HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

15 kérdés, ami mindannyiunk fejében megfordult már, de csak kevesen tudjuk rá a választ

Minden gyermek rendkívül kíváncsi, ezért egy csomó kérdést tesz fel a szüleinek és a nagyszüleinek, mivel abban a hitben él, hogy ők mindenre tudják a választ, pedig ez legtöbbször nem így van. Nagyon kevés felnőtt lenne képes például érthető módon elmagyarázni, hogy miért kék az ég, vagy hogy miért korog az ember gyomra, ha éhes.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy ideje pótolni kicsit a tudással kapcsolatos hiányosságokat, ezért egyszerű és érthető válaszokat hoztunk nektek a legtipikusabb és legérdekesebb gyerek-kérdésekre, amiből szinte biztos, hogy mindenki tanulhat majd valami újat.

  1. 15 Miért építenek gátat a hódok?

   4e2fa55bbaaf7b57df7c4e03eb

   A hódok azért építenek gátat, hogy megvédjék a tavat a ragadozókról (prérifarkasok, farkasok és medvék), illetve télen könnyen hozzáférjenek a számukra szükséges élelemhez. Érdekesség, hogy a hódok legtöbbször éjjel dolgoznak, és nagyon ügyes építészek: a sarat és a köveket az elülső mancsaikkal, míg a rönköket például a fogaikkal vonszolják a kívánt helyre.

   A gátak hossza általában nem haladja meg a 100 métert, de 2007-ben egy kanadai műhold rögzítette a világ leghosszabb - 850 méteres - hódgátját.

  2. 14 Miért lógnak a cipők a vezetékeken?

   95735350578ddf618b096dbdb1

   Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Oroszországban és Európa egyes országaiban is találkozhatunk ezzel a furcsa hagyománnyal, melynek nincs egyértelmű célja.

   Vannak, akik pusztán huligán hajlamokból követik el, mások egyfajta rítusként, például a tanév végének vagy egy házasságnak, esetleg egy elvesztett szerettüknek a jeleként, de például a katonaságban is előszeretettel használják, amikor a férfiakat hazaengedik a kötelező szolgálatról.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 13 Miért bogyó a görögdinnye?

   47a7465d36a3c20950fb3068d6

   Botanikai szempontból bogyós gyümölcsnek nevezünk minden olyan gyümölcsöt, aminek héja, lédús közepe és sűrű magjai vannak. A mindennapi életben azonban ezt a kifejezést legtöbbször az apró gyümölcsökre, például a ribizlire vagy az eperre használjuk, pedig kétségkívül a görögdinnye is ilyen.

  4. 12 Miért hibernálnak a medvék?

   ddc1e75deaa264c17d4f0e001e

   Nem minden medve, csupán néhány - például a barna és jeges - alszik téliálmot. Ezek az állatok elsősorban növényi táplálékkal (bogyók, makk, diófélék, gyökerek, gumók) táplálkoznak, és a havas évszakban rendkívül nehéz ilyet találni, ezért a medvék az evolúció során megtanultak hibernálni.

   Egyébként egy barna medve a hosszú alvás előtt körülbelül 180 kg zsírt szed magára, amiből nagyjából 100 kg-ot el is veszít minden téli álom során. Azok a medvék, amik délen élnek, ahol enyhe a tél és kevés a hó, azok nem hibernálják magukat.

  5. 11 Miért üvöltenek a farkasok teliholdkor?

   3e8c0150a08aafdf46e1bc3425

   A farkasok valójában nem üvöltenek teliholdkor, illetve az üvöltésüknek nincs köze a holdfázishoz. A farkasok ezt a közvetlen kommunikáció eszközeként használják, melynek segítségével nagy távolságról is képesek kommunikálni. Az üvöltéssel tudnak tájékoztatni másokat a pontos helyükről, egy veszélyes ragadozóról vagy épp elejtésre váró zsákmányról.

   A teliholdas farkasüvöltés mítosza valószínűleg az ősidőkben keletkezett, amikor az embereknek nem volt fényforrásuk, hogy éjszaka is megfigyelhessék a természetet, ezért csak akkor volt erre lehetőségük, amikor a telihold bevilágította a tájat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 10 Miért hívják halál-huroknak ezt a repülési manővert?


   A halál hurok egy olyan manőver a műrepülésben, amikor a pilóta síkban történő haladást egy hirtelen függőleges irányban haladó hurokkal szakít meg, majd folytat, mintha mi sem történt volna.

   Azért hívják ezt a repülés világában "halál-huroknak", mivel sokáig ez a manőver csak papíron létezett, de a gyakorlatban nem hajtották végre, mert túl veszélyesnek gondolták.

  7. 9 Miért vörös a Vörös könyv?

   Voros konyv

   A Vörös könyv a ritka és veszélyeztetett állatok, növények és gombák listája, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. 1949-ben a Nemzetközi Természetvédelmi Unió létrehozta a ritka fajokkal foglalkozó bizottságot, aminek a feladata az volt, hogy összegyűjtse a világ legveszélyeztetettebb állat- és növényfajait. Peter Scott, a bizottság elnöke javasolta, hogy a listát nevezzék vörös könyvnek, mivel egyértelmű, hogy a piros szín a veszélyt szimbolizálja.

  8. 8 Miért korog a gyomrunk?


   A perisztaltika vagy bélmozgás tulajdonképpen hullámszerű izomösszehúzódások sorozata, mely az ételt az emésztőrendszerbe mozgatja. Ez normál esetben nem jár jól hallható hanghatásokkal, azonban a folyamat étel nélkül is megtörténik, vagyis amikor éhesek vagyunk - ilyen esetben viszont az üres belek már rendkívül hangos izomösszehúzódásokat tudnak produkálni. Ez egy teljesen természetes jelenség.

  9. 7 Miért nem esnek a földre a felhők?

   f95314552ab4cbbe0883742fef

   A felhők lényegében apró vízcseppek és/vagy jégkristályok. Érdemes megjegyezni, hogy a vízgőz nem a felhők fő alkotóeleme, szóval jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a felhők vízből vannak, akkor miért nem esnek le a földre?

   A NASA véleménye szerint ennek két fő oka van: a vízcseppek mérete és a szél. A felhőkben lévő vízcseppek mérete hihetetlenül kicsi - maximum 1 mikrométer nagyságúak. Tulajdonképpen folyamatosan esnek, csak épp hihetetlenül lassan. A zuhanásukat ráadásul a föld felől felszálló légáramlatok is lassítják. Amikor azonban a részecskék tömege elér egy bizonyos szintet, a légáramlatok okozta emelkedés már többé nem hat rájuk, melynek végeredményeként csapadékként zuhannak a földre.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 6 Miért meszelik a fák törzsét?

   cdf5165231879b50a31092b42f

   A volt Szovjetunió és Kelet-Európa számos területein szokás volt, hogy az emberek minden tavasszal oltott mész, kréta és víz keverékével festik be a fák alsó részét, körülbelül 1 méteres magasságban. Számos oka van annak, hogy ezt csinálták, illetve annak is, hogy sok helyen még mindig csinálják.

   Először is a legfőbb ok a régi időkről megmaradt hagyomány, másodszor a meszelés megvédi a fákat a gombáktól és a baktériumoktól.

  11. 5 Mit esznek a denevérek?


   A legtöbb denevér rovarokkal táplálkozik, de vannak fajok, melyek szívesen fogyasztanak gyümölcsöt, nektárt vagy épp virágport. Vannak olyan denevérek is, melyek halat, békát és apróbb emlősöket is elejtenek.

   Az egész világon egyébként csak 3 olyan denevérfaj létezik, amik kizárólag emlősök, illetve néha alvó emberek vérével táplálkozik, ezek tulajdonképpen vámpírok és Közép- illetve Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi régióiban élnek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 4 Miért csillognak a csillagok?


   A csillagok pislákolását a turbulens légkör különböző rétegein keresztül történő fényáteresztés okozza. Egyébként a villódzás mindig látványosabb a láthatár, mint a zenit (közvetlenül a fejünk fölött) közelében, mivel a láthatár közelében lévő csillagok fényének a légkör vastagabb rétegén kell áthatolnia.

  13. 3 Miért pirulnak el az emberek, ha szégyenkeznek vagy zavarban vannak?


   Az ember általában akkor pirul el, amikor erős érzelmeket él át, például, amikor dühös, aggódik, zavarban van, vagy épp szégyelli magát. Ilyen esetekben bekapcsol a szimpatikus idegrendszer, melynek hatására felgyorsul a szívverés és a légzés, a pupillák pedig kitágulnak, akárcsak az erek, melyek hatására az arcbőrünk színe elváltozik, kipirosodik.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 2 Miért van szükségük a méheknek a mézre?

   96c6615b45b04310630c8e8db5

   Nyáron a méhek virágnektárt gyűjtenek, amiből mézet állítanak elő. Erre a mézre azért van szükségük, hogy ételhez jussanak télen, amikor nem tudnak rendes ételt szerezni. A méz ideális a méhek számára, mivel tele van tápanyagokkal, és sok energiát is ad, mivel rengeteg cukrot tartalmaz.

  15. 1 Miért nem süllyednek el a hatalmas hajók?

   d13ee056558aea659774bd8eb7

   Egy hatalmas vashajónak a józan ész szerint el kellene süllyednie, hiszen nehezebb a víznél. A valóságban azonban itt lép életbe az Arkhimédész által megfogalmazott fizikai törvény, mely kimondja, hogy a test által kiszorított folyadék súlyával megegyező felhajtóerő hat bármely folyadékba merített testre.

   Azt is meg kell jegyezni, hogy egy hajó átlagos sűrűsége kisebb, mint a víz sűrűsége, mivel a térfogatának nagy része levegő. Gyakorlatilag tehát minél inkább elsüllyed egy hajó (amikor meg van pakolva), annál erősebb felhajtóerő hat rá.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

7 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 6. Ez is olyan dolog, amit egyszer valaki kitalált (ő persze tudta miért), a többi meg utánozta (anélkül, hogy megértették volna a működését). Ez nem véd a gomba/baktérium fertőzésektől, vagy csak nagyon gyengén.Amire biztos jó: egy ideig távol tartja a hangyákat (szinte minde fa tövében, vagy közelében van hangyaboly; a hangyák útvonaljelzéseit hatástalanítja), amelyek gátolnák a katicák és lárváik (esetleg fátyolkalárvák) levéltetű-irtó tevékenységét, ami főleg tavasszal kritikus. Ez nagy segítség a fának, amennyiben a katicák időben rátalálnak.Amire talán jó: a törzs felszínére rakott rovarpetéket tönkreteheti, esetleg elriasztja a vadakat, amelyek a fiatal fák törzséről szeretik lerágni a kérget.
 • 7-esnél hogy a túróba ne hatna rájuk a légáramlás miatti felhajtóerő - egy méreten túl (nem hat rájus a "légáramlatok okozta emelkedés", ez mi a szösz?) csak már legfeljebb nem tudja teljesen ellensúlyozni a gravitációs erő hatását.
 • 13. A botanikában nincs olyan fogalom hogy gyümölcs, se olyan hogy zöldség. Bogyótermés olyan van, de a dinnye pont nem az, hanem kabaktermés.
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendégBeszélgetésindító10 hozzászólás
  A hód nem gátat, hanem várat épít, és nem a tavat/folyót védi vele, hanem saját magát :D A méretéből adódóan funkcionálhat gátként, de akkor sem a két part között - mint egy gát, hisz ezzel elvesztené a védelmi funkcióját, én bármely ragadozó elérhetné a hódokat a váron belül - inkább csak a folyó közepén. Tavon pedig nincs gát.
 • A cikk írója biztos nagy  Drakula fan.A denevérek nem szívnak emberi vért max alvó állatok vérét .

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.