „fehér házként” emlegetik. A kínai építészek mindent megtettek, hogy tökéletesen lemásolják a washingtoni Capitoliumot, de mint mindig, itt is akadnak azért apróbb hiányosságok, melyekkel meg kell tanulniuk együtt élni.

   Bónusz: A Hősök tere Kínában.

   A Sanghajtól 23 kilométerre megépült Global Paradise a világ nevezetes épületeit, helyeit, tereit építette fel Kínában. A nevezetességeket pontosan leutánozva építették meg, 90 százalékos méretben. Több világhírű nevezetesség között a Hősök tere is helyet kapott a kiállításon. A Hősök tere egyébként a Brandenburgi kapu szomszédságában, egy amfiteátrummal szemben kapott helyet.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

8 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 2,090
  BeszélgetésindítóTizedik reakció
  Ilyen cikk màr volt, ràadàsul ugyanezzel a címmel
 • Budapest Hősök tere kimaradt ,, pedig azt is le másolták ..Kár hogy,nem elég tájékozott aki össze állitotta,,

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.