HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekInterneten talált dolgok

21 izgalmas tény, ami alapjaiban változtatja meg a világról alkotott képedet

Bár a minket körülvevő világ legtöbbször egészen kézenfekvőnek tűnik, a valóságban azonban olykor még a leghétköznapibb dolgok is nagy meglepetést képesek okozni. Gondoltad volna például, hogy egy banán elfogyasztása közben mérhető radioaktív sugárzásnak tesszük ki magunkat? Azt, hogy az Eiffel-torony magassága folyamatosan változik?

  HIRDETÉS

  Nem?! Akkor semmiképpen se hagyd ki az alábbi listát, melyen ilyen és ehhez hasonló izgalmas érdekességeket gyűjtöttünk nektek össze…🤓

  1. 1 Marie Curie, a radioaktivitás úttörő kutatójának jegyzetei mind a mai napig mérhető sugárzást mutatnak.


  2. 2 A raflézia a legnagyobb ismert virág a világon. Nincs szára, sem levele, sem gyökere és más növényeken, jellemzően fákon élősködik. Átmérője körülbelül egy méter, tömege a 15 kg-ot is elérheti.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A perui Shanay-Timpishka folyó vize olyan forró, hogy az állatok azonnal megfőnek benne. Hőmérséklete a legtöbb pontján 50 és 90°C között változik, de van, ahol már majdnem eléri a forráspontot.


  4. 4 A tigriscápa utódai képesek felfalni egymást az anyacápa méhében.


  5. 5 Oroszországban 2011-ig a sör nem minősült alkoholos italnak.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 A mélytengeri Chauliodus sloani névre hallgató hal fogai olyan hatalmasok, hogy nem tudja becsukni miattuk a száját.


  7. 7 Az 58-60 millió évvel ezelőtt élt titanboa volt a valaha felfedezett legnagyobb kígyó a Földön. Hossza akár a 15 métert is elérhette, súlya pedig 1100-1200 kg között mozgott.


  8. 8 Egy, a kő-papír-ollózást vizsgáló kutatás kimutatta, hogy az emberek túlnyomó többsége követ mutat általában, míg a legkevesebben az ollót részesítik előnyben.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 A vízilovak izzadtsága piros színű, melyből egyébként kiváló naptej és antibiotikum készíthető.


  10. 10 A csigák fogai a legkeményebb ismert anyagok közé tartoznak, még a köveket is képesek velük megrágni.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Mielőtt feltalálták volna a radírt, az emberek kenyeret használtak erre a célra.


  12. 12 Az összes ma élő emlős közül kizárólag az emberek és a patkányok képesek nevetni, ám a patkányok nevetése nem hasonlít a miénkhez.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 13 Így nézne ki a Mars, ha a Földhöz hasonlóan víz borítaná a felszínét.


  14. 14 A fülünkhöz tett kagylóban valójában nem a tengert, hanem a saját fülünk véráramlásának felerősített hangját halljuk.


  15. 15 A régi épületek restaurálásánál a dekoratív elemeket sokszor styrofoam anyagból készítik, ennek oka pedig egyszerű: sokkal olcsóbbak és praktikusabbak, mint a teljes egészében tömör anyagból készült dekorációs elemek.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  16. 16 A leghalkabb hely a világon a Microsoft épületében található. Ebben a szobában szokták tesztelni az új eszközöket. Olyan nagy itt a csönd, hogy hallani lehet a szobában lévő emberek szívverését és véráramlását.


  17. 17 A flamingók azért állnak egy lábon, mert így könnyebb megőrizni az egyensúlyukat. Kutatások bebizonyították, hogy az egy lábra állt állatoknak semmilyen izomra nem volt szükségük ahhoz, hogy megtartsák az egyensúlyukat, míg a két lábon álló flamingók a művelet közben több izomcsoportot is dolgoztattak.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  18. 18 Az Eiffeil-torony magassága akár ±17 cm-t is képes változni a hőmérséklet függvényében bekövetkező anyagtágulás hatására.


  19. 19 Naponta átlagosan 0,5 kilogrammot veszítünk testsúlyunkból, kizárólag a szellentés hatására. Egy átlagos szellentés súlya egyébként 0,0371 gramm, egy átlagos ember pedig körülbelül 14-szer szellent naponta.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  20. 20 Az emberi gyomorsav olyan erős, hogy képes lenne lebontani akár még egy borotvapengét is.


  21. 21 A banán, a benne lévő káliumnak köszönhetően mérhető radioaktív izotópokat tartalmaz, ezért már egy darab banán is olyan sugárzást képes mutatni, mint egy teljesen hibátlanul működő modern atomerőmű. Aggodalomra azonban semmi ok, ez az érték ugyanis nem veszélyes az egészségünkre, hacsak nem eszünk meg 10 millió banánt egyszerre. Akkor valószínűleg belehalnánk.


  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

5 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A 2-eshez lenne pár szavam...Nem a raflézia hanem a titán buzogánny a legnagyobb virág a földön és az 40 évente csak egyszer virágzik,de a virágok közé sorolható.legalább ötször akkora mint a raflézia
 • 16: A világon rengeteg úgynevezett süketszoba található. többek között Budapesten is (ha jól tudom a BAH csomópont környékén). Egyes süketszobákba akár egy autó is befér. Ilyen szobákban tesztelnek mindent telefonoktól a professzionális hangtechnikai eszközökig.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.