HIRDETÉS

14 tény a tűzoltók munkájáról, amit nem szeretnek megosztani

Tűzoltónak lenni sokkal több, mint egy szimpla szakma, ez egy hivatás. Az ezt választó emberek pedig valóságos hősök, akik minden egyes bevetés alkalmával a saját bőrüket viszik vásárra azért, hogy számukra teljesen ismeretlen, vadidegen embereket mentsenek. Bár fiatal korunkban sokan mindent megadtunk volna, hogy mi is tűzoltótömlővel olthassuk az égő épületeket, egy hivatásos tűzoltó élete azért nem csak ennyiből áll.


HIRDETÉS

Az alábbiakban összegyűjtött 14 izgalmas tény most egy kis betekintést enged abba a világba, amit a legtöbbünk sosem tapasztalhat meg személyesen.

 1. 1 A tűzoltók ruhája képes ellenállni akár az 1200°C-os hőségnek is. Ezen a hőmérsékleten már szinte minden ismert anyag meggyullad.


 2. 2 Biztonsági okokból nem viselhetnek bajuszt, szakállat piercinget és fülbevalókat. Ezzel igyekeznek elkerülni, hogy az oxigénmaszkjuk és a ruhájuk többi része ne illeszkedjen pontatlanul.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 A filmekben a tűzoltók legtöbbször könnyedén tájékozódnak az égő épületek belsejében, a valóságban azonban a látótávolság ilyenkor nulla, és a tűzoltók vakon tapogatóznak és igyekeznek kimenteni az épületben ragadt embereket.


 4. 4 Egy átlagos tűzoltó felszerelése 5 és 30 kilogramm között mozog, attól függően, hogy mit visznek éppen magukkal.


 5. 5 Az 1800-as évek előtt nők nem lehettek tűzoltók.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Nem csak tűz esetén segítenek, hanem például akkor is, amikor egy egész rendőrségi csapat ragad a kapitányság liftjébe.


  Bár "tűzoltóknak" hívjuk őket, a munkájuk nem korlátozódik a tüzekre. Bármilyen helyzetben bevethetők, ahol emberélet van veszélyben. Ilyen például az áradások, földrengések, egyéb természeti katasztrófák, sőt még a terrorcselekmények is. Ők egy kicsit vízvezeték-szerelők, villanyszerelők, pszichológusok…egyszóval mindenesek.

 7. 7 Az állatok megmentésében is előszeretettel segítenek, amikor a négylábú barátaink már senki másra sem számíthatnak.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
11
10 hozzászólás, 11 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!