HIRDETÉS

15 gyermek kérdés, amire nem minden felnőtt tudna érhető választ adni

Minden gyermek rendkívül kíváncsi, ezért egy csomó kérdést tesz fel a szüleinek és a nagyszüleinek, mivel abban a hitben él, hogy ők mindenre tudják a választ, pedig ez legtöbbször nem így van. Nagyon kevés felnőtt lenne képes például érthető módon elmagyarázni, hogy miért kék az ég, vagy hogy miért korog az ember gyomra, ha éhes.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy ideje pótolni kicsit a tudással kapcsolatos hiányosságokat, ezért egyszerű és érthető válaszokat hoztunk nektek a legtipikusabb és legérdekesebb gyerek-kérdésekre, amiből szinte biztos, hogy mindenki tanulhat majd valami újat.

 1. 15 Miért építenek gátat a hódok?

  4e2fa55bbaaf7b57df7c4e03eb

  A hódok azért építenek gátat, hogy megvédjék a tavat a ragadozókról (prérifarkasok, farkasok és medvék), illetve télen könnyen hozzáférjenek a számukra szükséges élelemhez. Érdekesség, hogy a hódok legtöbbször éjjel dolgoznak, és nagyon ügyes építészek: a sarat és a köveket az elülső mancsaikkal, míg a rönköket például a fogaikkal vonszolják a kívánt helyre.

  A gátak hossza általában nem haladja meg a 100 métert, de 2007-ben egy kanadai műhold rögzítette a világ leghosszabb - 850 méteres - hódgátját.

 2. 14 Miért lógnak a cipők a vezetékeken?

  95735350578ddf618b096dbdb1

  Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Oroszországban és Európa egyes országaiban is találkozhatunk ezzel a furcsa hagyománnyal, melynek nincs egyértelmű célja.

  Vannak, akik pusztán huligán hajlamokból követik el, mások egyfajta rítusként, például a tanév végének vagy egy házasságnak, esetleg egy elvesztett szerettüknek a jeleként, de például a katonaságban is előszeretettel használják, amikor a férfiakat hazaengedik a kötelező szolgálatról.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 13 Miért bogyó a görögdinnye?

  47a7465d36a3c20950fb3068d6

  Botanikai szempontból bogyós gyümölcsnek nevezünk minden olyan gyümölcsöt, aminek héja, lédús közepe és sűrű magjai vannak. A mindennapi életben azonban ezt a kifejezést legtöbbször az apró gyümölcsökre, például a ribizlire vagy az eperre használjuk, pedig kétségkívül a görögdinnye is ilyen.

 4. 12 Miért hibernálnak a medvék?

  ddc1e75deaa264c17d4f0e001e

  Nem minden medve, csupán néhány - például a barna és jeges - alszik téliálmot. Ezek az állatok elsősorban növényi táplálékkal (bogyók, makk, diófélék, gyökerek, gumók) táplálkoznak, és a havas évszakban rendkívül nehéz ilyet találni, ezért a medvék az evolúció során megtanultak hibernálni.

  Egyébként egy barna medve a hosszú alvás előtt körülbelül 180 kg zsírt szed magára, amiből nagyjából 100 kg-ot el is veszít minden téli álom során. Azok a medvék, amik délen élnek, ahol enyhe a tél és kevés a hó, azok nem hibernálják magukat.

 5. 11 Miért üvöltenek a farkasok teliholdkor?

  3e8c0150a08aafdf46e1bc3425

  A farkasok valójában nem üvöltenek teliholdkor, illetve az üvöltésüknek nincs köze a holdfázishoz. A farkasok ezt a közvetlen kommunikáció eszközeként használják, melynek segítségével nagy távolságról is képesek kommunikálni. Az üvöltéssel tudnak tájékoztatni másokat a pontos helyükről, egy veszélyes ragadozóról vagy épp elejtésre váró zsákmányról.

  A teliholdas farkasüvöltés mítosza valószínűleg az ősidőkben keletkezett, amikor az embereknek nem volt fényforrásuk, hogy éjszaka is megfigyelhessék a természetet, ezért csak akkor volt erre lehetőségük, amikor a telihold bevilágította a tájat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 10 Miért hívják halál-huroknak ezt a repülési manővert?


  A halál hurok egy olyan manőver a műrepülésben, amikor a pilóta síkban történő haladást egy hirtelen függőleges irányban haladó hurokkal szakít meg, majd folytat, mintha mi sem történt volna.

  Azért hívják ezt a repülés világában "halál-huroknak", mivel sokáig ez a manőver csak papíron létezett, de a gyakorlatban nem hajtották végre, mert túl veszélyesnek gondolták.

 7. 9 Miért vörös a Vörös könyv?

  Voros konyv

  A Vörös könyv a ritka és veszélyeztetett állatok, növények és gombák listája, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. 1949-ben a Nemzetközi Természetvédelmi Unió létrehozta a ritka fajokkal foglalkozó bizottságot, aminek a feladata az volt, hogy összegyűjtse a világ legveszélyeztetettebb állat- és növényfajait. Peter Scott, a bizottság elnöke javasolta, hogy a listát nevezzék vörös könyvnek, mivel egyértelmű, hogy a piros szín a veszélyt szimbolizálja.

 8. 8 Miért korog a gyomrunk?


  A perisztaltika vagy bélmozgás tulajdonképpen hullámszerű izomösszehúzódások sorozata, mely az ételt az emésztőrendszerbe mozgatja. Ez normál esetben nem jár jól hallható hanghatásokkal, azonban a folyamat étel nélkül is megtörténik, vagyis amikor éhesek vagyunk - ilyen esetben viszont az üres belek már rendkívül hangos izomösszehúzódásokat tudnak produkálni. Ez egy teljesen természetes jelenség.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
6 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

 • 6. Ez is olyan dolog, amit egyszer valaki kitalált (ő persze tudta miért), a többi meg utánozta (anélkül, hogy megértették volna a működését). Ez nem véd a gomba/baktérium fertőzésektől, vagy csak nagyon gyengén.Amire biztos jó: egy ideig távol tartja a hangyákat (szinte minde fa tövében, vagy közelében van hangyaboly; a hangyák útvonaljelzéseit hatástalanítja), amelyek gátolnák a katicák és lárváik (esetleg fátyolkalárvák) levéltetű-irtó tevékenységét, ami főleg tavasszal kritikus. Ez nagy segítség a fának, amennyiben a katicák időben rátalálnak.Amire talán jó: a törzs felszínére rakott rovarpetéket tönkreteheti, esetleg elriasztja a vadakat, amelyek a fiatal fák törzséről szeretik lerágni a kérget.
 • 7-esnél hogy a túróba ne hatna rájuk a légáramlás miatti felhajtóerő - egy méreten túl (nem hat rájus a "légáramlatok okozta emelkedés", ez mi a szösz?) csak már legfeljebb nem tudja teljesen ellensúlyozni a gravitációs erő hatását.
 • 13. A botanikában nincs olyan fogalom hogy gyümölcs, se olyan hogy zöldség. Bogyótermés olyan van, de a dinnye pont nem az, hanem kabaktermés.
 • A hód nem gátat, hanem várat épít, és nem a tavat/folyót védi vele, hanem saját magát :D A méretéből adódóan funkcionálhat gátként, de akkor sem a két part között - mint egy gát, hisz ezzel elvesztené a védelmi funkcióját, én bármely ragadozó elérhetné a hódokat a váron belül - inkább csak a folyó közepén. Tavon pedig nincs gát.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!