HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Ijesztő begyűjteni, veszélyes enni: miért gyűjtik a pisztáciát éjszaka, és miért kerül 1 kiló közel tízezer forintba

Nem véletlenül olyan drága ez a finomság.

  Szereted a pisztáciát? Valószínűleg nem létezik olyan ember a Földön, aki ne szeretné ezt a finomságot. A pisztácia önálló nassolnivalóként is megállja a helyét, de salátákba vagy más ételekbe is remekül beilleszthető.

  HIRDETÉS

  Azonban ez a finomság meglehetősen borsos árú. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi okozza a magas árat.

  Rövid kirándulás a történelembe

  A pisztácia szigorúan véve nem dió a hagyományos értelemben, hanem a csonthéjasok közé tartozik, mint a szilva vagy a mangó. Azonban a világ nagy részén mégis diónak hívják. A pisztácia első említése i. e. 7000-ből származik. A növényt főként Iránban és Törökországban termesztik.

  Pisztácia tények 005
  A pisztáciának mindig tisztának, sötét folttól vagy rothadástól mentesnek kell lennie.

  Később, a 20. század 30-as éveiben a pisztácia rendkívül népszerűvé vált Amerikában, és elkezdték termeszteni Kaliforniában is. A gigantikus kaktuszok pedig maguktól benépesítették Kaliforniát.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Nem a legtermékenyebb növények

  A pisztácia ára annak köszönhető, hogy a növény csak 10 évvel a telepítés után kezd el teremni, néha akár 12 év is eltelhet. Ezenkívül a növények nem minden évben hoznak termést, mint a hagyományos fák, hanem csak két-háromévente.

  Pisztácia tények 004
  Éretlen pisztácia héjjal. Amikor a dió megérik, a héja magától szétreped.

  Egy pisztáciafa körülbelül 12-20 kg termést hoz, ami nem is olyan sok.

  Szavatossági idő

  A pisztácia drágaságának második oka, hogy a pisztácia nem tárolható túl sokáig – mindössze egy évig -, míg a dióféléknek, mint a diónak, elvileg nincs szavatossági idejük. Természetesen a tárolási szabályok betartása mellett. A pisztácia viszont kiszárad, megbarnul, keserűvé és íztelenné válik. Ezért is sózzák.

  A pisztácia betakarításának nehézségei

  A pisztácia árazásának harmadik és legfontosabb oka a rendkívül bonyolult betakarítási folyamat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Pisztácia tények 003
  A piros pisztácia nem természetes színű. Ez a pisztácia „elszínezésének” eredménye, ami egy nagyon népszerű eljárás az Egyesült Államokban.

  A pisztáciát kizárólag kézzel lehet szüretelni, más módszer nem lehetséges. Sőt, a betakarítás csak éjszaka történik. Ennek oka, hogy a napfény, ami a pisztáciafa leveleire esik, mérgező illóolajok kiválasztódását idézi elő. Ezek az illóolajok belélegezve hányingert és szédülést okoznak.

  A szállítás veszélyei

  A magas ár negyedik oka a pisztácia származási helyének távolsága. A szállítás is jelentősen megnöveli az árat. Ezen kívül a szállításnak is megvannak a maga nehézségei. Például a pisztáciaraktár tüzet okozhat a hajón. Miért? Azért, mert ezek a diófélék hatalmas mennyiségű növényi zsiradékot tartalmaznak, amelyek nem megfelelő tárolási körülmények között nagyon gyorsan lebomlanak. A lebomlás során rengeteg hő szabadul fel. A reakció oly mértékű lehet, hogy a pisztácia magától is meggyulladhat.

  Pisztácia tények 002
  Maguk a pisztácia fák nem túl magasak, de a gyökerek elérik a 15 métert. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a pisztácia fák nagyon meleg éghajlaton nőnek, ahol kevés a víz.

  Ezért a pisztácia szállítására szigorú szabályok vonatkoznak. Tilos például a diófélék közelében bármilyen gyúlékony anyagot, például vászonzsákot vagy más szövetet tárolni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Pisztácia tények 001
  A veszély ellenére egyes országokban a diót napközben szüretelik, de rekord sebességgel és maszkkal az arcukon.

  Ezenkívül a pisztácia sok szén-dioxidot bocsát ki, ezért az ilyen veszélyes rakományt szállító raktártereket feltétlenül szellőztetni kell. Ellenkező esetben az ember, a szén-dioxidot belélegezve megfulladhat.

  A mérgezés kockázata

  A pisztácia kedvelői ne feledjék, hogy a pisztácia aflatoxint tartalmazhat. Ezt a toxint az Aspergillus gombafajok termelik, amelyek előszeretettel élnek a pisztácián, és visszafordíthatatlan májkárosodást, valamint tüdőbetegséget, aspergillózist okozhatnak. Ezért a pisztácia fogyasztása óvatosságot igényel. Ha romlott pisztáciát veszel, semmiképp se fogyaszd el.

  Te szereted a pisztáciát?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.