HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

16 szokatlan dolog a világ otthonaiból, amik mögött meglepő magyarázat rejlik

Tudod, hogy miért van befalazva sok ablak az Egyesült Királyságban?

  Ha jártál már külföldön, akkor tudod, hogy sok olyan dolog létezik a nagyvilágban, melyek turista szemmel nézve meglehetősen szokatlannak és olykor talán egyenesen értelmetlennek tűnnek, pedig az ott élő emberek számára ezek teljesen megszokott és jó okkal kialakított berendezések.

  HIRDETÉS

  Cikkünkben most 16 ilyen furcsa dolgot gyűjtöttünk össze a világ otthonaiból, melyek mögött olykor váratlan, de logikus magyarázat rejlik.

   1. 1 20. század eleji ,,mikró” Európában.

    A 20. század elején nem volt még mikrohullámú sütő, így az emberek ilyen, a radiátorokban kialakított tárolórészekben melegítették fel az ételeiket. Persze az ételek nem lettek olyan forrók, mint ha most készültek volna, de fogyasztásra alkalmassá tették a sokszor szabadban, fagyasztva tárolt élelmiszereket.

   2. 2 ,,Hruscsov hűtőszekrény” a Szovjetunióban.

    A Szovjetunióban a 60-as években épült házaknál roppant népszerű volt az ún. „hruscsov hűtőszekrény” kialakítása. A házak vastag falai lehetővé tették, hogy az építészek egy speciális tárolót alakítsanak ki a falban, ahol a hideg évszakban az emberek könnyedén tárolni tudták a romlandó élelmiszereket vagy épp a házi befőttjeiket.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Kiskapuk – Firenze, Olaszország.

    Ha jártál már Firenzében, akkor nagy valószínűséggel neked is feltűnt már, hogy a régi házak homlokzatán apró kapu-szerű ajtók találhatók. Ezeket le buche da vino-nak, vagyis borlyukaknak nevezik. A XVI. században népszerűvé vált kis ajtó általában közvetlen összeköttetésben volt a ház borospincéjével, az emberek pedig ezeken keresztül kínálták eladásra a boraikat az utcán sétáló embereknek, akik így sokkal olcsóbban juthattak hozzá az italokhoz, mintha a piacon vagy épp kocsmákban vásárolták volna meg azokat.

   4. 4 Bebetonozott ablakok – Egyesült Királyság.

    Az Egyesült Királyság történelmi épületein gyakran találkozhatunk látszólag bebetonozott vagy szimplán kihagyott ablakokkal. Mint mindenre, erre is létezik logikus magyarázat. Természetesen nem az építészek próbáltak így spórolni az ablakokkal, hanem egy 17. században hatályon lévő törvény volt érte a felelős. Ennek értelmében az Egyesült Királyságban élő emberek ugyanis adót fizettek az otthonaikon található ablakok száma után. Mivel nem mindenki tudta kifizetni ezt a pénzt, ezért sokan egyszerűen kivették és bebetonozták azokat az ablakokat, amiknek az adóját már nem lettek volna képesek kifizetni.

   5. 5 Főnix madár – Stockholm, Svédország.

    Stockholm óvárosában gyakran találkozhatunk ezzel a főnixmadarat ábrázoló jelképpel, mely a 18. században vált népszerűvé. Ekkor ugyanis időről-időre hatalmas tüzek pusztítottak a svéd fővárosban, melyek után a leégett épületeket a svédek újraépítették, melyek így főnix madárhoz hasonlóan feltámadtak a hamvaikból.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   6. 6 Ívelt kulcslyuk a borospincékben – Németország.

    A németek nagyon előrelátó emberek, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a borospincék ajtaján (de néha a házak bejárati ajtajain is) kialakított ívelt kulcslyukak. A németek már régen sem vetették meg az alkoholt, ami számtalan problémát okozott, mivelhogy az italtól bódultan olykor egyszerűen nem voltak képesek beletalálni a kulcsukkal az ajtók záraiba. Ennek kiküszöbölése érdekében a kovácsok ívelt zárakat kezdtek el gyártani, hogy az ittas németek is könnyedén használhassák az ajtajaikat.

   7. 7 Szennyvízcsatorna – Wiesbaden, Németország.

    Bár ez a képen látható németországi Wiesbadenben található csatornanyílás leginkább talán a Csillagok háborúja Ezeréves sólyom nevezetű űrhajójára emlékeztet, valójában a Salzbachkanal nevezetű turistaútvonal bejárata. A csatornarendszer egykoron kizárólag az épületek csatornáinak összekötésére szolgált, ám ma már kirándulásokat szerveznek ide a turistáknak.

   8. 8 Csapóajtók – Egyesült Államok.

    A Vadnyugaton minden valamirevaló szalon ajtaja helyett csapóajtó volt felszerelve, nem véletlenül. Ez a kifelé és befelé is könnyedén nyíló ajtó ugyanis nem csak megkönnyítette a részeg emberek be és kijárását, de praktikus is volt, mivel rajta keresztül kiszűrődő fények miatt az emberek már távolról is tudták, hogy nyitva van-e az adott vendéglátó egység vagy sem.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

23 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 8. Nem volt mindegy, hogy szűrődik-e rajta fény ki, vagy nem? Ezt nem lehetett bezárni, vazze!
 • 8. Kocsmai csapóajtó:  plusz a kiszűrődő hangok miatt könnyebb volt eldönteni, bent whiskeyt, pofont vagy éppen ólmot osztogatnak, esetleg fosztogatnak.
  • Na aztán nem tök mindegy.? Lovagolj a szavakon nagyokos. Ugyanazt jelenti. 
   • Nem ugyanazt jelenti. Na akkor most ki a nayokos? A szavaknak a jelentésük a lényegük te tudatlan kis pupák.
 • A borablakot kolera a pestisjarvany idején használták, hogy megelozzek a terjedest. És most a covid19 miatt újra elkezdtek őket használni 
  • Ha élőben nem is, de a mozifilmekben valószínűleg Te is számtalanszor láttad már, hogy az Egyesült Államokban sok helyen U-alakú WC ülőkék találhatók – nem véletlenül. Az Egyesült Államokban ugyanis törvény szabályozza, hogy a nyilvános vécéülőkéknek ilyen alakúnak kell lenniük annak érdekében, hogy azok szétágazó ülőkéire műanyag fóliát húzva könnyedén higiénikussá lehessen tenni őket használat előtt. Praktikus ötlet, ha azt nézzük – egyszerűbb, mint WC-papír darabkákkal körbe fedni az ülőkét.
 • Próbáltam elképzelni hogy az egyház nem tudta fizetni az ablak adót ... Nem sikerült.
 • Nem csak Nagy-Britanniában, de -történelmileg érthető okokból - Írországban is használatosak a villanykapcsoló helyett a mennyezerről lelógó kapcsolók.
 • A 4. Bejegyzéshez szólnék. Magyarországon is régen befalazták az ablakokat, hogy kevesebb ablakadót kelljen fizetni. 
 • Régi házban lakom ,és a fürdőszoba és a spájz közt van ablak . Gondolom az ok ugyan az .A kamrának van ablakja az utcára 
 • "Ma a tej vásárlása senkinek sem jelent problémát – a boltokban tonna számra árulják őket, ám nem volt ez mindig így. A 20. század közepéig ugyanis futárok hozták házhoz a tejet az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban"
  Akkor régen még kevesebb probléma volt vele, házhoz hozták frissen egyenesen a tehénből.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu