HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

12 érdekes tény a Nike-ról, amit a legnagyobb rajongók sem tudtak korábban

Senki sem vonhatja kétségbe a Nike hírnevét. Valószínűleg kevés olyan ember van a Földön, aki ne ismerné a nevét, vagy ne lenne otthon egy logóját viselő cipő, esetleg póló vagy pulcsi a szekrényben. Napjainkban a Nike az egyik legnagyobb cipő- és sportszergyártó cég a világon, bevételei bőven évi egy milliárd dollár fölött vannak. De mennyit tudunk ennek a népszerű márkának a múltjáról?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk kicsit, honnan is indult ez az egész, és összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet a márkáról, amit talán még a legnagyobb rajongók sem tudtak korábban.

  1. 1 Japán eredet

   Nike cipok regen es most

   A cég kezdetben nem gyártott saját lábbeliket, hanem a japán Onitsuka Tiger vállalat cipőit értékesítette. A Onitsuka Tiger egy 1949-ben alapított vállalat, amit azért hoztak létre, hogy a háború után lábbeliket gyártson a sportolók számára. 1964-ben érkezett az első cipőszállítmány Japánból, amit Phil Knight szervezett. A cipőket a saját kocsijának a csomagtartójából árulta, ekkoriban a cégnek még nem volt hivatalos értékesítési pontja.

  2. 2 Nem mindig volt Nike

   Nike neve regen

   A márkanév első neve Blue Ribbon Sport volt, amit két sportoló alapított: a már korábban említett Phil Knight, és az edzője, Bill Bowerman. Elkötelezett céljuk volt, hogy könnyebb és kényelmesebb lábbeliket kínáljanak az amerikai futóknak. Alig több mint két évvel a csomagtartóból történő árusítás után, a BRS megnyitotta az első hivatalos kiskereskedelmi áruházát Santa Monicában.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A neve egy görög Istennőtől származik

   Nike nevenek eredete

   A cég egyik első alkalmazottja, Jeff Johnson az egy éjjel Nikével, a győzelem görög Istennőjével álmodott. Innen jött az ihlet, hogy nevezzék át a céget Nike-ra, ami 1971. május 30-án meg is történt. A férfi ébredés után egyébként felugrott az ágyból, és azonnal hívta a cég vezetőségét, hogy jelezze: megtalálta a varázslatos nevet, amit kerestek.

  4. 4 A híres logót a szárnyak ihlették

   Nike logo eredete

   A győzelem tehát benne volt a társaság nevében, ám ekkor még nem volt logója. A később a márka védjegyévé vált "Swoosh" logó megtervezésével a fiatal grafikust, Carolyn Davidson-t bízták meg. A nő kapott néhány instrukciót: a logónak egy vonalból kellett állnia, és a mozgást kifejeznie. Ennek eredményeként jött a pipa logó, ami valójában egy szárny, amit szintén a görög Istennő szárnya ihletett.

   Phil Knight-nak kezdetben nem tetszett a logó, de elfogadta, a fiatal grafikus pedig 35 dollárt kapott a munkájáért. Évekkel később, amikor a nő már nem dolgozott a társaságnak, a logó pedig világhírű lett, egyszer meghívták egy céges rendezvényre, ahol egy "swoosh" felirattal ellátott arany gyűrűt kapott, valamint egy borítékot, amiben a vállalat 500 részvénye volt.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 A szlogent egy elítélt szavai ihlették

   Nike szlogen

   A híres "Just do it" szlogen Dan Wieden nevéhez fűződik, azt azonban kevesen tudják róla, hogy egy 1977-ben halálra ítélt rab, egy bizonyos Gary Gilmore utolsó szavai ihlették: csak csináld.

   Phil Knight-nak eredetileg ez az ötlet sem tetszett, de elfogadta Dan szlogenjét, ami később jó választásnak bizonyult: a logó és a szlogen együtt tökéletes párost alkotott.

  6. 6 A márka által gyártott első cipő szétesett

   Nike cipo modell

   1971-ben jelent meg a cég első saját cipője, ami már a swoosh-logót is magán hordozta. Ez egy stoplis foci cipő volt, amit egyszerűen "The Nike"-nak hívtak, és 16,95 dollárba került. A debütálás messze nem volt sikeres, a lábbelit ugyanis Új-Mexikó forró éghajlatán tervezték, de hideg és nedves talajon sosem tesztelték. A sportolók ezért, akik megvették, és hideg, téli időjárás között használták, azt vették észre, hogy a cipő talpa egyszerűen ketté tört. Mi lett az eredménye? A modellt elfelejtették, és a híres sportszergyártó cég soha többé nem is használta.

  7. 7 Futurisztikus formatervezés

   Nike Vissza a jovobe

   1989-ben Tinker Hatfield-et, a Nike modellek híres tervezőjét felkérték, hogy hozzon létre egy cipőt a Vissza a jövőbe című film második részének forgatásához. A cipőnek futurisztikus tulajdonságokkal kellett rendelkeznie, mintha tényleg a jövőből jött volna. Tinker ennek maximálisan eleget is tett, a cipő világító talppal és önbefűző cipőfűzővel rendelkezett.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   Érdekesség: 2015. október 21-én, pontosan akkor, amikor az 1989-es filmben Marty a jövőbe érkezik, a Nike bemutatta a Nike Mag új verzióját, amiben tényleg helyet kapott egy magát automatikusan befűző fűző is. A modellt maga Michael J. Fox mutatta be, és 89 darabot árvereztek el közülük, a bevételt pedig a Parkinson-kór kutatására ajánlották fel.

  8. 8 Az első futócipőt egy gofri ihlette

   Nike futocipo gofri

   A Nike futócipő első modelljének ötlete Bill Bowerman fejéből pattant ki, reggeli közben. A fickó a 70-es években épp egy finom gofrit reggelizett, amikor annak rácsozatát vizsgálva rájött, hogy ennek a kialakításnak az atlétikában is nagy hasznát vehették, ekkoriban ugyanis még egyenes talpú cipőket használtak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 A Beatles segített a márkának a világhírnévben

   Nike es a Beatles

   1987-ben a Wieden + Kennedy reklámügynökség segített a Nike első nagyobb televíziós reklámjának létrehozásában, melynek zenéjéül a Beatles híres "Revolution" című zenéjét választották. A fekete-fehér, kézi fényképezőgéppel készült reklám nagy sikert aratott: két év alatt a márka eladásai megduplázódtak. 

   A siker azonban nem volt felhőtlen: az Apple Records szerint ugyanis a híres dalt engedély nélkül használta fel a cég. Az ügy végül úgy zárult le, hogy a céget eltiltották a Beatles összes zenéjének reklámokban történő használatától. A Nike ebben is úttörő volt.

  10. 10 Az engedetlenségnek köszönhetik a márka legnépszerűbb modelljét

   Tinker Hatfield Nike

   A Nike Huarache-ról beszélünk, egy olyan modellről, ami se nem túl szép, se nem túl praktikus, mégis a legtöbbet eladott cipővé vált a világon, és a második legtöbbet eladottá az Egyesült Államokban. 1991-ben került forgalomba a Tinker Hatfield által tervezett modell prototípusa, ami megosztotta az embereket: a többség nagyon csúnyának tartotta, az emberek kisebb része pedig simán furcsának. A reklám szlogenje így szólt: "A jövő itt van". Az embereknek azonban nem nagyon tetszett ez a jövő, csekély volt iránta a kereslet, végül úgy döntöttek, hogy visszavonják.

   Ekkor még nem tudták, de Tinker tényleg belepillantott a jövőbe. Amikor Tom Hartge, a márka egyik termékmenedzsere engedély nélkül aláírt egy 5000 modellre szóló gyártási engedélyt, kivitte őket a New York-i maraton helyszínére, majd ott próbálta meg értékesíteni. Három nap múlva egy sem maradt a kezében. Egy hónappal később félmillió megrendelés érkezett, szóval kivételesen nagy mázli volt, hogy engedély nélkül rendelte be a modellek legyártását, ez kétségtelen.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Michael Jordan nem volt elragadtatva a Nike-tól

   Michael Jordan Nike

   Mára ő lett a márka ikonja, ám nem volt ez mindig így. Kezdetben nem akart leszerződni a céggel, mivel a Chicago Bulls fiatal kosarasának nem tetszett a márka mintája, ezért várta, hogy majd egy másik sportszergyártó cég is felkeresi. A sportoló végül beleegyezett egy személyes találkozóba Phil Knight-tal, aki egy nagyon karizmatikus férfi volt, és hamar meggyőzte Jordan-t, hogy nem talál jobb céget a Nike-nál.

   A cég és a sportoló között ezután létrejött egy unió, ami sem előtte, sem utána nem volt elterjedt a sportmarketing világában. A Nike tehát ebben is úttörő volt. Hamarosan eladásra került az első Air Jordan - az unió sikere pedig vitathatatlan volt.

  12. 12 A szóbeszéd értéke

   Nike hirnev

   Manapság a közösségi média nagyszerű terület lehet egy termék népszerűsítésére és megismertetésére a közönséggel, de van-e olyan ereje, mint a szájról-szájra történő terjedésnek? Erre a Nike története ad választ: nem.

   A cég legnagyobb sikere valójában nem a reklámoknak köszönhető, hanem annak a kissé agresszív, ám kétségkívül hatékony marketingnek, amivel árulni kezdték a cipőket: személyesen mentek el a versenyekre, és juttatták el a termékeiket a sportolóknak, akik között aztán szájról-szájra kezdett terjedni a cég hírneve. Legjobb példa erre a már korábban említett Nike Huarache cipő, ami a reklámok ellenére totális kudarcot vallott mindaddig, míg el nem vitték New York-ba, és terjeszteni nem kezdték a maratonon résztvevő futók között.

   Ki tudja, ha ez nincs, lehet, hogy a cég sem érte volna el napjainkra az évi 1 milliárd dolláros bevételt, elvégre a szerencsés bakinak köszönhetően váltak a Huarache cipők a cég legnépszerűbb modelljeivé.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

3 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.