HIRDETÉS BEZÁRÁS

A légiutas-kísérők kinézetének 10 szigorú szabálya, amiről nem szokás hangosan beszélni

  A légiutas-kísérők a 20. század elején jelentek meg először a repülőgépeken és kezdetben csak férfiakból álltak. Az első hölgy légiutas-kísérő egy 25 éves nővér volt 1930-ban, majd ezután olyan szinten elárasztották női alkalmazottakkal ezt a szakmát, hogy gyakorlatilag teljesen kiszorították a férfiakat. A hölgyek növekvő létszámával együtt a velük szemben állított követelések is egyre szigorúbbá váltak – nemcsak a fizikai erőnlétükre és a kompetenciájukra vonatkozóan, hanem a megjelenésükre is.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk, hogyan változtak a légiutas-kísérőkre vonatkozó szabályok, és milyen szempontoknak kell megfelelnie valakinek ahhoz, hogy légiutas-kísérő lehessen napjainkban.


  A múlt század szigorú szabályai

  ©  Swissair / ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv / Stiftung Luftbild Schweiz / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

  Nem kell nagyon visszamennünk az időben, hiszen még 50-60 évvel ezelőtt is hihetetlenül szigorú követelményeket állítottak a hölgy légiutas-kísérőkkel szemben: ellenőrizték a súlyukat, a testalkatukat és szigorú öltözködési szabályokat kellett követniük, melyek többek között kötelezővé tették számukra a 60-as és 70-es években, hogy rendkívül rövid, szűk szoknyát viseljenek. Egy akkoriban is stewardessként dolgozó hölgy elmondta, hogy régen a légiutas-kísérőket arra kényszerítették, hogy egy speciális övet hordjanak a ruhájuk alatt, ami egyfajta fűzőként segített, hogy mindig kifogástalan legyen az alakjuk. Akkoriban, ha egy légiutaskísérő elhízott, vagy elérte a 32-35 éves kort, az egyet jelentett a pályafutása végével.

  ©  SDASM Archívum / flickr

  Napjainkban egy sokkal toleránsabb világot élünk, ezért a légitársaságok nem irányíthatják a dolgozók életét, illetve nem támaszthatnak semmilyen indokolatlan követelményt a légiutas-kísérők kinézetével kapcsolatban. Épp ezért napjainkra a légiutas-kísérő szakmához szükséges alapkövetelmények listája jelentősen megváltozott.

  1. 1 Nem kell topmodellnek lenniük.

   9f65945a769e03ff63f2bb9fc8

   A közhiedelemmel ellentétben egy légiutas-kísérőnek napjainkban nem kell modell alkatúnak lennie. A minimális magasság talán a legfontosabb: legalább 160 centiméter magasnak kell lenniük, kinyújtott kézzel pedig el kell érniük a 210-212 centiméteres magasságot. Erre azért van szükség, hogy képesek legyenek kezelni a poggyásztartókat, illetve az egyéb eszközöket a gépen. A légiutas-kísérők súlyát a testtömeg-index alapján számítják ki, melynek 18,5 és 24,9 közötti tartományba kell esnie, hogy biztonságosan mozoghassanak a gépen, illetve, hogy képesek legyenek segítséget nyújtani az utasoknak egy esetleges veszélyhelyzet esetén. Ennek a követelménynek a tartománya légitársaságonként eltérő lehet.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Számít a kor, de akár nagymamák is repülhetnek.

   95ceca56a28023a3237661f30e

   A levegőben történő munkavégzés alsó korhatára 18 vagy 21 év, országtól függően. Felső korhatár általában nincs, hiszen ez meglehetősen diszkriminatív lenne manapság, de 30-32 év szolgálat után a stewardessek általában felhagynak a szakmájukkal és inkább békésebb, kevésbé megterhelő munkát vállalnak a földön. Ez persze nem mindig van így, a fenti képen látható hölgy, Betty Nash például egy amerikai légiutas-kísérő, aki még 81 éves korában is aktívan repült és dolgozott.

  3. 3 Ősz haj: csak a nyugdíjasoknál.


   A legszigorúbb szabály, hogy a légiutas-kísérő haja nem érhet a gallérjához, de a színével kapcsolatban is vannak követelmények. Például, csak természetes árnyalatúra festett hajjal lehet valaki stewardess, a kék-zöld haj kizárt. A légiutas-kísérőknek az ombre hajjal is vigyázniuk kell, ha ilyen van nekik, akkor célszerű kontyot készíteni belőle, hogy ne látszódjon a szőke haj.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 Tökéletes, makulátlan bőr.

   Stewardess tetovalas

   A légiutas-kísérő gyakorlatilag a cég arca, ezért fontos, hogy kiváló legyen a megjelenése. Nem lehetnek hegek az arcán, sem olyan testrészeken, melyeket nem takar a munkaruha. Ugyanez vonatkozik a pattanásokra, anyajegyekre és tetoválásokra is. A legtöbb légitársaságnál a háton vagy csípőn található tetoválásokat még elfogadják, de a bokán, csuklón vagy nyakon lévő tetoválásokkal szinte biztos, hogy senkit sem fognak felvenni légiutas-kísérőnek.

  5. 5 Sasszemekre van szükség.

   f9bf8157cdb1da7c116d65b13f

   A légiutas-kísérőknek 100%-os látással kell rendelkezniük. Ellenkező esetben kontaktlencsét kell hordaniuk. Kivételes esetekben a stewardessek hordhatnak szemüveget is, de kizárólag csak akkor, ha ez megfelel a vállalat által előírt kritériumoknak. A legtöbben azonban inkább kontaktlencsében dolgoznak, hiszen ezzel sokkal könnyebb a levegőben dolgozni, szemüveget inkább csak orvosi javaslatra hordanak egyesek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 6 Hollywoodi sztárokhoz illő mosoly.

   Fogszabalyozo stewardess

   A légiutas-kísérőknek mindig mosolyogniuk kell az utasokra, szóval magától értetődő, hogy a mosolyuknak is szépnek kell lennie. A fehér és rendezett fogak egy ki nem mondott elvárás. Egyes légitársaságoknak megengedett a fogszabályozó, de a legtöbbnél ez kizáró ok. Senkit nem vesznek fel ferde vagy hiányzó fogakkal. Ha egy légiutas-kísérő valamilyen baleset miatt elveszti az egyik fogát, akkor fizetetlen szabadságra küldik addig, míg nem raknak be neki egy újat.

  2. 7 Tilos a divatos színű körömlakk.

   89cfe1590691e643c240c6ccff

   A stewardessek számára kötelező a manikűr. A körmök hosszára és színére minden légitársaságnál egyéni szabályok vonatkoznak. A klasszikus légiutas-kísérő manikűr általában rövid és vörös vagy színtelen körmökből áll.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 8 Kötelező a smink.

   8233a25bd286384b2f4534b9b3

   A manikűrhöz hasonlóan a smink is kötelező, és ennek is természetesnek kell lennie. Tilos a műszempilla és a szokatlan színű rúzs. Egyes légitársaságok kizárólag vörös színű rúzst engedélyeznek, de az sem ritka, hogy a légitársaságok megkövetelik az alkalmazottaktól, hogy a rúzson és szempillaspirálon kívül használjanak még alapozót, szemceruzát, szemhéjfestéket és pirosítót is.

  4. 9 A repülőtéren csak magassarkúban szabad közlekedni.


   A légitársaságok irányelvei eltérőek lehetnek, de a legtöbbjük megköveteli, hogy a légiutas-kísérők mindig magassarkú cipőben mutatkozzanak a repülőtereken. Szépnek és mutatósnak kell látszaniuk, még akkor is, ha ez nem mindig kényelmes. Repülés közben a lányok általában praktikusabb, kényelmesebb és stabilabb cipőt húznak.

  5. 10 Semmi csecsebecse, de az óra kötelező.

   6b0f8a5c96b3028aa76129d66d

   A kiegészítőkkel kapcsolatos előírás általában egy kis fülbevalót engedélyez színes kövek nélkül, illetve legfeljebb 2 gyűrűt, beleértve a jegygyűrűt. A legfontosabb azonban az óra. A légiutas-kísérők ugyanis nem vehetik fel a munkát, ha nincs náluk az órájuk. A személyzet minden tagjának kell egy óra a csuklójára, hiszen ez egy vészhelyzet esetén létfontosságú eszköz, mivel a repülőgép evakuálása nem tarthat tovább 90 másodpercnél.

   A te munkahelyeden is vannak szigorú előírások a megjelenéseddel kapcsolatban? Vannak olyan szigorúak, mint a légiutas-kísérőkkel szemben állított elvárások?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.