HIRDETÉS

18 európai látványosság, amit a kínaiak lemásoltak és felépítettek maguknak

Elcsépelt klisé, de úgy tűnik, hogy tényleg mindennek létezik egy olcsó, kínai másolata. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a kínaiak fogták Európa 18 leghíresebb látványosságát és egyszerűen felépítették maguknak, így tulajdonképpen anélkül utazhatják körbe a világot, hogy el sem hagyják az országukat.


HIRDETÉS

Szó mi szó, az átlagpolgároknak ez még kapóra is jöhet, a kínai emberek alig 8%-ának van ugyanis csak útlevele, ezzel a megoldással azonban mégis lehetőségük van megcsodálni a világ nevezetességeit, még ha nem is eredeti pompájukban ugyan. Félreértés ne essék, nem csak néhány kósza épületet másoltak le az európaiakról: esetenként cakkumpakk lemásolták a teljes városokat.

 1. 1 Hallstatt, Ausztria


  2012-ben Guangdong tartomány déli részében megépítették az osztrák falu tökéletes mását. A projekt költsége több mint 800 millió dollár volt, viszont a komplett várost sikerült ezáltal újraépíteniük az ikonikus templomtól a legapróbb részletekig.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 2 Eiffel-torony, Párizs.


  A Tianducheng lakópark Hangzhou külvárosában, Zhejiangban található. A lakópark építése még 2007-ben kezdődött és valódi különlegességét az adta, hogy a lakópark közepén az Eiffel-torony 108 méter magas másolatát és megkapták ajándékba a lakópark leendő lakói. Természetesen a kínaiak nem érték be ennyivel, nemsokkal később a környező épületeket is elkezdték a párizsi építészeti stílus mintájára átalakítani, ma már Versailles-i szökőkutak is találhatók a kínai lakópark szívében.

 3. 3 Diadalív, Párizs.


  A párizsi diadalívet a XIX. században építették a napóleoni háborúkban harcolók emlékére. Magassága 50 méter, míg a kínai Tianduchengben található másolaté alig 10 méter.

 4. 4 Maisons-Laffitte kastély, Franciaország.


  A kínai multimilliárdos, Zhang Yuchen 50 millió dollárért építette fel Peking külvárosában a francia Maison-Laffitte kastély pontos másolatát. Az épület nemcsak kívülről, belülről is hajszál pontosan megegyezik a 17. századi épület belsejével: márványlépcsők, kristálycsillárok, sőt még a festmények is ugyanazok. Napjainkban a kínai kastélyutánzat luxushotelként üzemel, amiben gyógyfürdő és bormúzeum is található.

 5. 5 Kreml, Oroszország.


  Xinzheng városban található Kína egyik első magán oktatási intézménye, a SIAS Egyetem. A hatalmas komplexumban több mint 30 különálló épület található, melyek különféle stílusban épültek. A főépülethez például inspirációt merítettek az amerikai Capitoliumból. Az oktatási intézmény szomszédságában egy hatalmas diákszálló található, mely megszólalásig hasonlít a moszkvai Kremlre.

 6. 6 A vérző megváltó temploma, Szentpétervár.


  Néhány méterre az orosz határtól, a kínai Manzhouli városban található egy hatalmas park, mely a leghíresebb moszkvai és szentpétervári építészeti műremekeknek állít emléket. Ennek szívében még a szentpétervári Vérző megváltó templom miniatűr mását is megtekinthetik a turisták.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva.


  A Boldog Vazul-székesegyház pontos másolata szintén az imént említett Manzhouli város parkjában található. A kínai változat itt annyiban különbözik az orosztól, hogy nem található rajta kereszt vagy más vallási szimbólum. Elvégre ez nem is templom, csak egy híres építészeti mesterműnek állított emlékmű.

 8. 8 I. Péter emlékműve.


  Az imént említett parkban nem csak épületek találhatók, hanem számos híres szobor-másolat is, melyeket szintén az oroszoktól emeltek át a rafinált kínaiak. Van például szobra Puskinnak, Turgenyevnek, Gagarinnak, de még a volgográdi „Az anyaföld hív” című szobornak is.

 9. 9 A Cár-harang, Moszkva.


  A legendás Cár harang ugyancsak a moszkvai Kremlben található – mármint az eredeti változata. A kínai utánzat szintén Manzhouli város parkjában kapott helyet, egy 72 méter magas luxusszálloda kertjében. Egyébként a szálloda maga is az Orosz Birodalom stílusában épült.

 10. 10 Tower Bridge, London.


  A londoni Toronyhíd 2012-ben kapta meg tökéletes kínai másolatát, Szucsou város szívében. Az eredeti szerkezettel ellentétben a kínai hídnak 4 tornya van, nem pedig 2, és a híd része nem emelhető fel, mint az angol változaté. A kínai példány minden tornya 40 méter magas, míg a Londonban található tornyok 65 méterre emelkednek a Temze fölé.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
6 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!