HIRDETÉS BEZÁRÁS

Hogyan tudtak jeget készíteni az ókorban a +50°C-os melegben

Volt néhány trükk a tarsolyukban.

  Csak képzeld el: az iráni Dast-e Lut sivatag közepén vagy egy kis bungalóban. Odakint +50°C van, az asztalon mégis egy pohár hideg üdítő pihen, tele jégkockákkal. De honnan van jég a sivatag közepén?

  HIRDETÉS

  Kiderült, hogy az ókori perzsák tudták, hogyan kell mélyhűtőt készíteni a sivatag köszepén. Ehhez úgynevezett Yakhchāl hűtőszekrény épületeket használtak. A „Yak” jeget jelent, a „chal” pedig gödröt.

  Jég az ókorban

  A Yakhchāl egy hagyományos iráni hűtőház, amelyet az ókori idők óta használnak az élelmiszerek és más tárgyak hűtésére a forró nyári hónapokban. Az épület földbe ásott, vastag agyag falakkal és kupolával rendelkezik, amelyek hatékonyan tartják alacsony hőmérsékleten a belső teret. A Yakhchāl az iráni kultúra és hagyományok szerves része, és az épületek szépsége és hatékonysága miatt az iráni építészeti művészet egyik legjobb példája.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Yakhchal hűtőszekrény perzsa ókor

  A Yakhchāl működése rendkívül egyszerű, de hatékony. Az épület belső részében található egy mély gödör, amelyben a hűtött levegő leereszkedik, és segít fenntartani a belső tér alacsonyabb hőmérsékletét. Az élelmiszerek és más tárgyak a gödörben helyezkednek el, és akár hónapokig is frissek maradhatnak a forró és száraz iráni nyári időszakban. A Yakhchāl rendkívül hatékony hűtőház, amelynek használata a forró nyári hónapokban elengedhetetlen volt.

  Yakhchal irán
  A Yakhchāl épületek oldalára olykor úgynevezett „bagdir”-okat, vagyis széltornyokat szereltek. Ezek olyan mértékben felgyorsították a levegőáramlást, hogy a Yakhchāl belső kamrájának hőmérséklete 0°C alá csökkent.

  A Yakhchāl használata az ókori időkre nyúlik vissza, amikor az irániak még nem rendelkeztek modern hűtőkkel. Az épületeket az élelmiszer és más tárgyak tárolására használták, és azokat a forró nyári hónapokban használták leginkább. Az épületek jelentősége az iráni kultúra és hagyományok szerves részét képezik, és azokat az irániak büszkén őrzik.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Perzsa hűtő épület működése

  A Yakhchāl azonban ma már nem annyira elterjedt, mint régen, mivel az emberek inkább modern hűtőket használnak. Azonban az épületek szépsége és hatékonysága miatt az irániak továbbra is büszkék rájuk, és gyakran felkeresik őket, hogy megcsodálják és megtudják, hogyan is működtek pontosan. Több Yakhchāl is felkerült az UNESCO Világörökség listájára, amely szintén az épületek jelentős történelmi szerepére utal.

  Az iráni hűtőházakat a szépségük és hatékonyságuk miatt az iráni építészeti művészet egyik legjobb példájának tartják. Az épületek az iráni kultúra és hagyományok szerves részét képezik, és a modern korban is megőrzik jelentőségüket. A Yakhchāl egyedülálló hűtőház, amelynek működése és hatékonysága a modern korban is lenyűgöző. Az épületek továbbra is fontos szimbólumai az iráni kultúrának és hagyományoknak, amelyeket az irániak büszkén őriznek és megőriznek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.