HIRDETÉS BEZÁRÁS

8 csodálatos és hasznos találmány, ami Magyarországon még nincs vagy nem népszerű

Nagy kár, pedig fantasztikusak.

  A mérnöki hivatást sokan a precíz tudományokkal és a monoton számításokkal társítják, nem pedig a kreativitással. Pedig pont ők azok, akik kitalálják és megalkotják azokat a tárgyakat és technológiákat, amiket nap mint nap használunk, és folyamatosan tökéletesítik őket.

  HIRDETÉS

  Világszerte ezrek, profi mérnökök és barkácsoló feltalálók fáradhatatlanul dolgoznak az új projekteken. Ebben a cikkben bemutatunk néhány lenyűgöző találmányt, amelyeket az elmúlt években mérnökök és designerek álmodtak meg.

  1. Hangcsillapító csavar

  Hasznos talalmanyok 009

  A Malmöi Egyetem nemrégiben mutatta be Håkan Wernersson anyagtudományi és alkalmazott matematikai kutató zseniális találmányát. A tudós a tömbházakban tapasztalható zajszennyezés problémájára összpontosított, és kifejlesztett egy egyedülálló gipszkartoncsavart, amely képes a hangokat akár 9 decibellel is csökkenteni.

  A csavar egy spirális rugóval van ellátva, amelynek köszönhetően a gipszkartonlap és a vázszerkezet között egy kis rés marad, ami elnyeli a hangokat. Jelenleg a csavarok ára meglehetősen magas, de a hangszigetelő panelek még drágábbak, ráadásul helyet is foglalnak.

  2. Automata kalapács

  Hasznos talalmanyok 007

  Michael David Young, ohioi designer egy újabb eszközt talált ki, amelynek célja a kőművesek munkájának megkönnyítése és hatékonyabbá tétele. Hat éven át fejlesztette az automatikus kalapácsot, amelynek segítségével nem kell kézzel fogni a szögeket beveréskor.

  A szerszámba behelyezhető egy szögkazetta, majd a mester a kalapácsot a beverni kívánt szög helyére illeszti, és egy egyszerű gombnyomással aktiválja a mechanizmust, ami pontosan a kívánt pontba helyezi a szöget. Ezután a szöget a hagyományos módon lehet beverni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. Tűzoltóváza

  Hasznos talalmanyok 006

  Dél-Koreában, ahol törvény írja elő, hogy minden lakásban legyen tűzoltókészülék, egy különleges tűzoltóvázát találtak fel. A hagyományos tűzoltópalackok nem feltétlenül illeszkednek a lakás belső stílusához, és nem is mindenki tudja őket használni. Ezért a Samsung Fire & Marine Insurance egy eredeti termékkel állt elő.

  A mérnökök egy dekoratív vázába építettek be egy kis kapszulát kálium-karbonáttal. Tűz esetén elegendő a vázát a tűzbe dobni, hogy az összetörjön, és a kapszulából származó gáz gyorsan elnyelje az oxigént, megakadályozva a tűz továbbterjedését.

  4. Zajszűrős kutyaház

  Hasznos talalmanyok 005

  Ha kedvenced fél a villámlástól vagy a tűzijátéktól, a Ford autógyártó cég kutyaháza biztosíthatja számára a nyugodt pihenést. A kutyaház tervezésekor ugyanazt a zajszűrési technológiát alkalmazták, mint az Edge terepjárókban. A ház falába mikrofonok vannak beépítve, amelyek a hangos zajokat érzékelik és elnyomják.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5. Ütésálló okostelefontok

  Hasznos talalmanyok 004

  Egy napon Philipp Frenzel, a németországi Alani Egyetem hallgatója elejtette és összetörte a telefonját. Ezt követően elhatározta, hogy kifejleszt egy tokot, amely megvédi a mobil eszközt a véletlen leejtéstől.

  4 év alatt a férfinak sikerült megvalósítania elképzelését. A tokja szenzorokkal van felszerelve, amelyek aktiválódnak szabad esés esetén. Ezek négy elemet aktiválnak a sarkokban, amelyek megakadályozzák, hogy az okostelefon a földhöz érjen.

  6. Sós lámpa

  Hasznos talalmanyok 003

  Aysa Mihano mérnök egy gazdaságos fényforrást talált ki azoknak az embereknek, akik nem engedhetik meg maguknak az elektromosságot, vagy nem jutnak hozzá. A lámpája egyszerű sós vízzel működik. Egy pohár elegendő ahhoz, hogy 8 órán át fényt biztosítson. A lámpa egy évig működhet, ezután az elektródákat ki kell cserélni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  7. Intelligens bot vakok számára

  Hasznos talalmanyok 002

  A Young Guru Academy török cég mérnökei kifejlesztették a WeWalk botot, amely mozgásérzékelőkkel, Google Térképpel, hangutasításokkal van felszerelve, és Bluetooth-on keresztül csatlakozik az okostelefonhoz. A vak ember hangutasításokat adhat, útvonalakat tervezhet, és a rendszer figyelmezteti őt az útját keresztező akadályokra.

  8. Intelligens sisak kerékpárosok számára

  Hasznos talalmanyok 001

  A LIVALL sisak célja, hogy a kerékpározást a lehető legbiztonságosabbá tegye minden közlekedő számára. Széles látószögű első és rendkívül fényes hátsó lámpákkal, fékezést vagy lassítást jelző LED-ekkel, a kormányon lévő gombokkal vezérelhető irányjelzőkkel van felszerelve.

  Vészhelyzetekre egy SOS gomb is található: ha ezt megnyomják, a rendszer 90 másodpercen belül SMS-t és a kerékpáros koordinátáit küldi el egy előre kiválasztott kapcsolattartónak.

  Ismersz még olyan találmányokat, amik itthon nem túl népszerűek, pedig annak kellene lennie?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.