HIRDETÉS
Érdekességek

20+ tény Ománról, az országról, ahol törvény tiltja a haragvást és bírság jár, ha koszos autóval közlekedsz

  Omán egy olyan ország, aminek a neve korábban ritkán merült fel a turisták között, mint lehetséges úti cél. Hogy őszinte legyek, a cikk írásáig mi is meglepően keveset tudtunk erről az Arab-félsziget sivatagában található országról. Kiderült azonban, hogy Omán egyre népszerűbb turisztikai célpont, ami legalább annyi potenciált rejt magában, mint a vele szomszédos Egyesült Arab Emírségek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál nagyon szeretünk utazni és új helyeket felfedezni, ezért összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt a Közel-Kelet legbarátságosabbnak és legprogresszívabbnak tartott országáról, ahol törvény tiltja, hogy haragudjunk másokra.

  1. 1 A batulu egy arcmaszk, amit díszként hordanak a nők. Különleges alkalmakkor viselik.

   0c4bf95fb6a813b51672374841

   A kezdetben sólyomcsőr alakú kiegészítő megvédte a beduinok arcát a homoktól és a hőtől. Később státuszszimbólum lett, amit az ománi nők különleges alkalmakkor viselnek.

   Korábban ezek a maszkok kecskebőrből készültek, majd cérnával és különféle drágakövekkel hímezték.

  2. 2 Omán lakosságának majdnem fele emigráns.

   1f8e755c398c9eb90dd43dbdc5

   A 4,5 millió lakos csaknem 40%-a emigráns. Többségük Indiából, Pakisztánból, Bangladesből és más közeli államokból érkeztek. Népszerű célpont az emmigrálni készülő emberek között, mivel itt jó feltételekkel és különféle lehetőségekkel fogadják őket - a külföldről emigrált emberek például nyithatnak bankszámlát, de akár ingatlant is vásárolhatnak.

   Ennek köszönhetően sok nemzeti konyha éttermével találkozhatunk, amikor Ománba látogatunk - az indiai, libanoni és pakisztáni konyha mellett a világ számos országának konyhájával találkozhatunk. Ománt tartják az egyik legbiztonságosabb országnak a külföldi munkavállalkók.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A hétvége Ománban a péntekből és szombatból áll.

   ba8e9d5ff8a90cdfad15220201

   Korábban az omániak csütörtökön és pénteken pihentek, ez volt az ő "hétvégéjük". 2013-ban azonban a szultán úgy döntött, hogy a bankok kényelme érdekében a hétvégét péntekre és szombatra helyezi át.

  4. 4 A közintézményekben az ománi lakosoknak nemzeti ruhát kell viselniük.

   6436135efdaf1740652b5e7f98

   A férfi diákoknak például kötelező dishdash-t viselni, ami Omán nemzeti ruhája a férfiak számára. (általában fehér színű) Az órákat közösen tartják a nők és a férfiak számára, azonban az előadások közben külön ülnek egymástól. A közszférában dolgozó férfiaknak szintén nemzeti ruhát kell viselniük.

  5. 5 Omán férfi lakossága hawalist játszik, ami egy nemzeti játék és csak pár kő meg lyuk kell hozzá a földben.

   66a4205197ab1b3a9eea1a309e

   A Hawalis egy társasjáték, melynek története több mint 3000 évre nyúlik vissza. A játék célja, hogy elvegyük az ellenfél összes kövét úgy, hogy bizonyos lyukakba helyezzük a sajátjainkat. Ez a játék kizárólag a logikán alapul, nem pedig a szerencsén. Sokan úgy gondolják, hogy a játék ugyanolyan hatással van az ománi társadalomra, mint a sakk az európai országban élő lakosokra.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Az Omán fővárosában, Maszkatban található lakóépületek családi házakra és agglegény lakásokra vannak felosztva.

   Oman lakasok

   Az omániak általában a saját házukban vagy villájukban élnek, míg a külföldiek panelházakban telepednek le. De bárhogy is legyen, az egyedülálló férfiak, legyenek azok arabok vagy európaiak, nem telepedhetnek le családi házban vagy családok számára fenntartott negyedekben.

  7. 7 Omán óriásit fejlődött, amikor az országot Qaboos bin Said szultán irányította.

   d98c55539bae99fe8389b9b352

   Nehéz elképzelni, de körülbelül 1970-ig Ománban középkori hangulat uralkodott: nem volt áram, televízió, orvostudomány és felsőoktatás sem. Ellenben virágzott a rabszolgaság, a nőknek pedig nem voltak jogaik. Minden megváltozott azonban az Angliában tanult szultán, Qaboos bin Said érkezésével.

   Globális változások kezdődtek az országban. Qaboos szultán fejleszteni kezdte az olajipart, megnyitotta az első ománi egyetemet, és egyenlőbbé tette a nők és a férfiak jogait. Felszámolta a rabszolgaságot, véget vetett az írástudatlanságnak, kórházakat épített, és az ő uralkodása alatt jelent meg az első televíziótársaság az országban. Qaboos tavalyi halála óta Ománt az unokatestvére, Hajszam ománi szultán uralja, aki folytatja a Qaboos által megkezdett modernizációs politikát.

  8. 8 Ománban tilos koszos autóval közlekedni.

   Koszos auto birsag

   Annak ellenére, hogy a száraz éghajlat miatt az autók meglehetősen gyorsan koszolódnak és homokréteg jelenik meg rajtuk, körülbelül 10 ezer forintos bírságot kapnak a sofőrök, ha koszos autóval közlekednek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

One comment -

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 22: Ja, persze, biztosan, varrtak neki egy olyan cuccot, amit sem Ománban, sem Szaúd-Arábiában nem hordanak... Ekkora marhaságot. Láttam fotót amúgy arról a látogatásról, földig érő, nyakig zárt, hosszú ujjú ruha volt rajta - európai szabású egyébként.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.